Votul prin corespondenţă se va aplica la alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare iar alegătorii din străinătate vor putea să opteze pentru această procedură printr-o cerere scrisă transmisă ambasadei sau printr-un formular online, prevede proiectul de lege pe această temă în forma redactată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Citește și Comisia pentru Cod electoral a dat raport favorabil proiectului privind votul prin corespondenţă
Astfel, textul propus de AEP şi însuşit de membrii Comisiei pentru cod electoral prevede că exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă se aplică în cazul alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, la alegerile pentru preşedintele României şi la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.
Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doreşte să-şi exercite dreptul de vot prin corespondenţă se poate înscrie în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă prin cerere scrisă, datată şi semnată, depusă personal sau transmisă prin poştă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, la care anexează o copie a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau reşedinţă unde locuieşte, precum şi o copie a actului de identitate.
De asemenea, se poate înscrie prin intermediul formularului electronic pus la dispoziţie online de către AEP, la care anexează câte o copie, în format electronic, o fotografie sau imagine a actului de identitate, a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau reşedinţă unde locuieşte, precum şi a unei cereri scrise, semnate şi datate.
Alegătorul va primi un plic exterior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior şi certificatul de alegător, un plic interior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse opţiunea sau opţiunile de vot, după caz, certificatul de alegător şi instrucţiunile privind exercitarea dreptului de vot.
Compania Naţională "Poşta Română" ar asigura trimiterea plicurilor exterioare către alegători până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei alegerilor. Plicurile exterioare trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora cu 3 zile înaintea votului, când vor fi desigilate.
Buletinul de vot prin corespondenţă constă dintr-o singură foaie, care conţine un singur candidat sau listă de candidaţi, după caz.
Sursa: Agerpres