x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viktor Orban: “Suntem într-o cooperare patriotică cu Traian Băsescu”

Viktor Orban: “Suntem într-o cooperare patriotică cu Traian Băsescu”

de Istvan Deak    |    28 Iul 2013   •   17:28
Viktor Orban: “Suntem într-o cooperare patriotică cu Traian Băsescu”
Sursa foto: Foto Facebook Tusvanyos 2013 Autor Mohacsi Laszlo Arpad

La Tusvanyos, Orban a smuls ropote de aplauze când a vorbit despre dubla cetăţenie şi despre trecutul maghiar al Transilvaniei

Previziunile Jurnalului Naţional din articolul “Bătălia electorală Orban-Vona s-a mutat în Transilvania. Miza, 300.000 de voturi” publicat joia trecută s-au confirmat în discursul de sâmbătă al premierului ungar Viktor Orban, prezent a 24-a ediţie a Universităţii de vară de la Băile Tuşnad.

Majoritate de două treimi

În discursul său de 54 de minute, Orban a vorbit despre realizările Guvernului său în ultimii trei ani şi despre necesitatea ca maghiarii din România şi din toate colţurile lumii care au dobândit dubla cetăţenie să voteze la alegerile din primăvara lui 2014. Mai mult, Orban a subliniat că progresele Ungariei se datorează unei majorităţi parlamentare de două treimi şi doar o astfel de majoritate ar putea continua realizările de până acum. Premierul ungar nu a folosit în discursul său cuvintele “secui”, “Ţinutul secuiesc”, “autonomie”, ceea ce a generat o uşoară nemulţumire în rândul publicului care se aştepta la un discurs cu un pronunţat caracter automist.

Socialiştii, la atac

Partidul Socialist Ungar (MSZP) l-a acuzat pe Orban că în “discursul electoral” de la Tusvanyos “nu a transmis nici un fel de mesaj maghiarimii, care să se refere la problema autonomiei”.

Orban a smuls ropote de aplauze când a vorbit despre dubla cetăţenie şi despre trecutul maghiar al Transilvaniei. “Ne-au cam dispersat evenimentele, comunităţile au fost dispersate, fără să fie dislocate. Au apărut graniţe, de pildă suntem în Transilvania, care a fost parte a Ungariei, s-a tras o linie şi acum nu mai este”, a spus Orban. El a adăugat că nu mai poate fi vorba despre o unitate teritorială, în schimb se poate construi “o naţiune cosmopolită, prin sistemul dublei cetăţenii, care este parte a politicii naţionale a Ungariei şi care poate contribui astfel, la îmbunătăţirea situaţiei fiecărui maghiar, din New York, Băile Tuşnad sau Argentina".

Incepe înregistrarea la vot

Un discurs deloc întâmplător, având în vedere că de la 1 august va începe procesul de înregistrare la vot a maghiarilor din diaspora care au dobândit şi cetăţenia ungară. În cadrul întâlnirilor sale cu liderii partidelor politice maghiare şi cu cei ai Bisericilor din Transilvania, premierul ungar a subliniat importanţa ca “nu doar partidele politice, ci şi organizaţiile civile să impulsioneze şi să ajute oamenii să se înregistreze pentru alegerile din 2014”.

Cooperare cu Băsescu

După discursul transmis în direct şi integral de postul public de televiziune şi de radio din Ungaria, Orban a răspuns la câteva întrebări legate de relaţia cu Guvernul român şi cu preşedintele Traian Băsescu. Conform Magyar Nemzet, el a catalogat relaţia Guvernului român cu cel ungar ca fiind “într-o fază de dezvoltare”. Cât priveşte relaţia cu preşedintele Traian Băsescu, Orban a declarat: “suntem într-o cooperare deschisă, corectă şi patriotică cu preşedintele român Traian Băsescu, o relaţie stabilită anterior care funcţionează şi acum”. Conform Realitatea TV, doi tineri de 16 ani, un băiat din Braşov şi o fată din Jibou, aflaţi într-o stare avansată de ebrietate, au aruncat cu roşii în direcţia premierului fără să îl nimerească. Ei au fost prinşi şi amendaţi de jandarmi, fiind în incapacitate de a-şi motiva gestul.

Tokes cere protectorat

Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a solicitat premierului Ungariei să asigure prin Guvernul său protectoratul Transilvaniei. "Trebuie să vedem ce preţ plătim pentru  unitatea maghiarilor. Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud", a declarat Tokes. "Ne-am adunat pe un pământ autonom din Băile Tuşnad, într-o zonă autonomă a Băilor Tuşnad, adică zona în care se desfăşoară Universitatea de Vară. Dacă sunteţi de acord, aş vrea să mai spun că suntem într-o locaţie din Ţinutul Secuiesc autonom", a mai precizat Tokes.

FAZ scrie despre relaţia Orban-Băsescu

În ediţia tipărită de sâmbătă, Frankfurter Allgemeine Zeitung a alocat un articol despre universitatea de vară “Tusvanyos”, intitulat “Teatrul de vară din Transilvania”. Conform sursei citate, “Bucureştiul şi Budapesta se ceartă pe tema drepturilor minorităţii maghiare şi a declinului elitei maghiare din Ţinutul Secuiesc”. “Traian Băsescu şi fostele guverne au dovedit înţelegere faţă de decizia Budapestei de a-şi asuma o răspundere foarte serioasă faţă de soarta maghiarilor din afara graniţelor. Acum patru ani, între Orban Viktor şi Traian Băsescu a avut loc o discuţie constructivă despre valorile comune indispensabile. De când au ajuns la putere social- democraţii lui Victor Ponta şi naţionaliştii lui Crin Antonescu, relaţiile româno-ungare au atins un nou punct minim. Provocările reciproce au loc pe un teren fertil”, mai scrie FAZ.

×