x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Wilhelm Schabel, un cercetător român preţuit de mari firme ale lumii

Wilhelm Schabel, un cercetător român preţuit de mari firme ale lumii

de Cristinel C. Popa    |    27 Noi 2012   •   17:57
Wilhelm Schabel, un cercetător român preţuit de mari firme ale lumii
Wilhelm Schabel este şi vicepreşedinte al International Society of Coating Science & Technology
Profesorul german de origine română Wilhelm Schabel, de la Karlsruhe Institute of Technology (KIT), s-a născut la Codlea în 1973. El a câştigat un uriaş renume în comunitatea academică internaţională prin contribuţiile deosebite în dezvoltarea ingineriei proceselor fizice şi chimice, în special în tehnica filmelor subțiri şi extinderea acestora în domenii de vârf ale tehnologiei ca medicină sau noi surse de energie.
Schabel este respectat în toată lumea pentru activitatea sa didactică, dar în special pentru aceea de cercetare şi colaborare cu giganţi din industria medicală şi farmaceutică sau din alte domenii.

Wilhelm Schnabel a plecat din România pentru a urma studiile universitare de inginerie, apoi pe cele de masterat şi doctorat, la Universitatea din Karlsruhe, Germania.

În 2004 a obţinut titlul de doctor în inginerie chimică la Karlsruhe Institute of Technology (KIT) şi a primit distincţia Carl-Freudenberg Award, un premiu deosebit de valoros acordat o dată la doi ani pentru cea mai bună teză de doctorat de la KIT.
În 2007, profesorul de origine română a primit Premiul Arnold Eucken, acordat de Asociaţia Inginerilor din Germania în domeniul ingineriei chimice.
Din 2009 ocupă poziţia de profesor universitar şi director al Laboratorului de Tehnologia Filmelor Subţiri la KIT. În acelaşi an i-a fost oferit şi Premiul L.E. Scriven de către Societatea Internaţională de Ştiinţă şi Tehnologia Filmelor Subţiri.
Apoi în 2010, a primit, în SUA, Premiul Edward Cohen pentru tehnologii inovative în domeniul celulelor fotovoltaice.

Schabel desfăşoară numeroase proiecte de cercetare cu mari companii din industria chimică. El a publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice importante, dintre care 50 în reviste cotate ISI, fiind autor a zeci de capitole în cărţi importante apărute la edituri internaţionale care se bucură de prestigiu şi a participat la peste 150 de conferințe naţionale şi internaţionale.

Este de asemenea conducător a 13 doctorate şi a peste 80 de teze de licenţă şi master. Din septembrie 2012 ocupă o poziţie deosebit de importantă, aceea de vicepreşedinte pentru Europa al International Society of Coating Science & Technology. Cercetătorul de orgine română conduce proiecte de colaborare şi cu universităţi din România, între care se numără şi Universitatea Tehnică “Gh. Asachi” din Iaşi, care i-a acordat recent titlul de Doctor Honoris Causa.

×
Subiecte în articol: Wilhelm Schabel