x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Videanu, Preda şi Ruşanu, pe lista neagră a ANI

Videanu, Preda şi Ruşanu, pe lista neagră a ANI

de Veronica Micu    |    14 Oct 2008   •   00:00
Videanu, Preda şi Ruşanu, pe lista neagră a ANI

Averile politicienilor au intrat din nou în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). De această dată, este vorba despre deputaţii PNL si PD-L, Dan Radu Ruşanu şi Cezar Preda. Pe lista neagră figurează şi fostul edil al Capitalei, Adriean Videanu. Cei trei sunt suspectaţi de fals în declaraţii şi conflict de interese.

Averile politicienilor au intrat din nou în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). De această dată, este vorba despre deputaţii PNL si PD-L, Dan Radu Ruşanu şi Cezar Preda. Pe lista neagră figurează şi fostul edil al Capitalei, Adriean Videanu. Cei trei sunt suspectaţi de fals în declaraţii şi conflict de interese.

AFACERI. Averea deputatului PNL Dan Radu Ruşanu este respectabilă, potrivit Antena 3. Conform declaraţiei de avere a politicianului, familia acestuia deţine peste 230 de hectare de teren intravilan, arabil sau forestier aflate în perimetrele judeţelor Ilfov, Argeş şi Braşov. Terenurile provin, în cea mai mare parte, din moşteniri, potrivit declaraţiei de avere a soţiei deputatului liberal. La aceste terenuri se mai adaugă 3 imobile, un spaţiu comercial, dar şi obiecte de artă în valoare de peste 50 de mii de euro. Averea soţilor Ruşanu este completată de salarii de zeci de mii de lei dar şi de numeroase acţiuni şi conturi bancare. Şi deputatul PD-L Cezar Preda este verificat în legătură cu provenienţa averii lui, potrivit tot Antena 3.

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate suspectează faptul că acesta nu ar fi declarat toate veniturile soţiei sale. Preda deţine, potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor, cinci suprafeţe de teren forestiere şi intravilane situate în judeţul Buzau. Deputatul democrat-liberal mai deţine imobile situate în Buzău, Mangalia sau Bucureşti, precum şi conturi de zeci de mii de euro. La capitolul venituri pe 2007, Cezar Preda a încasat doar salariul de deputat, în vreme ce soţia sa se poate lăuda cu mai multe surse de indemnizaţii, pe baza numeroaselor funcţii pe care le deţine.

În ceea ce-l priveşte pe preşedintele executiv al PD-L Adriean Videanu, acesta va trebui să dea explicaţii legate de modul în care s-au derulat afacerile sale cu borduri în perioada în care a fost edil al Capitalei. Se pare că municipalitatea ar fi achiziţionat borduri în valoare de 665.000 de lei, de la firma lui Videanu, în schimbul unor contracte profitabile. Un alt aspect al investigaţiei va fi provenienţa bordurilor despre care s-a spus că au fost importate din China, dar care, de fapt, ar fi fost fabricate de o alta firma a lui Videanu. Potrivit declaraţiei de avere, Adriean Videanu deţine mai multe terenuri, imobile şi bijuterii în valoare de peste 180 de mii de euro, dar şi mai multe conturi bancare. Însă cea mai mare parte a averii soţilor Videanu, respectiv încasări de sute de mii de euro, provine din afacerile pe care aceştia le derulează, mai precis din pachetele majoritare de acţiuni de la mai multe firme.

SUBALTERNII LUI BĂSESCU. Subalternii preşedintelui Băsescu au salarii care depăşesc considerabil salariile bugetarilor. Potrivit declaraţiilor de avere, consilierii prezidenţiali au venituri mari în comparaţie cu marea majoritate a salariaţilor bugetari. Consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu este remunerat, pentru funcţia pe care o ocupă cu un salariu de peste 53.000 de lei anual. Un alt consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, a câştigat în anul 2007 42.000 de lei, sumă ce reprezintă doar salariul său pentru funcţia pe care o ocupă în cadrul administraţiei prezidenţiale, potrivit Antena 3. Cristian Preda a câştigat, anul trecut, de pe urma activităţii sale de consiliere a preşedintelui României peste 38.000 de lei. De altfel, Preda a reuşit să adune în conturi aproape 40.000 de euro şi peste 20.000 de lei.

Deşi din salariul de consilier pe anul trecut nu a câştigat decât puţin peste 35.000 de lei, Mihai Stănişoară, un alt consilier al preşedintelui Băsescu, deţine, la diferite firme, dividente din care a obţinut aproximativ 150.000 de lei. Nici economiile sale nu sunt mici, acestea însumând echivalentul a circa 80.000 de euro, fără a mai pune la socoteală terenurile şi imobilele pe care le are în proprietate. La aceste salarii, care sunt valabile pentru anul 2007, se mai adaugă şi ajustările salariale ce s-au făcut de-a lungul anului 2008, astfel încât câştigurile consilierilor prezidenţiali sunt acum mai mari cu aproximativ 15% decât anul trecut.

DEMISIE LA ANRE. Ieri seară, şeful Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie, Gergely Olosz a demisionat. Motivul invocat de acesta este noua sa funcţie de deputat în Parlament din partea UDMR, dar şi dorinţa de a nu decredibiliza ANRE prin dezvăluirea salariului său, considerând astfel că demisia "este o chestiune de onoare".
"Putem vorbi de o adevărată campanie care afectează nu numai o persoană sau un grup de persoane, ci instituţia şi stabilitatea economiei naţionale în ansamblu. Dacă această campanie mă vizează pe mine personal, atunci e de datoria mea să-mi dau demisia şi să mă distanţez de instituţia ANRE, asupra căreia nu trebuie să planeze nicio suspiciune. Dacă atacurile vizează Autoritatea, atunci demisia mea va ajuta la lămurirea opiniei publice şi a organelor în drept asupra surselor şi mobilurilor acestor atacuri", a declarat acesta .


×
Subiecte în articol: observator videanu potrivit preda