x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua Unirii Principatelor. Bucureştiul şi Iaşiul, unite simbolic

Ziua Unirii Principatelor. Bucureştiul şi Iaşiul, unite simbolic

de Monica Cosac    |    24 Ian 2017   •   06:30
Ziua Unirii Principatelor. Bucureştiul şi Iaşiul, unite simbolic
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Astăzi se împlinesc 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. „Mica Unire”, aşa cum este cunoscută, a reprezentat, de fapt, primul pas spre România de astăzi. La mai bine de un secol şi jumătate, tricolorul va fi dus de la Bucureşti la Iaşi cu Trenul Unirii, într-o călătorie care va uni simbolic cele două oraşe. La Iaşi sunt organizate ceremonii militare şi religioase, manifestări culturale şi depuneri de coroane.

 

Un grup de sportivi duce azi steagul României din Bucureşti în Piaţa Unirii din centrul Iaşiului, cu o garnitură care va avea un program special. „Trenul Unirii” va fi remorcat de o locomotivă tricoloră şi pleacă în Ziua Unirii, la ora 05.50, din Gara de Nord Bucureşti, spre Iaşi, unde va ajunge la 11.55. Trenul va opri la Ploieşti Sud (ora 06.28), Buzău (07.32), Focşani (08.39), Tecuci (09.19), Bârlad (10.15), Vaslui (10.54) şi Bârnova (11.34). Călătorii acestuia vor merge în Piaţa Unirii, unde vor participa la manifestări şi se vor prinde în Hora Unirii. Trenul va pleca de la Iaşi la ora 16.50 şi va ajunge în Bucureşti la 23.00.

Manifestările de la Iaşi vor începe la ora 11.00, cu o ceremonie militară, care va avea loc la Monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, din Piaţa Unirii, şi vor continua cu un Te Deum, o paradă militară şi depuneri de coroane de flori, potrivit Ministerului Apărării Naţionale. Totodată, pe scena amplasată în Piaţa Unirii va avea loc un concert de muzică populară. La finalul manifestărilor, participanţii vor mânca plăcinte şi vor bea vin fiert şi ceai.

De asemenea, o slujbă de pome­nire în memoria domnitorului Alexandru Ioan Cuza va fi oficiată la Biserica Domnească Ruginoasa. La Focşani, ceremonia militară şi religioasă şi momentul evocator vor avea loc, de la ora 16.00, în Piaţa Unirii.

Printre participanţii care au confirmat prezenţa la Iaşi, la ceremoniile militare şi religioase dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, se numără şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel-Beniamin Leş, şi numeroase personalităţi din mediul academic.

Aseară, în Piaţa Unirii din Iaşi s-au făcut ultimele pregătiri pentru cere­moniile ce au loc astăzi: grupul statuar - care îi reprezintă pe domni­torul Alexandru Ioan Cuza alături de Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, Nicolae Kretzu­lescu şi de generalul Ioan Emanuel Florescu - a fost curăţat de către angajaţii primăriei, spaţiile verzi au fost decorate cu fâşii tricolore, iar autorităţile locale au cumpărat 5.000 de plăcinte, care vor fi împărţite participanţilor la eveniment.

Ceremonii similare celor orga­nizate la Iaşi şi Focşani, dar şi sesiuni de comunicări ştiinţifice, gale de filme documentare, expoziţii şi spectacole cultural-artistice sunt orga­nizate, în cursul zilei de azi, împreună cu autorităţile locale, şi în alte garni­zoane în care există monumente dedi­cate Unirii Principatelor Române.

Reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional Moldo­va Iaşi au anunţat că în 24 ianuarie este gratuit accesul publicului la Palatul Culturii, Muzeul Unirii şi Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, precum şi la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa.

 

×