x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viktor Orban revine în România la un an după ce l-a salvat pe Băsescu!

Viktor Orban revine în România la un an după ce l-a salvat pe Băsescu!

de Istvan Deak    |    17 Iul 2013   •   16:41
Viktor Orban revine în România la un an după ce l-a salvat pe Băsescu!

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va fi şi în acest an oaspetele de seamă al universităţii de vară “Tusvasnyos”, care va avea loc în perioada 23-28 iulie la Băile Tuşnad din judeţul Harghita. La vizita din 2012, care a avut loc cu o zi înaintea referendumului pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, Orban a lansat un apel faţă de minoritatea maghiară din România să boicoteze referendumul, astfel încât pragul de prezenţă pentru validarea referendumului să nu fie atins, salvându-l implicit pe Traian Băsescu de la demitere. “În ultima zi a Universităţii de Vară Tusvanyos, în locul şi ora obişnuită, Viktor Orban va susţine un discurs”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Sandor Krisztina, director executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT).

Invitaţie pentru liderii politici români

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria, Nemeth Zsolt, a anunţat în cadrul unei alte conferinţe de presă, care a avut loc la Budapesta, că tabăra este deschisă pentru toţi liderii politici din România, inclusiv cei aflaţi la putere. “Dialogul maghiaro-ungar şi relaţia Occident- Balcani vor fi temele principale ale celei de-a 24 Tabere de Vară Tusvanyos. Cea mai importantă unealtă a stabilităţii şi a păcii istorice din Europa Centrală este asigurarea drepturilor minorităţilor. Aşteptăm toţi liderii formaţiunilor politice din Bazinul Carpatic, dar vrem să subliniem şi faptul că această tabără este deschisă pentru toată lumea, şi mizăm pe politicieni români, inclusiv de la partidele aflate la putere. Printre cei care au confirmat deja prezenţa se află primarul oraşului Târgu-Mureş, Dorin Florea şi vicepreşedintele partidului de opoziţie din Ungaria, LMP, Schiffer Andras”, a declarat  Nemeth. “Tusvanyosul este puternic prin multicoloritatea sa”, a mai adăugat Nemeth, anunţând că în cadrul evenimentului vor concerta mai multe trupe şi artişti din Ungaria, precum Magna Cum Laude, Beatrice, Budapest Bar, Semi Olsen, Selfish Murphy sau Demjen Ferenc.

“Vremea noastră” fără UDMR şi PCM?

Sloganul ales de organizatori pentru evenimentul din acest an este “Vremea noastră”, însă pe lista invitaţilor care vor lua cuvântul din partea formaţiunilor politice maghiare din România se regăsesc doar persoane de la PPMT şi CNMT, lipsesc liderii de la PCM şi UDMR “Doar atunci vom avea succes dacă liderii politicii maghiare din Ardeal şi din Bazinul Carpatic vor ajunge la un numitor comun. Vremea noastră înseamnă şi că şansele pentru autonomie cresc. Parlamentarul european Tokes Laszlo, şi în calitate de preşedinte CNMT, va lua cuvântul pe tema autonomiei din Ardeal”, a anunţat presedintele PPMT, Toro T. Tibor. “Una dintre cele mai importante teme de dezbatere va fi reorganizarea administrativă a României. 'Vremea noastră' este un îndemn la a acţiona pentru un obiectiv. 'A venit vremea noastră' este mesajul pe care trebuie să îl transmitem marcant ca o părere comună a întregii comunităţi de naţionalitate maghiară împotriva iniţiativelor guvernamentale actuale”, a comentat Sandor Krisztina.

Autonomia şi alegerile din Ungaria

Cât priveşte perspectiva alegerilor de anul viitor din Ungaria, directorul CNMT a anunţat că mesajul Tusvanyos este de a merge la vot. “Obiectivul nostru este de a convinge cât mai mulţi cetăţeni ungari din Transilvania să participe consecvent la alegerile din Ungaria care vor avea loc anul viitor. De asemenea, vrem să atragem atenţia şi asupra importanţei de a participa la alegerile pentru Parlamentul European”. Chestionată pe seama faptului că an de an la Tusvanyos se repetă aceleaşi teme de dezbatere, Sandor Krisztina a replicat: “până când nu va fi autonomie şi universitate de stat autonomă în limba maghiară, până când procesul de retrocedare a bunurilor bisericeşti nu va fi încheiat în totalitate, aceste teme vor rămâne pe ordinea de zi a universităţii de vară. Dialogul dintre Transilvania şi Ungaria şi cel dintre maghiari şi maghiari din interiorul Transilvaniei vor căpăta un rol mai important decât până acum prin prisma experţilor în autonomie care vor fi oaspeţii noştri din străinătate în acest an”, a încheiat directorul CNMT. Printre alţii şi-au confirmat prezenţa: Marc Gafarot i Monjo, din partea Partidului Convergenţei Democratice din Catalunia, Sabrina Ragone, jurist din Catalunia şi Elizabeth Naucler, reprezentanta grupului suedez din Parlamentul Finlandei. Împreună cu Viktor Orban vor sosi din Ungaria: subsecretarul de stat pentru politica naţională Repas Zsuzsanna, secretarul de stat din MAE, Nemeth Zsolt, şi vicepremierul Semjen Zsolt.

Istoricul evenimentului

Organizat şi în acest an de fundaţia "Pro Minoritate" din Budapesta şi de Consiliul Tineretului Maghiar din România, sub îndrumarea Ligii Pro Europa şi a altor organizaţii publice şi private din România şi Ungaria, între care şi Consiliul Judeţean Harghita şi Ministerul Administraţiei Publice din Ungaria, “Tusvanyos”  a debutat în urmă cu 24 de ani sub semnul "împăcării istorice româno-maghiare'. Componenţa organizatorilor s-a schimbat de-a lungul timpului, devenind la sfârşitul anilor 90 un forum neoficial de dezbateri politice româno-maghiare. Alegerea perioadei de desfăşurare şi a locaţiei nu au fost deloc întâmplătoare. Băile Balvanyos din judeţul Covasna (locaţia iniţială a evenimentului) a reprezentat "locul de întâlnire a etnicilor maghiari din România în anii 1970 şi 1980 la o ceremonie de rămas bun de la anotimpul cald, în realitate un protest secret la adresa regimului comunist de la Bucureşti”. Tabăra s-a mutat în 1997 la Băile Tuşnad, judeţul Harghita, iar evenimentul a fost denumit "Tusvanyos', printr-o contopire a denumirii celor două locaţii, Tuşnad şi Balvanyos. Prima ediţie a avut loc în perioada 21-29 iulie 1990, Ungaria fiind reprezentată atunci, ca şi acum, de Orban Viktor şi Nemeth Zsolt.

×