Lui Pamfil Şeicaru, ziarist care a trăit între 1894-1980, i-au fost dedicate la Buzău o serie de manifestări la 29 şi 30 septembrie.
La Biblioteca judeţeană "V. Voiculescu", în afară de dezbaterile pe teme culturale şi concursuri pentru pentru elevii cu talent la scris, a avut loc şi lansarea volumului "Istoria presei buzoiene şi râmnicene în date (1839-2008)", realizată de Viorel Frâncu.
Cum încă nu există o lucrare la zi a istoriei presei româneşti în general, cartea ziaristului V. Frâncu este binevenită şi se înscrie în demersul profesorului Marian Petcu prin care se doreşte publicarea unei enciclopedii sub genericul "Istoria presei româneşti în date". Urmează astfel ca fiecare judeţ să publice o istorie a presei locale. Buzăul este între primele judeţe care concretizează cercetarea, iar rezultatul este uimitor. Autorul a găsit în arhivele judeţene şi în fondul bibliotecilor locale suficient material încât să publice peste 400 de pagini referitoare la cei 170 de ani de presă în arealul Buzău şi Râmnicu-Sărat (fost judeţ). Pare incredibil, dar în spaţiul care l-a dat pe marele ziarist Pamfil Şeicaru (născut la Tăbărăşti, de fapt, nu în oraşul Buzău) a fost o viaţă jurnalistică efervescentă dacă ne gândim că aici au apărut şi funcţionat de-a lungul vremii 680 de publicaţii, la care, în zilele noastre, se adaugă şi câteva posturi de radio şi de televiziune. Au fost incluse într-un capitol special fişe bio-bliografice pentru cei 180 de ziarişti care au profesat la publicaţiile locale, dar şi ale acelora care sunt originari din judeţul amintit şi au activat în alte oraşe şi care acum sunt jurnalişti în alte părţi, de regulă în Bucureşti. O iniţiativă de gen, dar nu atât de amplă, a mai fost realizată la Buzău de istoricul şi criticul literar Alex Oproescu?.
Citește pe Antena3.ro