x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zgonea, despre Gică Popescu: Dacă ar exista o cerere de grațiere din partea familiei, aş susține-o cu plăcere

Zgonea, despre Gică Popescu: Dacă ar exista o cerere de grațiere din partea familiei, aş susține-o cu plăcere

07 Mar 2014   •   12:48
Zgonea, despre Gică Popescu: Dacă ar exista o cerere de grațiere din partea familiei, aş susține-o cu plăcere

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a reiterat vineri în legătură cu eventualitatea graţierii lui Gheorghe Popescu, condamnat în dosarul Transferurilor, că, dacă ar exista o cerere din partea familiei, ar susţine-o cu plăcere în calitate de simplu cetăţean, dar a menţionat o posibilă graţiere este atributul exclusiv al preşedintelui României.

'Atributul este, conform Constituţiei, al preşedintelui statului român şi sub nicio formă nu se blochează statul de drept, pentru că Justiţia şi-a făcut treaba, el nu rămâne cu condamnarea, rămâne cu plata, numai că acelaşi stat care are o justiţie independentă şi puternică are şi o componentă umanitară şi socială şi poate, în anumite cazuri, un bătrân la 80 de ani, o mamă cu şapte copii, Gică Popescu. Dacă există un consens în societatea română şi un aviz pozitiv din partea Ministerului Justiţiei, poate preşedintele va zice da sau nu', a afirmat Zgonea, după şedinţa Biroului Permanent.

El a adăugat că s-a demonstrat deja faptul că în România nimeni nu este mai presus de lege: 'Indiferent câtă notorietate ai, cât de multă susţinere ai în cadrul cetăţenilor, în momentul când încalci legea, te duci în instanţă, îţi aperi acest drept. Instanţa a stabilit definitiv şi irevocabil că domnul Gică Popescu este vinovat'.

Pe de altă parte, a adăugat Zgonea, Justiţia are şi o componentă socială în societatea românească.

'Noi avem trei piloni fundamentali prin Constituţie. Primul este prevenţia - trebuie să explicăm oamenilor, de când sunt mici până când cresc, care sunt regulile jocului; cel de-al doilea - dacă nu vrei să respecţi legea, este Justiţia. După ce se termină actul de Justiţie, noi trebuie ca pe aceşti oameni să-i readucem în societatea noastră. Este un simbol naţional (n.r. - Gheorghe Popescu), a fost un om cu o conduită ireproşabilă în teren, este singurul român care a fost căpitan al Barcelonei, a fost respectat şi apreciat, a fost un ambasador foarte bun. Greşelile pe care le faci în viaţă, le plăteşti în instanţă', a mai spus Zgonea, citat de Agerpres.

×