x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 12 martie 2009

Vremea probabilă 12 martie 2009

de Dan Panaitescu    |    12 Mar 2009   •   00:00

Un front atmosferic aparţinând Depresiunii Islandeze, în evoluţie pe deasupra Europei Centrale, a ajuns în această noapte în Câmpia Panonică, apoi şi în vestul şi nord-vestul ţării noastre.



Deplasarea sa către restul teritoriului românesc se va face destul de lent, dat fiind faptul că la nivelul norilor circulaţia aerului va fi destul de slabă şi, în plus, tinde să devină una de blocaj. În altitudine, în ţara noastră şi în împrejurimile acesteia, presiunea atmosferică va fi în scădere, la fel şi temperatura. Formaţiunile noroase aparţinând ciclonului care urmează să se dezvolte în zona carpato-balcanică vor căpăta consistenţă în principal în zona Munteniei, vestul Dobrogei şi sudul Moldovei şi vor deveni persistente în aceste regiuni, unde vor fi averse şi descărcări electrice, apoi se vor contopi cu aria de nebulozitate a frontului ce se va deplasa către restul teritoriului. Ansamblul noros ce va rezulta va mai staţiona în ţara noastra până sâmbătă, când va fi prezent mai mult în jumătatea de răsărit şi mai puţin în cea de vest. În aceste condiţii, în următoarea perioadă (două, trei zile), precipitaţiile nu vor lipsi din nici o zonă. În sud şi în sud-est vor fi ploi şi se menţin condiţii de descărcări electrice. În Moldova şi în Maramureş vor predomina ninsorile, iar în rest precipitaţiile vor fi mixte. În urma ninsorilor din ultimele zile, în zona montană, stratul de zăpadă a ajuns la cea mai mare consistenţă pe care a avut-o de când a început sezonul rece. (meteorolog Romica Jurca)

BUCUREŞTI


Centru:            max.: 12°C     min.: 2°C
Periferie:          max.: 11°C     min.: 1°C

Azi (joi):

Cerul va fi temporar noros, favorabil ploii îndeosebi noaptea. Vântul va sufla în general slab. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative, tendinţa fiind de uşoară scădere.

Mâine (vineri):

Cerul va fi mai mult noros şi temporar vor fi precipitaţii slabe, mai ales sub formă de ploaie. Vântul va sufla slab şi moderat. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante. Maxima: 9°C; minima: 0°C.

Poimâine (sâmbătă):

Cerul va fi temporar noros, favorabil trecător ploii slabe ziua. Vântul va sufla în general moderat. Maxima: 10°C; minima: –3°C.

LA MUNTE


Azi (joi):

Cerul va fi mai mult noros şi pe arii relativ extinse va ninge. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de ziua precedentă.

Mâine (vineri):

Cerul va fi mai mult noros şi pe arii relativ extinse va ninge. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona înaltă. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de intervalul anterior. Noaptea, pe văi şi în depresiuni vor fi condiţii de ceaţă.

Poimâine (sâmbătă):
În Carpaţii Orientali şi Meridionali, cerul va fi mai mult noros şi mai ales ziua va ninge. În Carpaţii Occidentali, mai ales în prima parte a zilei vor fi înnorări şi ninsori slabe, apoi cerul va deveni treptat variabil. Vântul va avea intensificări. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de ziua precedentă.

METEO EXTREM


Nordul Europei este în continuare asediat de nisori. Finlanda şi Norvegia au parte de atenţionare cod galben pentru ninsoare, iar cea din urmă are şi un cod galben pentru intensificări puternice ale vântului. Coborând spre sud-vestul continentului, reîntâlnim în Spania codul portocaliu pentru agitaţie maritimă. În sud, în Italia mai exact, avem un cod portocaliu pentru vânt şi unul galben pentru ploaie. Ultima atenţionare pe care o întâlnim azi în Europa este cea de cod galben pentru descărcări electrice din Grecia.

PROGNOZA ÎN EUROPA


În cea mai mare parte a Franţei, Spania, Portugalia şi în Italia, vremea va fi în general frumoasă. În restul continentului, cerul va fi mai mult noros. Vor cădea precipitaţii, predominant sub formă de ploaie în regiunile nord-vestice, centrale şi de sud-est. Vântul va prezenta intensificări în regiunile centrale, precum şi în nord-vestul extrem, unde va amplifica senzaţia de frig acolo unde ea este prezentă. Precipitaţiile vor fi sub formă de ninsoare în nord şi nord-est, dar şi în zonele montane înalte. Izolat, în Grecia, Turcia şi în sudul Norvegiei, cantităţile de apă vor fi însemnate. Temperatura aerului nu se va modifica semnificativ, majoritatea valorilor maxime urmând a fi foarte apropiate de cele înregistrate în intervalul precedent de prognoză. Presiunea atmosferică va fi una normală pentru data la care ne aflăm, pentru începutul primăverii. (meteorolog Adrian Boariu)

×
Subiecte în articol: cerul vantul noros meteo