x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Forțelor Terestre: România, pilon de stabilitate la nivel regional

Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Forțelor Terestre: România, pilon de stabilitate la nivel regional

de Redacția Jurnalul    |    23 Apr 2024   •   18:00
Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Forțelor Terestre: România, pilon de stabilitate la nivel regional
Sursa foto: Hepta

România este și va continua să fie un aliat activ și implicat în consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO și un pilon de stabilitate la nivel regional și euroatlantic, a transmis președintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Forțelor Terestre.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis a fost prezentat de Mihai Şomordolea, Consilier de Stat - Departamentul Securităţii Naționale - Secretariat CSAT, în cadrul ceremoniei militare organizate la Monumentul Eroilor militari căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României, Parcul Tineretului din București.

„Ziua Forțelor Terestre, pe care o sărbătorim ca în fiecare an, simbolic, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Purtătorul de Biruință, marchează celebrarea celei mai importante componente a Armatei României și a sistemului național de apărare. Încă de la momentul constituirii, la mijlocul secolului al XIX-lea, Forțele Terestre au fost implicate în toate evenimentele militare majore care au definit dezvoltarea României ca stat modern și atașat valorilor europene și euroatlantice, iar sacrificiile făcute rămân în conștiința colectivă a națiunii noastre”, a transmis șeful statului.

El susține că în această zi îi omagiem pe veteranii de război și din teatrele de operații și îi comemorăm pe toți cei care, cu prețul vieții, au făcut posibile independența și reîntregirea țării, precum și pe cei care s-au jertfit în toate zonele de conflict în care România a fost prezentă alături de aliați.

Militarii Forțelor Terestre participanți la misiuni internaționale au dovedit că România este pregătită și merită să facă parte din marea familie euroatlantică și au contribuit prin profesionalismul lor la consolidarea, timp de 20 de ani, a profilului țării noastre în NATO, a precizat Klaus Iohannis.

„Astăzi, Forțele Terestre, alături de celelalte categorii de forțe și structuri ale Armatei, sunt în măsură să desfășoare întreaga gamă de misiuni în zonele de interes ale României și ale aliaților, la pace, în situații de criză și pe timp de război. De asemenea, participă la sprijinirea autorităților civile în gestionarea situațiilor de urgență, precum și la îndeplinirea angajamentelor internaționale, la care țara noastră este parte. În condițiile perpetuării crizei de securitate din regiunea Mării Negre, cauzate de invadarea militară a Ucrainei de către Federația Rusă, Forțele Terestre, împreună cu celelalte structuri ale Armatei României și contingente aliate din țara noastră, demonstrează unitatea de acțiune a NATO în asigurarea securității și stabilității regionale și euroatlantice. Evoluțiile pe termen lung ale mediului de securitate impun necesitatea adaptării semnificative a întregii Armate, iar Forțele Terestre trebuie să constituie parte a acestui proces și să fie în măsură să răspundă oportun și eficient la noile provocări, din ce în ce mai complexe și diversificate. România este și va continua să fie un aliat activ și implicat în consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO și un pilon de stabilitate la nivel regional și euroatlantic”, se mai arată în mesaj.

Șeful statului a anunțat că România va continua să aloce 2,5% din PIB pentru Apărare, din care peste 25% pentru programele majore de înzestrare.

„Dotarea cu mijloace de luptă moderne, alături de intensificarea procesului de instruire în cadru național și aliat, precum și implementarea unor măsuri de creștere a motivației personalului din sistemul militar trebuie să reprezinte priorități și în perioada următoare”, spune președintele.

(sursa: Mediafax)

 

×