x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vin refugiatii? - Autoritatile romane iau greu decizii

Vin refugiatii? - Autoritatile romane iau greu decizii

de Anca Aldea    |    28 Iul 2005   •   00:00
Vin refugiatii? - Autoritatile romane iau greu decizii

Romania ar putea oferi gazduire celor 426 de refugiati uzbeci. Potrivit Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNCHR), cu sediul la Geneva, nu s-a luat inca o decizie in acest sens. Agentia de stiri Reuters s-a grabit ieri sa anunte Romania ca destinatie sigura a celor peste 400 de oameni care au fugit in luna mai din Uzbekistan, dupa o revolta inecata de sange de trupele guvernamentale ale Taskentului. Contactat de Jurnalul National, ofiterul de presa al UNHCR din Geneva, Astrid van Genderen Stort, a catalogat drept falsa stirea publicata de Reuters.

Agentia britanica a publicat informatia, citand sub anonimat un oficial vamal din orasul kirgiz Manas. Mai tarziu, informatia a fost preluata de Agentia France Press, care l-a citat drept sursa pe procurorul-general al Kirgizstanului, Azimbek Beknazarov. Acesta a precizat ca, din informatiile pe care le detine, "refugiatii vor pleca spre Romania".

PING-PONG. Potrivit Oficiului National pentru Refugiati din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (ONR), solicitarea catre Romania a fost transmisa in urma cu doua zile. Conform Ministerului roman de Externe, citat de Mefiafax, solicitarea a fost transmisa abia ieri, de catre inaltul comisar ONU pentru refugiati, Antonio Guterres. Acesta i-ar fi trimis o scrisoare sefului diplomatiei romane, Mihai-Razvan Ungureanu, prin care i se solicita gazduirea temporara a unui grup de cetateni uzbeci pe teritoriul Romaniei.

GUVERNUL NU STIE. Situatia a devenit de-a dreptul hilara in momentul in care ONR a transmis un comunicat de presa prin care informeaza ca "deruleaza consultari cu oficiile UNHCR si cu Organizatia Internationala pentru Migratie din Romania pentru discutarea conditiilor concrete in care Romania ar putea eventual raspunde pozitiv acestor demersuri".

Dincolo de faptul ca respectivul comunicat este scris in graba si ca s-a omis precizarea legata de momentul in care ONR a primit solicitarea din partea UNCHR, presa si publicul roman au trebuit sa afle detalii din mass-media si de la oficialitati straine. Contactat de Jurnalul National si intrebat cine este in masura sa ia decizia acceptarii refugiatilor, biroul purtatorului de cuvant al Guvernului a aruncat pisica in curtea ONR, refuzand sa ne dea alte explicatii.

Lamurirea am gasit-o la Geneva, de unde Van Genderen Stort ne-a declarat ca decizia va fi luata de guvernele tarilor contactate.
×
Subiecte în articol: observator