Frunză verde de pelin/Iată-ne la Armendin/Beau mesenii şi mănancă/Şi de ciumă nu li-i frică... Armindenul este ziua de 1 Mai, este Sărbătoarea Primăverii.
Creanga verde de arminden o aşează feciorii noaptea, fără să fie văzuţi...Frunză verde de pelin/Iată-ne la Armendin/Beau mesenii şi mănancă/Şi de ciumă nu li-i frică... Armindenul este ziua de 1 Mai, este Sărbătoarea Primăverii. Are mai multe nume Armindin, Arminder, Armendin, Băuiu şi Păuiu. La 1 Mai e ziua Sfantului Ieremia. De aceea, in calendarul popular romanesc e sub numele de Ieremie sau Erminden.
TRADIŢII. Potrivit tradiţiei armindenului, la 1 Mai se arborează la poarta fiecărei gospodării cate un arbust de fag, inalt de circa patru metri, tăiat din pădure şi adus in preziua zilei de 1 Mai. Acesta se păstrează pană la sfarşitul lunii iulie cand cu lemnele din el se coace prima paine din recolta de grau a anului in curs. Arbustul acesta se numeşte "arminden".
Armindenul e in prima zi de mai, in Oltenia de San-Giorz la 23 aprilie, iar in Ţara Lăpuşului se celebrează de Rusalii. Shakespeare işi plasează ca timp al piesei "Visul unei nopţi de vară", de Armindeni, dar care e de Rusalii.
in Bucovina e obiceiul să umble lăutarii de Armindeni şi să cante. De aici s-a inspirat compozitorul Ciprian Porumbescu atunci cand a compus melodia la versurile: "Vine iarăşi primăvara/Peste campuri, peste flori/ Cantă astăzi toată ţara/C-a venit şi intai de Mai".
Citește pe Antena3.ro