x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zgonea: Am speranţa că vom reuşi să întărim încrederea cetăţeanului în instituţiile care îi protejează datele personale

Zgonea: Am speranţa că vom reuşi să întărim încrederea cetăţeanului în instituţiile care îi protejează datele personale

de Agerpres    |    28 Ian 2014   •   19:43
Zgonea: Am speranţa că vom reuşi să întărim încrederea cetăţeanului în instituţiile care îi protejează datele personale

O mai bună protecţie a datelor cu caracter personal prin reformarea legislaţiei în domeniu şi informarea corespunzătoare a cetăţenilor în această direcţie sunt concluziile la care au ajuns marţi participanţii la un simpozion ocazionat de Ziua Europeană a Protecţiei Datelor.

"Îmi exprim convingerea ca dezbaterea de astăzi să înceapă seria unor rezultate constructive, cu rezultate concludente în legislaţia noastră în domeniu şi am speranţa că dumneavoastră veţi promova protecţia datelor cu caracter personal şi vom reuşi să întărim încrederea cetăţeanului în instituţiile relevante din statul român care îl protejează, sunt în stare să-l apere, dar în acelaşi timp îi explică şi care sunt responsabilităţile cu privire la datele personale pe care le are", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, prezent la evenimentul organizat de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

El a spus că Parlamentul European lucrează la revizuirea legislaţiei în domeniu, tendinţa fiind de înăsprire a regulilor de protecţie a datelor cu caracter privat, aceasta 'în contextul dezvoltării tehnologice din ultimii ani şi construirea lumii în jurul comunicării on-line'.

Zgonea a adăugat că instituirea de noi reguli va permite fiecărei autorităţi de supraveghere naţională să sancţioneze drastic companiile care vor încălca normele de protecţie a datelor cu caracter personal, atenţionând că sunt sunt foarte multe instituţii care au fost privatizate în ultimii ani şi care folosesc date cu caracter personal asupra utilizării cărora statul român nu deţine controlul.

"Anumite companii au început să folosească aceste date pentru a-şi face rost de resurse financiare vânzând baze de date fără ca eu (n.r. - cetăţeanul român) să-mi dau acordul. Mă refer la acele companii care oferă servicii de utilitate publică în interesul cetăţeanului şi unde datele au caracter personal. Cred că trebuie să pregătim o legislaţie în anul 2014 astfel încât un actor relevant - fie public, fie privat, fie într-un mix public-privat - care beneficiază de datele cu caracter personal să ştie până unde poate să le utilizeze. Dacă el le refoloseşte câştigând resurse financiare sau le dă unei companii de consultanţă care la rândul său vinde în altă parte şi îşi face un triunghi de interes economic, atunci afectează sfera mea privată iar instituţiile publice relevante trebuie să sancţioneze acea companie, chiar şi cu închiderea ei", a punctat Zgonea.

La rândul său, Lucian Guran, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a spus că noile reglementări în domeniu la nivel european vor suscita discuţii aprinse, pentru că sunt instituţii juridice distincte în toate statele membre, sunt termeni care diferă de la stat la stat, sunt interese economice enorm de mari, motiv pentru care aceste dezbateri şi întocmirea unui nou regulament privind modul de protecţie a datelor personale vor fi sarcini foarte dificile.

"Cred că obiectivele pe care şi le-a propus autoritatea naţională pentru etapa viitoare sunt foarte pertinente şi cred că, în opinia noastră, este necesar să se acţioneze în ceea ce priveşte informarea cetăţenilor. Numai un cetăţean informat, care îşi cunoaşte drepturile, care îşi cunoaşte modul în care poate să intervină la nivelul instituţiilor de stat sau la nivelul instituţiilor private legat de datele sale personale va conduce la realizarea interesului global. Din păcate, la această oră cetăţenii nu cunosc toate aceste probleme şi acest lucru este relevat de numărul mic de reclamaţii în ceea ce priveşte protecţia datelor personale (n.r. - 869 în 2014)", a arătat Guran.

Pe data de 28 ianuarie 2014 este Ziua Europeană a Protecţiei Datelor. Această dată marchează aniversarea a 33 de ani de la semnarea, la Strasbourg, în anul 1981, a Convenţiei 108 pentru protecţia persoanelor referitor la prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal, primul instrument legal adoptat în domeniul protecţiei datelor.

Scopul celebrării acestei zile este conştientizarea persoanelor fizice de pe întreg cuprinsul Europei asupra importanţei protecţiei datelor cu caracter personal şi a drepturilor specifice pe care le pot exercita.

Cu această ocazie, autorităţile naţionale independente de protecţia datelor din statele europene organizează evenimente specifice.  

×