x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 3 februarie 2009

Vremea probabilă 3 februarie 2009

de Sorin Anghel    |    03 Feb 2009   •   00:00

În zonele situate dincolo de arcul carpatic, fără depresiunile din estul Transilvaniei, ieri, în condiţii de insolaţie, la câteva staţii meteorologice, mercurul termometrelor a depăşit la amiază 8-10 grade, în schimb în sudul şi în estul ţării, masa de aer rece a persistat.

În condiţiile unei circulaţii a aerului, la limita inferioară a atmosferei, dinspre mare spre uscat, au fost nori de tip stratiform şi cu totul izolat fulguieli (în Moldova, în apropierea Văii Siretului) şi ploi slabe (pe litoral). Aceeaşi situaţie se va menţine şi astăzi.

Cele mai scăzute valori termice, la amiază, vor fi în estul Transilvaniei, dar şi în nordul extrem al Moldovei şi în sud-vestul Olteniei. Începând de mâine, vremea din ţara noastră se va încălzi. Cel puţin în regiunile sudice, vor fi maxime şi mai mari de 15 grade. Vor fi şi ploi, mai multe ca areal de extindere şi ca persistenţă în timp, în vest, sud-vest, nord şi centru şi mai puţine şi de scurtă durată în rest. Din a doua parte a săptămânii, va avea loc o nouă pătrundere de aer, ceva mai rece, ce se va reflecta în forma precipitaţiilor de la munte, care vor fi sub formă de lapoviţă şi de ninsoare, dar pătrunderea de natură advectivă va fi compensată de insolaţie, aşa că regimul termic, chiar şi atunci, va rămâne peste cel normal al acestei perioade.

 

La munte

AZI (MARŢI):
Vremea va continua să se încălzească uşor. Cerul va fi mai mult noros şi pe arii restrânse va ninge slab. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări mai ales în zona înaltă. Pe văi şi în depresiuni local va fi ceaţă. Temperatura aerului va fi în creştere uşoară.
MÂINE (MIERCURI):
Vremea va fi caldă pentru această perioadă a anului. Cerul va fi mai mult noros în Carpaţii Occidentali, unde local va ploua slab. În rest, înnorările vor fi temporare, iar ploile izolate. Vântul va avea intensificări, mai ales pe creste. Îndeosebi dimineaţa pe văi şi în depresiuni, izolat va fi ceaţă. Temperatura aerului va continua să crească.
POIMÂINE (JOI):
Vremea va fi caldă pentru această dată. Cerul va prezenta înnorări în Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali, unde pe arii restrânse va ploua, iar în zona înaltă în a doua parte a intervalului vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În rest, cerul va fi variabil. Vântul va prezenta unele intensificări. Dimineaţa pe văi şi în depresiuni, izolat va fi ceaţă. Regimul termic nu va suferi modificări.

 

Bucureşti

Centru:             max.: 50C    min.: 40C
Periferie:           max.: 40C    min.: 20C
AZI (MARŢI):
Cerul va fi noros şi vor fi condiţii de ceaţă şi burniţă. Vântul va sufla slab până la moderat.
MÂINE (MIERCURI):
Vremea va fi caldă pentru această perioadă a anului. Cerul va fi temporar noros, favorabil ploii slabe. Vântul va sufla slab şi moderat. Mai ales în orele dimineţii vor fi condiţii de ceaţă.  Maxima: 13°C, iar minima: 2°C.
POIMÂINE (JOI):
Vremea va fi caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil, iar dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă. Vântul va sufla slab şi moderat. Maxima: 15°C, iar minima: 2°C.

 

Presiunea atmosferică

AZI (MARŢI):
Presiunea atmosferică va scădea accentuat de la valori în jur de 758 mm Hg până la valori de 748...747 mm Hg.
MÂINE (MIERCURI):
Presiunea atmosferică va mai scădea uşor, mai ales în cursul zilei de la valori în jur de 747 mm Hg până la valori de 746...745 mm Hg.

 

Prognoza în Europa

În vestul şi în sud-vestul Europei, dar şi în extremitatea sa de nord, presiunea atmosferică este şi va rămâne scăzută. Va continua să scadă în zona Arhipelagului Britanic, dar şi a Franţei şi a Ţărilor de Jos, unde mai mulţi cicloni, din ce în ce mai activi, cu multă umezeală şi dinspre Oceanul Atlantic, dar şi din bazinul vestic al Mării Mediterane, vor determina manifestări de vreme destul de severe, respectiv ploi multe şi însemnate cantitativ, dar din când în când şi lapoviţă şi ninsori şi vânt puternic. La extremitatea estică a acestor zone, se face cuplajul între aceste formaţiuni ciclonice şi maximul care va domina ţările central-nordice, central sud-estice şi de răsărit, un maxim rece, care va mai acorda câte un impuls mişcărilor ascendente ale aerului din apropierea suprafeţei solului, acestea urmând să contribuie la dezvoltarea pe verticală a formaţiunilor noroase.

×
Subiecte în articol: cerul vremea meteo