x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vești proaste: creştere accentuată a preţurilor în comerţ, construcţii, industrie și servicii

Vești proaste: creştere accentuată a preţurilor în comerţ, construcţii, industrie și servicii

de Redacția Jurnalul    |    28 Mar 2023   •   12:45
Vești proaste: creştere accentuată a preţurilor în comerţ, construcţii, industrie și servicii

Managerii din economie estimează creşterea accentuată a preţurilor în comerţ şi construcţii, dar şi a celor din industrie şi servicii, în perioada martie-mai, în paralel cu avansul moderat al activităţii în industria prelucrătoare şi servicii, arată sondajul de conjunctură realizat de INS.

În acelaşi timp, numărul de salariaţi din industria prelucrătoare, construcţii şi servicii va rămâne nemodificat.

Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +13%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale, managerii prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +23%).

În construcţii, volumul producţiei se va majora (sold conjunctural +19%), în paralel cu stabilitatea numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%) şi creşterea accentuată a preţurilor (sold conjunctural +41 %).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +3%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +42%).

Conform estimărilor din luna martie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +16%), scrie Ziarul Financiar.

(sursa: Mediafax)

×