Lumea a supraviețuit și apocalipticului 2012, așa că, iată-ne în așteptarea provocărilor noului an. Îl are pe „13” în coadă, așa că musai e cu ghinion.
Conform calendarului întocmit de Mediafax, nu se anunță multe evenimente speciale, cu excepția schimbării de lider în Iran, la mijlocul anului. Înlocuitorul președintelui Mahmud Ahmadinejad ar putea aduce pacea sau războiul în Orientul Mijlociu.
Ar mai fi alegerile din Germania (septembrie), dar, în absența unui dezastru, cancelarul Angela Merkel va primi un al treilea mandat de cancelar.
În rest, Berlinada, Oscar, Cannes... același film, cu alți actori.
Evident, „eterna și fascinanta” criză ne va însoți pe tot parcursul anului, atât în țară, cât și peste hotare. Statele Unite se confruntă cu un nou "vârf fiscal" (fiscal cliff) îngrijorător. La 2 ianuarie, o combinaţie de creştere de impozite şi de scăderi ale unor cheltuieli publice urmează să intre în vigoare, un şoc care ar putea să arunce din nou economia americană în recesiune.
PIB-ul Zonei Euro ar urma să se contracte cu 0,3% anul viitor, însă Justin Vaïsse, director pentru cercetare la Brookings Institution şi autor al cărţii "Barack Obama et sa politique étrangère", crede că "ceea ce a fost mai rău în criza euro a trecut". "Americanii şi pieţele au conchis că euro nu va exploda, altfel s-ar fi prăbuşit şi ar fi existat o scurgere de capitaluri".
Expertul francez îşi exprimă totodată îngrijorarea faţă de "efectele pe care încetinirea (economică) mondială le-ar putea avea asupra Chinei". Potrivit unui scenariu pesimist, Zona Euro va "tăia drastic importurile chineze, din cauza unei recesiuni mai importante decât s-a prevăzut", antrenând "consecinţe politice, sociale şi geopolitice în China".
Numeroşi analişti se tem de o amplificare a tensiunilor în regiunea Asia-Pacific, urmată de o cursă a înarmării sau chiar de un conflict armat. Focarele acestor tensiuni sunt arhipelagurile din Marea Chinei pe care şi le dispută Beijingul cu vecinii săi din sud-estul Asiei, Japonia şi Coreea de Sud. Statele Unite au o alianţă militară cu Japonia, dar refuză să se implice.
IANUARIE
- 20 şi 21 - WASHINGTON : Depunerea jurământului de către preşedintele Barack Obama, urmată a doua zi, de ceremonia de învestitură, marchează începutul celui de-al doilea mandat al celui de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite.
- 22 - ISRAEL : Alegeri legislative anticipate, după dizolvarea Parlamentului israelian în octombrie, în cadrul cărora premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu este marele favorit într-o atmosferă de tensiuni regionale.
- 23 - IORDANIA: Alegerile legislative anticipate după dizolvarea Parlamentului de către regele Abdallah II.
FEBRUARIE
- 7-17 - BERLIN : A 63-a Berlinală, Festival internaţional de film de la Berlin. Regizorul chinez Wong Kar Wai este preşedintele juriului.
- 24 - HOLLYWOOD (SUA) : A 85-a ceremonie de înmânare a premiilor Oscar pentru film.
-24 şi 25 - ITALIA : Alegeri legislative anticipate.
MARTIE
- 4 - KENYA : Alegeri generale (prezidenţiale şi parlamentare), un scrutin care se anunţă tensionat, ultimele alegeri degenerând în violenţe de o amploare inedită în 2007-2008.
MAI
- 15-26 - CANNES (Franţa) : Al 66-lea festival de film.
- PAKISTAN : Alegeri legislative, considerate un test de importanţă majoră pentru democraţia din această ţară, unde trei guverne civile au fost îndepărtate prin lovituri de stat, după înfiinţarea statului în 1947.
IUNIE
- 14 - IRAN : Alegeri prezidenţiale pentru desemnarea succesorului lui Mahmud Ahmadinejad.
- 15-30 : BRAZILIA : Cupa Confederaţiilor la fotbal.
- 17 şi 18 - IRLANDA DE NORD/MAREA BRITANIE : Summitul G8
- 23 - TUNISIA: Alegeri prezidenţiale şi legislative (al 2-lea tur este prevăzut pentru 7 iulie) după adoptarea noii Constituţii.
IULIE
- 19 iulie - 4 august - BARCELONA (Spania) : Campionatul Mondiale de Nataţie.
- 23-28 - RIO DE JANEIRO (Brazilia) : Ziua Mondială a Tineretului (ZMT), în prezenţa Papei Benedict al XVI-lea.
- 10-18 - MOSCOVA : Campionatul Mondial de Atletism de la Moscova.
- 28 iulie - 7 septembrie - VENEŢIA (Italia) : Al 70-lea Festival de Film Mostra.
SEPTEMBRIE
- GERMANIA : Alegeri legislative. Cancelarul creştin-democrat, Angela Merkel, candidează pentru un al treilea mandat.
OCTOMBRIE
- STOCKHOLM/OSLO (Suedia/Norvegia) : Anunţarea Premiilor Nobel.
NOIEMBRIE/DECEMBRIE
- POLONIA : Conferinţa ONU privind schimbările climatice.
Citește pe Antena3.ro