x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vosganian: Fac recurs în procesul cu Turcu

Vosganian: Fac recurs în procesul cu Turcu

10 Iul 2010   •   00:00

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a anunţat că va face recurs la decizia de respingere ca neîntemeiată a acţiunii sale în instanţă împotriva fostului ofiţer CIE Liviu Turcu şi a lui Marius Tucă "pentru ca astfel de ticăloşii ale securiştilor răspopiţi să nu rămână nepedepsite".

"Agenţia NewsIn a anunţat ieri că am pierdut procesul de calomnie intentat lui Liviu Turcu, lui Marius Tucă şi Jurnalului Naţional. Judecătoarea Mirela Pod ar fi socotit că acţiunea mea este nefondată. Pentru cei care au deschis mai târziu televizoarele, amintesc că în ziua în care eram la Bruxelles, ca proaspăt candidat la postul de comisar european, prin octombrie 2006, Liviu Turcu, un membru al Direcţiei de Informaţii Externe, fugit din ţară în 1989, a revenit brusc, afirmând că aş fi fost racolat, în anii '80, de Centrul de Informaţii Externe, un fel de reţea de spionaj românească. Marius Tucă i-a ţinut isonul, afirmând că garantează pentru veridicitatea acestor afirmaţii şi publicând cu titluri groase, în Jurnalul Naţional, declaraţiile lui Turcu", aminteşte Vosganian, într-o postare pusă sâmbătă pe blogul său.

Liderul PNL povesteşte cum a decurs procesul pe care l-a deschis împotriva celor doi. "Procesul, care a durat peste trei ani şi jumătate (!?) s-a desfăşurat cam aşa: Liviu Turcu a dispărut de tot în SUA, iar Marius Tucă a tras de timp cât a putut, susţinând că treaba lui era să publice, nu să verifice. Că acţiunea mea ar fi nefondată pe motiv că ce a spus Turcu ar fi fost adevărat, nu intră în discuţie. Nici Turcu, nici Tucă nu au prezentat nici o dovadă şi, oricum, cele spuse de Turcu erau nişte bazaconii cu ţintă clară de a complica poziţia mea de candidat. Nimeni până atunci nu mai făcuse vreo aluzie măcar la o astfel de ipotezp şi nici altcineva nu a reluat după aceea afirmaţiile făcute de Turcu", a punctat liberalul.

"Ca să nu mai vorbim de faptul că în timpul carierei mele am angajat, pe proprie răspundere, de vreo douăsprezece ori, că nu am fost de nici unele înainte de 1990 şi, în poziţia de parlamentar, de preşedinte al Uniunii Armenilor, de prim-vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor, de candidat la postul de comisar, de ministru, de membru al CSAT, am fost verificat şi răsverificat de SRI, de SIE, de CNSAS, de doi şi-un sfert, de ORNISS, primind chiar şi calificativul COSMIC TOP SECRET, unul dintre cele mai puternice calificative de acces la informaţii secrete ale NATO. Dacă ar fi existat măcar o boare de suspiciune, aş fi căzut imediat sub incidenţa legii penale pentru sperjur şi sunt convins că nu s-ar fi ratat o asemenea ocazie minunată de discreditare a mea, a PNL-ului ori a Guvernului Tăriceanu", subliniază liderul PNL.

"Aşadar, singurul motiv pentru care acţiunea mea s-ar dovedi nefondată, ar fi faptul că acuzaţia de a fi fost spion şi securist nu e nici pe de parte o calomnie, ci un compliment şi că, în loc să fiu indignat, ar trebui să mă onoreze. Să nu anticipăm, totuşi, să aşteptăm motivaţiile judecătoarei Mirela Pod şi, fireşte, să mergem mai departe, la recurs, pentru ca astfel de ticăloşii ale securiştilor răspopiţi să nu rămână nepedepsite", încheie Vosganian.

Senatorul liberal Varujan Vosganian a pierdut procesul în care le cerea daune de 300.000 de euro fostului ofiţer CIE Liviu Turcu şi jurnalistului Marius Tucă pentru publicarea în "Jurnalul Naţional" a unui articol potrivit căruia ar fi fost agent al Securităţii.

Vosganian a pierdut procesul deschis în noiembrie 2006 după ce, joi, Tribunalul Bucureşti a decis să respingă ca neîntemeiată acţiunea fostului ministru al Economiei şi Finanţelor împotriva fostului ofiţer al Centrului de Informaţii Externe(CIE), Liviu Turcu, a lui Marius Tucă şi a Editurii Intact.

×
Subiecte în articol: observator