x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vlădescu: Salariile în companiile de stat nu vor fi reduse cu 25%

Vlădescu: Salariile în companiile de stat nu vor fi reduse cu 25%

de Diana Scarlat    |    31 Mai 2010   •   00:00

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, în cadrul unei dezbateri organizate de BNS, că va fi elaborat un proiect de lege prin care drepturile de autor să devină contribuabile pentru pensie, sănătate şi şomaj, ca orice salariu, proiectul de lege vizând lărgirea bazei de impozitare, astfel încât în categoriile celor care plătesc contribuţii să intre şi cei care nu contribuie în prezent.

"Vom asigura o lege prin care drepturile de autor de natură salarială, PFA-urile, convenţiile civile să fie văzute ca elemente salariale şi să devină contribuabile pentru pensie, sănătate şi şomaj ca orice salariu", a explicat ministrul. El a mai precizat că pensiile pe luna iunie ar putea să se menţină la acelaşi nivel dacă legea de reducere a acestora va fi publicată în Monitorul Oficial după 15 sau 20 iunie.

Şeitan a adăugat că este nevoie în continuare de disponibilizări masive în sistemul bugetar, iar deciziile în această privinţă vor fi luate de comun acord cu sindicatele, iar dacă nu se fac disponibilizări de aproximativ 70.000 de salariaţi, nu se va putea reveni în 2011 la salariile şi la pensiile actuale. De asemenea, el a spus că salariile bugetarilor ar putea să scadă cu până la 70% de la 1 ianuarie 2011 dacă nu s-ar lua deciziile de diminuare cu 25%, respectiv de 15% a pensiilor. "Nu am făcut o analiză pe scăderea salariilor anul viitor, dar, dacă nu am fi luat aceste măsuri, ar fi posibil să scadă salariile şi cu 70% în 2011. Dacă nu am fi luat aceste măsuri şi dacă se aplică şi nu vor avea rezultatele scontate, singura soluţie este să cadă Guvernul", a declarat presei ministrul Muncii.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, cu ocazia aceleiaşi dezbateri, că "la companiile cu capital de stat se va aplica un alt sistem. Veţi vedea proiectul de lege. Nu pot să vă spun mai mult. Reducerea cu 25% a tuturor salariilor nu va fi aplicată şi la companiile cu capital majoritar de stat", a spus Vlădescu. În schimb, Şeitan a declarat că în şedinţa de Guvern de duminică seară s-a stabilit ca ministerele Finanţelor, Muncii şi Justiţiei să găsească până mâine o formă de act normativ care să permită ca şi salariile din întreprinderile şi regiile cu capital de stat să poată să fie reduse cu 25%.

×
Subiecte în articol: observator