În ţara noastră, prezenţa unui câmp ridicat de presiune la nivelul solului a asigurat o vreme stabilă şi predominant frumoasă, în care precipitaţiile au lipsit. Singurul fenomen meteo semnalat a fost ceaţa, asociată şi cu nebulozitate joasă, stratiformă, din Câmpia şi Dealurile de Vest, din sudul Olteniei şi al Munteniei şi izolat din zonele depresionare din Transilvania.
În ultimele zile, treptat, în straturile mai înalte ale atmosferei a pătruns un aer mai cald, ce s-a resimţit în zonele montane înalte, precum şi în Dealurile Subcarpatice. Ieri la amiază, cele mai ridicate valori maxime s-au inregistrat la Păltiniş, 9°C, şi 8°C la Câmpulung Muscel. Nopţile au rămas reci, local geroase, în cea mai mare parte a teritoriului, cu valori termice ce au coborât şi sub –15°C în Lunca Dunării, în mare parte din Transilvania şi din Maramures, iar la “polul frigului” (Harghita, Covsana şi Braşov) au fost şi minime sub –20°C, în multe zone contribuind şi prezenţa unui strat de zăpadă. Spre jumătatea săptămânii, o dată ce presiunea atmosferică va continua să fie în scădere, încalzirea se va resimţi şi noaptea, dar şi în aparitia ploilor, care par să fie pe arii mai extinse în vest şi sud. (meteorolog Mihai Timu)
BUCUREŞTI
Centru: max.: 2°C min.: –4°C
Periferie: max.: 1°C min.: –5°C
Azi (marţi):
Cerul, variabil ziua, se va înnora treptat în cursul nopţii. Vântul va sufla slab. Dimineaţa şi noaptea va fi ceaţă. Presiunea atmosferică va scădea.
Mâine (miercuri):
Cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua slab. Vântul va sufla slab până la moderat. La începutul zilei vor fi condiţii de ceaţă. Presiunea atmosferică va continua să scadă. Maxima: 3°C; minima: –1°C.
Poimâine (joi):
Vremea va fi caldă pentru această perioadă a anului. Cerul va fi mai mult noros şi trecător vor mai fi condiţii să plouă slab. Maxima: 7°C; minima: 0°C.
LA MUNTE
Azi (marţi):
Vremea va continua să se încălzească uşor. Cerul va fi variabil, cu înnorări în a doua parte a intervalului în Carpaţii Occidentali şi în Carpaţii Meridionali. Izolat, spre sfârşitul nopţii vor fi precipitaţii slabe mixte, favorizând producerea de polei.
Mâine (miercuri):
Cerul va fi mai mult noros şi se vor semnala precipitaţii sub formă de ploaie, iar la peste 1.800 m sub formă de lapoviţă şi ninsoare, local în Carpaţii Occidentali şi în Carpaţii Merdionali şi izolat în rest. Vor fi condiţii de polei. Vântul va sufla slab, până la moderat, cu unele intensificări în zona înaltă.
Poimâine (joi):
Vremea va fi caldă pentru această perioadă a anului. Cerul va fi mai mult noros în Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali, unde local vor fi precipitaţii mixte. În restul zonelor, înnorările vor fi temporare, iar precipitaţiile sub formă de ploaie se vor semnala izolat. Vântul va sufla slab.
PRESIUNEA ATMOSFERICĂ
Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strânsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.
Azi (marţi):
Presiunea atmosferică va scădea de la valori în jur de 765 mm Hg până la valori în jur de 759 mm Hg.
Mâine (miercuri):
Presiunea atmosferică va continua să scadă de la valori de 759 mm Hg până la valori în jur de 752 mm Hg.
PROGNOZA ÎN EUROPA
În estul şi centrul Europei vremea va fi predominant frumoasă, cu cer destul de degajat şi mai ales în primele ore ale zilei pe arii restrânse, în zonele joase, va fi ceaţă. În restul continentului, aspectul vremii va fi unul în general închis. Astfel, vor cădea precipitaţii predominant sub formă de ploaie în ţările sudice, vestice şi nord-vestice, mixte în Peninsula Scandinavă şi Finlanda şi mai ales ninsori în nordul extrem al Rusiei. În sudul Italiei, cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Vântul va prezenta intensificări în regiunile nordice şi nord-vestice, precum şi în cele învecinate bazinului central al Mării Mediterane. În zonele în care va fi vânt, acesta va sufla slab şi moderat şi va accentua senzaţia de frig. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de ziua precedentă, tendinţa fiind de uşoară creştere în regiunile sud-estice. (meteorolog Mihai Timu)
Citește pe Antena3.ro