Prima apariţie publică în media a lui Sorin Ovidiu Vîntu, după eliberarea sa din arest - la mijlocul lunii septembrie, s-a petrecut vineri seara la Antena 3. Şi nu întâmplător, alegând drept agora, nu televiziunea care face parte din trustul pe care îl deţine,ci pe cea concurentă a acesteia - Antena 3, şi drept partener de dialog un Victor Ciutacu incomod, Sorin Ovidiu Vîntu a considerat, de la bun început, că mesajul său trebuie perceput direct de către public, fără partizanat şi cu deplină claritate.
Contrar aşteptărilor, nu s-a discutat aproape deloc despre dosarul penal în care SOV este acuzat de favorizarea infractorului, principala problemă dezbătută în cadrul emisiunii fiind estimarea unor modalităţi de soluţionare a crizei economice româneşti, resimţită din ce în ce mai puternic în societate.
SOV a afirmat că, în ciuda optimismului manifestat în mediile economice internaţionale, criza mondială este departe de a se fi încheiat, şi că, pentru depăşirea acesteia, în România este nevoie, mai mult ca niciodată, de un efort comun conjugat, de unitate naţională, de dialog între straturile sociale, pentru ca măsurile economice ce se impun să fie asumate nu doar de politicieni, sau de Executiv, ci şi de cetăţeni.
Despre măsurile de austeritate impuse de guvern, SOV a declarat că acestea se impuneau, multe alte state, chiar din cele care cu o economie mult mai dezvoltată decât cea românească, aplicând măsuri drastice de reducere ale bugetului statului, ceea ce particularizează situaţia României este incapacitatea Executivului său de a concepe şi aplica metodele ulterioare acestui act, care să repornească şi să revitalizeze economia, statul reprezentând pentru cetăţeni nu un partener social, ci un pachet de legi obtuze.. În viziunea lui SOV, principala carenţă a Guvernului Boc este dependenţa voinţei sale de un singur om, Traian Băsescu, astfel, criza economică este adâncită de o criza politică, soluţia care se impune fiind demiterea actualului guvern şi instalarea unuia competent şi independent, care să redefinească rolul statului în societate. În opinia sa, noul guvern nu va putea produce miracole, îmbunătăţirea nivelului de trai neputţndu-se petrece peste noapte, dar prin acesta se va putea reda încrederea şi speranţa populaţiei.
SOV opinează şi pentru demiterea lui Traian Băsescu, despre care spune că, deşi uneori îi este simpatic, generează un sistem care nu îi arată că este iubit în această ţară şi că aceasta este şi ţara sa. SOV spune despre Băsescu că nu deţine calităţile necesare funcţiei pe care o ocupă, mai ales prin neînţelegerea nevoii unui efort conjugat a tuturor factorilor implicaţi, inclusiv a mogulilor, pentru depăşirea situaţiei actuale, prin neînţelegerea nevoii de dialog, de respect pentru partenerul politic şi mai ales prin incapacitatea de a accepta alte idei decât cele personale.
În actualele condiţii, SOV vede îl vede pe Mugur Isărescu drept cea mai bună soluţie pentru postul de premier, dar că succesul unui guvern condus de actualul Guvernator al BNR depinde inevitabil de sprijinul popular de care acesta va beneficia.
Din punct de vedere economic, SOV spune că trebuie măsurile luate trebuie să vizeze refacerea capacităţii de producţie a economiei româneşti, diminuarea presiunii creditelor de pe umerii populaţiei pentru o perioadă de timp şi încurajarea agriculturii prin măsuri de reducere a fiscalităţii în acest domeniu. În ceea ce priveşte diminuarea presiunii exercitate de credite, SOV vede drept o soluţie preluarea de către stat a creditelor ipotecare, oferind astfel posibilitatea celor ameninţaţi de executarea silită, ca, pentru o perioadă de cinci ani, să plătească statului ratele scadente.
SOV prefigurează că la nivel mondial, din punct de vedere economic, anul viitor va avea un puternic caracter inflaţionist, cu tendinţe galopante şi că acesta se va manifesta chiar şi în economii ce par în acest moment aşezate pe baze solide, puternice.d
Referitor la cazul FNI, SOV a argumentat că regretă faptul că în anul 1997, cuprins de "lăcomia omului de afaceri", a vândut acest fond de investiţii în loc să-l închidă. În legătură cu acest subiect el a mai precizat că între anii 1007 şi 2000 fondul ar fi aparţinut statului român, singurul proprietar intermediul instituţiilor sale bancare - CEC, Banca Agricolă, singura conexiune ce mai putea fi făcută între fond şi persoana fiind acronimul numelui său - SOV, lucru de care s-ar fi profitat pentru exonerarea adevăratului vinovat - statul.
În cadrul emisiunii SOV a mai abordat un subiect delicat dezvăluind că în mass media românească activează ofiţeri acoperiţi ai serviciilor de informaţii, dar că nu poate face public numele acestora, pentru că acest act ar reprezenta un atentat la siguranţa naţională, şi că în acest caz ar face închisoare "pe bune".
În cadrul emisiunii SOV a mai abordat un subiect delicat dezvăluind că în mass media românească activează ofiţeri acoperiţi ai serviciilor de informaţii, dar că nu poate face public numele acestora, pentru că acest act ar reprezenta un atentat la siguranţa naţională, şi că în acest caz ar face închisoare "pe bune".
Pe parcursul interviului, SOV a fost zâmbitor,jovial şi "vasilisc" - aşa cum îl descria Ioana Maria Vlas, el a declarat că nu intenţionează să devină vedetă, deoarece nu îl ajută fizicul şi a povestit, cu maliţiozitatea de rigoare, că în perioada de detenţie, în arestul Direcţiei de Cercetări Penale, a avut doi colegi de celulă care îl lăsau să câştige la table, miza de joc fiind telecomanda televizorului din celulă, dispozitiv ce îi era absolut necesar pentru a urmări B1 TV.
Am încredere deplină în instituţiile democratice ale statului
Anul viitor va fi o inflaţie galopantă la nivel planetar
FNI a fost o unitate a statului
Citește pe Antena3.ro