x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Victor Ponta a anunţat eşecul privatizării Oltchim: "Era necesar ca circul început în urmă cu 10 zile să înceteze"

Victor Ponta a anunţat eşecul privatizării Oltchim: "Era necesar ca circul început în urmă cu 10 zile să înceteze"

01 Oct 2012   •   20:58
Victor Ponta a anunţat eşecul privatizării Oltchim: "Era necesar ca circul început în urmă cu 10 zile să înceteze"

Premierul Victor Ponta a susţinut o declaraţie de presă, în timpul căreia a anunţat că "circul început în urmă cu 10 zile trebuie să înceteze".


Anunţăm azi planul de salvare pentru Oltchim. S-a ajuns la o situaţie extrem de gravă după o gestiune frauduloasă timp de mai mulţi ani.

Memorandumul semnat la data de 8 martie 2012 de Băsescu, Mihai Răzvan Ungureanu şi alţi membri ai guvernului după vzita FMI. Aici scrie foarte clar că primul grup oferit la vânzare este, numărul 1, Oltchim. Obligaţia nu a fost îndeplinită de guvernul Ungureanu. Le spun asta tuturor celor care spun că facem privatizarea Oltchim.

În mai 2009, Videanu a cerut Comisiei Europene aprobarea unui împrumut de 340 de milioane de euro. Între 6 mai 2009 şi 6 martie 2012 nu s-a făcut nimic pentru Oltchim, motiv pentru care în Monitorul Oficial a Comisiei s-a anunţat retragerea acestui demers.

Privatizarea a fost organizată, ne dăm seama acum, greşit. Au participat oameni care nu aveau puterea financiară.

Din această seară, abordarea faţă de Oltchim va fi complet schimbată.

Ce a promis câştigătorul din 21 septembrie? A promis semnarea contractului în termen de 10 zile. Termenul a expirat azi. A promis că dă 45 de milioane de euro, nu 1,8 milioane pentru plata salariilor. Guvernul era dispus să transforme cei 45 de milioane în ajutor de salvgardare. Era prevăzut şi un plan de afaceri ce trebuia prezentat în ternmen de 48 de ore.

Tot ce a făcut domnul Diaconescu se va îndrepta în justiţie, împotriva domniei sale.

Nu există niciun fel de cont pe numele unei firme care nici măcar nu există, în Olanda.

Ministrul Economiiei va solicita numirea unui nou director general şi a unei echipe de conducere care să preia o unitate în derivă.

Miercuri, doamna ministru Câmpeanu ne va informa asupra situaţiei sociale a angajaţilor de la Oltchim. Tot miercuri, domnul Chiţoiu şi ministrul de Finanţe vor începe discuţiile cu principalii creditori ai Oltchim, Electrica, BCR, Banca Transilvania şi CEC.

Privatizarea Oltchim va avea loc în 2013. Din acest moment, toţi reprezentanţii Guvernului nu se vor mai lăsa atraşi în acţiuni de circ. Trebuie să se concentreze pentru buna funcţionare a Oltchim.

Regret spectacolul pe care l-am văzut în aceste zile.

Nu cred că domnul Vulpescu mai vrea să se ocupe de privatizarea Oltchim. Domnul Vulpescu să facă bine să explice foarte clar, să vorbească mai puţin şi să explice mai mult. Dacă poate, dacă nu, găsim un alt şef la OPSPI care poate să explice mai clar."

Ulterior, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu a declarat că "din punctul meu de vedere, domnul Vulpescu trebuie schimbat din funcţie, dar acest lucru va fi făcut în momentul încheierii procesului de privatizare la Oltchim".

×