x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vizita papală văzută de un șiit din Craiova

Vizita papală văzută de un șiit din Craiova

de Mariana Zaharia    |    08 Mar 2021   •   07:30
Vizita papală văzută de un șiit din Craiova

“De multe ori am fost nevoit să îmi ascund religia. Unul dintre copiii cărora le predam engleză mi-a spus că sunt terorist. Pentru că vin din Irak, din șiism. Când a ajuns Papa Francisc, oamenii s-au dus la aeroport să îl întâmpine. Era un semn de pace așteptat de secole”. Este doar o parte din mărturia unui om care a plecat din țara lui ca să scape de război și s-a lovit de prejudecăți și rasism.

Plecat din lumea arabă în 2010, ca să evite violențele, Amer Ali Dahham Wattefi a încercat să își caute calea în Europa. Trecut prin România, a studiat la Craiova, unde și-a luat doctoratul în Literatură. A făcut voluntariat și a predat engleza în școli, înainte de a se muta în Italia.

L-am întrebat în ce crede prin religia lui și ne-a spus că în umanitate. Este, de altfel,  răspunsul dat de multe ori în momente în care a trebuit să își ascundă religia din cauza prejudecăților celor din jur. „A trebuit să ascund uneori, pentru că nu era ușor să dezvălui credințele mele. Am citit Biblia. Mulți oameni evitau să vorbească cu mine atunci când aflau că sunt din  Irak. În România mulți s-au gândit la violență. Într-o zi, predam și unul dintre studenți mi-a strigat că sunt terorist. Nu l-am condamnat, pentru că asta ajunsese la el: informații false. Irakul a fost o țintă a extremiștilor, a grupurilor radicale, a interferențelor internaționale care nu au fost menite să ajute această națiune, ci să îi distrugă omogenitatea. În acest război, religii ascunse au țintit spre genocid ascuns sub convingeri religioase, dar, de fapt, ținta dușmanilor Irakului era să distrugă pacea și diversitatea acestei țări. Au fost demolate situri istorice și uciși fără milă oameni cinstiți. Când a ajuns Papa în Bagdad, oamenii de rând au alergat la aeroport. Și faptul că Papa a venit, în ciuda pandemiei, a nesiguranței date de violențe, arată dorința sa de pace”, spune Amer Ali Dahham.

Ziua Națională a Toleranței în Irak

Pentru vizita pe care șiiții o numesc istorică, Guvernul irakian a decis ca 6 martie să fie Ziua Națională a Toleranței și Coexistenței în țara lor. „Ambii lideri religioși, Papa Francisc și Ayat Allah Syed Ali Al- Sistani, au condamnat violențele și au spus că oamenii trebuie să urgenteze să răspândească pacea în Irak și în întreaga lume. Raza de speranță care este garantată de vizita Papei vine din faptul că poate acum oamenii îi vor aminti pe irakieni în rugăciunile lor și că poate acum milioane de oameni din întreaga lume vor fi încurajați să viziteze locurile sfinte din Irak. Este o speranță în a crea o lume fără război, fără violență și abolirea discriminării. Vizita istorică sper să pună capăt nedreptăților rasiale, sărăciei și corupției. Opresiunea nu putea fi veșnică. Astfel, poate că vor fi stimulate comunitățile internaționale și liderii lumii să își asume responsabilități  morale asupra civilizațiilor vechi ale lumii.  După această vizită, Irakul poate vedea o schimbare. Are nevoie să își reconstruiască  școlile, spitalele, casele, drumurile și bucuria siguranței, cu ajutor internațional”, a povestit Amer Ali Dahham.

×