Deși acesta a depus mai multe amendamente la legea inițiată de el, care face parte din planul de guvernare, încercând să introducă voucherele de vacanță și pentru mediul privat, cât timp a fost deputat PSD, apoi Pro România, celelalte partide le-au ignorat sau chiar le-au criticat și s-au opus adoptării lor. Acum, PNL a lansat proiectul de lege prin care s-ar putea pune în aplicare măsurile lui Dobre, deși Guvernul mărește taxe și impozite pentru a strânge bani la bugetul statului
Propunerile făcute timp de patru ani, de Mircea Titus Dobre, pentru a li se acorda vouchere de vacanță și angajaților din mediul privat, aveau ca fundamentare posibilitatea de a fi scăzută respectiva sumă din impozitele pe profit ale firmelor, astfel încât să se susțină turismul intern și să crească încasările la bugetul statului, din încasările în acest sector de activitate. Toate încercările fostului ministru PSD și deputat Pro România au fost respinse în Parlament, din 2018 până în 2021, deși atunci când a depus amendamentele nu existau problemele financiare de astăzi.
Abia acum a constatat și PNL că măsura este bună, iar Alina Gorghiu, președintele Senatului, a prezentat proiectul de lege pentru acordarea voucherelor ca pe o propunere nouă, fără măcar să explice dacă s-au făcut calcule financiare și s-au găsit sursele de finanțare ale acestui proiect de circa 6 miliarde de lei pe an, pentru 4,2 milioane de angajaţi din sectorul privat. Singura noutate este că au început pregătirile pentru campania electorală, iar bazinul de alegători reprezentat de angajații din sectorul privat este foarte important.
Egalitate înțeleasă cu întârziere
Abia la cinci ani după lansarea voucherelor de vacanță a reușit și PNL să înțeleagă egalitatea dintre salariații de la stat și cei de la privat. „Parlamentul are voința de a elimina inechitățile dintre bugetari și angajații în mediul privat. Se vede voință politică în acest sens. În favoarea acestei propuneri au semnat nu mai puțin de 140 de parlamentari. Este foarte bine că pornim această discuție de fond de la voucherele de vacanță, pentru că toată lumea a auzit de ele și pentru că aceasta a fost o politică publică de succes, cu rezultate bune pentru angajați și pentru turism. Și este normal să extindem o măsură care dă rezultate. Salariat este și cel care lucrează în sistemul bugetar, dar și cel care își desfășoară activitatea în sistemul privat. Obiectivul urmărit de angajator fie el stat, fie privat - de la fiecare angajat în parte este același: productivitate la cel mai înalt nivel. Normal este ca și sistemul de beneficii să fie echitabil”, a explicat Alina Gorghiu, în cadrul dezbaterii privind propunerea legislativă de acordare a voucherelor de vacanță și salariaților din sectorul privat, organizată de Comisia pentru antreprenoriat și turism.
Bugetarii beneficiază, din 2018 de vouchere de vacanță, în valoare de 1.450 de lei pe an. „Proiectul de acum prevede extinderea sistemului voucherelor de vacanță suportate din bugetul de stat și la cei 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, eliminând, așa cum spuneam, o discrepanță importantă, între angajații din sectorul bugetar și cei de la privat. Fără ca angajatorii privați să facă un efort propriu. Este o măsură care încurajează încheierea de contracte de muncă și reduce presiunea fiscală în condițiile în care la noi costul fiscal pe angajat este de peste 40%, cel mai ridicat din UE. Un element foarte important este faptul că cea mai mare parte din valoarea acestor vouchere de vacanță, cel puțin două treimi, se va întoarce în economie”, a mai spus Gorghiu. Deocamdată este mai mult o promisiune electorală, proiectul fiind lansat în Senat, în timp ce Ministerul Finanțelor nu a fost consultat, iar decizională este Camera Deputaților.
Analizele false din 2021
Acest proiect de lege și declarațiile privind egalitatea dintre salariați vin după cinci ani în care voucherele au fost în general criticate, inclusiv de membrii PNL. În 2021 a existat o campanie susținută mediatic, împotriva acestei măsuri pe care mulți au considerat-o populistă și păguboasă, fiind lansate mai multe analize false despre ineficiența voucherelor. Chiar s-a spus că măsura distruge turismul românesc.
Abia de anul trecut au început mai mulți politicieni și reprezentanți ai HoReCa și ai agențiilor de turism să laude măsura, iar ANAT a recunoscut că „voucherele de vacanță au determinat reducerea evaziunii fiscale în turism, dublarea numărului de unități de cazare clasificate în ultimii 10 ani, refacerea forței de muncă, consolidarea familiei, reducerea consumului de medicamente, reducerea concediilor medicale, relansarea turismului intern, o condiție și pentru creșterea calității serviciilor în turismul de incoming” - ceea ce este foarte adevărat, în contextul mai larg al susținerii industriei ospitalității, chiar și în condiții de criză multiplă, care a contribuit la susținerea situației generale a economiei României
Unii reprezentanți ai mediului de afaceri din industria ospitalității se tem să nu fie crescute taxele și impozitele, mai ales TVA, pentru a se susține această măsură. PNL nu a explicat de unde vor veni cele 6 miliarde de lei în plus, de la bugetul statului.