x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zvonistica îngroaşă cozile la RAR

Zvonistica îngroaşă cozile la RAR

de Monalise Hihn    |    16 Noi 2010   •   19:46
Zvonistica îngroaşă cozile la RAR
137916-rar-hunedoara-1.jpgTaxa de primă înmatriculare sau taxa de mediu se plăteşte o singură dată pentru maşinile aduse din exterior în România. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anunţat în urmă cu o săptămână că valoarea acesteia nu va creşte spectaculos în 2011, însă va exista, începând din ianuarie anul viitor, o taxă şi pentru Euro 5, care nu va fi foarte mare. Cu toate acestea, ro­mâ­nii se înghesuie la Registrul Auto Român pentru efectuarea procedurilor necesare în vederea achitării taxei de poluare.

Procedurile încep cu programarea la RAR. Aceasta se face online, nonstop, prin telefon sau la sediul Registrului Auto Român, între orele 8:00-16:30. Potrivit lui Ovidiu Boldor, şeful RAR Hunedoara, proprietarii de maşini sunt programaţi de pe o zi pe alta. El adaugă că pentru fiecare maşină în parte este nevoie de 35-40 de minute. În medie, până în urmă cu câteva săptămâni, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor înmatricula în jur de 70-80 de vehicule în fiecare zi. În prezent, sunt în jur de 100 de astfel de cereri zilnic.

Şeful acestei instituţii, Nicolae Marin, declară că zvonul potrivit căruia taxa s-ar putea tripla de anul viitor i-a determinat pe hunedoreni să îşi înscrie maşinile: "Zvonurile i-au panicat pe oameni. De aceea, ei s-au grăbit să îşi înmatriculeze maşinile, ca să se încadreze în taxele din 2010, în cazul în care de anul viitor acestea ar fi crescut, mai ales că se vorbea despre o triplare a lor. În prezent, taxa este cuprinsă undeva între 200 şi 2.000 de euro, dar majoritatea plătesc, în medie, cam 1.000 de euro. Oricum, numărul înmatriculărilor a crescut zilnic cam cu 20% în urma zvonurilor privind majorarea taxei de primă înmatriculare".

La sediul RAR, oamenii îşi aşteaptă rândul. G.M. este din Hunedoara. Şi-a achiziţionat un autotu­rism din Germania, în urmă cu două luni. "Am venit să fac toate de­mersurile necesare pentru înmatri­cularea maşinii în România, nu pentru că m-aş fi speriat neapărat că ar putea creşte taxele, dar am luat în calcul şi acest lucru. M-au respins prima oară pentru că mi-au spus că am ceva probleme cu frânele. M-am întors şi acum sper să se rezolve. Durează destul de mult până o veri­fică. Mi-am făcut programare la sediu, pentru că la telefon nu a fost chip."

Şi D.S. din Deva aşteaptă de câteva ore să ajungă cu maşina la inspecţie: "Aşteptăm, ce să facem?! Aşa e la noi. Normal că suntem speriaţi, chiar dacă ni se tot dau asigurări că taxa nu va creşte! Cât poţi să te bazezi pe cuvântul ăstora?! Ce spun azi nu mai valabil mâine! Prefer să stau aici şi să rezolv. Nu mai cred nimic din abureala guvernanţilor. Oricum, şi ăştia de aici se mişcă foarte greu!".

Bucureştenii nu dau năvală
În Bucureşti, atât la reprezentanţa RAR din Calea Griviţei, cât şi la cea de la Voluntari, înghesuială este o oră sau două pe zi, în jurul prânzului, dar situaţia nu diferă cu nimic faţă de cea anterioară veştii referitoare la majorarea taxelor de înmatriculare. "Nu avem probleme încă. Sunt în provincie, dar la noi nu. Oamenii îşi fac dimineaţa programare prin telefon şi nu sunt cozi deocamdată. Activitatea este normală. Avem oameni trimişi la alte reprezentanţe din ţară, în Bistriţa Năsăud şi la Piatra Neamţ, să-i ajutăm. Vom mai trimite şi în alte părţi dacă va fi nevoie. Din punctul nostru de vedere nu s-a schimbat nimic până acum, iar aglo­meraţie ceva mai mare este în jurul prânzului, când vin oamenii care au pauză de masă probabil, ca să nu-şi ia liber de la serviciu", explică Gabriel Tudorache, şeful reprezentanţei RAR Voluntari. Aceeaşi situaţie este şi la reprezentanţa Griviţa, unde se fac programări ca şi până acum, iar numărul celor care se înregistrează în fiecare zi nu a crescut foarte mult faţă de lunile precedente.
Diana Scarlat

Peste 100 de maşini pe zi la Galaţi, buluceală şi la Oradea
Directorul RAR Galaţi, Cătălin Hrista­che, susţine că până săptă­mâna trecută an­gajaţii aveau de inspectat aproximativ 40-50 de ma­şini pe zi. "De o săptămână depăşim şi 100 de maşini pe zi. Programările care se fac astăzi ajung la inspecţia RAR peste aproximativ o săptă­mâ­nă", a spus şeful RAR Galaţi. Tocmai din cauza creşterii solicitărilor an­ga­jaţii RAR au decis să suplimen­teze numărul maşinilor care trebuie să treacă de inspecţie pentru a fi în­matriculate, multe dintre acestea fiind aduse din alte ţări ale UE.

În cealaltă parte a ţării, în Bihor, din cauza cozilor şi pentru a evita blocajul la porţile de ieşire din reprezentanţă, conducerea RAR a apelat la un comerciant de anvelope din ve­cinătate şi a "plantat” cauciucuri pentru vehicule mari pentru a es­tompa din start iniţiativa unora de a-şi lăsa maşina peste noapte la rând. Mihai Domocoş, director ad­junct al RAR Bihor, susţine că, deşi numărul vehiculelor care se prezin­tă la RAR este foarte mare, condiţiile pe care le oferă repre­zentanţa sunt astfel create încât nu pot fi rezolvate mai mult de 150-170 de maşini pe zi. 
Petrişor Munteanu, Teodora Ivan

×
Subiecte în articol: inmatriculari registrului auto