Procedurile încep cu programarea la RAR. Aceasta se face online, nonstop, prin telefon sau la sediul Registrului Auto Român, între orele 8:00-16:30. Potrivit lui Ovidiu Boldor, şeful RAR Hunedoara, proprietarii de maşini sunt programaţi de pe o zi pe alta. El adaugă că pentru fiecare maşină în parte este nevoie de 35-40 de minute. În medie, până în urmă cu câteva săptămâni, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor înmatricula în jur de 70-80 de vehicule în fiecare zi. În prezent, sunt în jur de 100 de astfel de cereri zilnic.
Şeful acestei instituţii, Nicolae Marin, declară că zvonul potrivit căruia taxa s-ar putea tripla de anul viitor i-a determinat pe hunedoreni să îşi înscrie maşinile: "Zvonurile i-au panicat pe oameni. De aceea, ei s-au grăbit să îşi înmatriculeze maşinile, ca să se încadreze în taxele din 2010, în cazul în care de anul viitor acestea ar fi crescut, mai ales că se vorbea despre o triplare a lor. În prezent, taxa este cuprinsă undeva între 200 şi 2.000 de euro, dar majoritatea plătesc, în medie, cam 1.000 de euro. Oricum, numărul înmatriculărilor a crescut zilnic cam cu 20% în urma zvonurilor privind majorarea taxei de primă înmatriculare".
La sediul RAR, oamenii îşi aşteaptă rândul. G.M. este din Hunedoara. Şi-a achiziţionat un autoturism din Germania, în urmă cu două luni. "Am venit să fac toate demersurile necesare pentru înmatricularea maşinii în România, nu pentru că m-aş fi speriat neapărat că ar putea creşte taxele, dar am luat în calcul şi acest lucru. M-au respins prima oară pentru că mi-au spus că am ceva probleme cu frânele. M-am întors şi acum sper să se rezolve. Durează destul de mult până o verifică. Mi-am făcut programare la sediu, pentru că la telefon nu a fost chip."
Şi D.S. din Deva aşteaptă de câteva ore să ajungă cu maşina la inspecţie: "Aşteptăm, ce să facem?! Aşa e la noi. Normal că suntem speriaţi, chiar dacă ni se tot dau asigurări că taxa nu va creşte! Cât poţi să te bazezi pe cuvântul ăstora?! Ce spun azi nu mai valabil mâine! Prefer să stau aici şi să rezolv. Nu mai cred nimic din abureala guvernanţilor. Oricum, şi ăştia de aici se mişcă foarte greu!".
Bucureştenii nu dau năvală
În Bucureşti, atât la reprezentanţa RAR din Calea Griviţei, cât şi la cea de la Voluntari, înghesuială este o oră sau două pe zi, în jurul prânzului, dar situaţia nu diferă cu nimic faţă de cea anterioară veştii referitoare la majorarea taxelor de înmatriculare. "Nu avem probleme încă. Sunt în provincie, dar la noi nu. Oamenii îşi fac dimineaţa programare prin telefon şi nu sunt cozi deocamdată. Activitatea este normală. Avem oameni trimişi la alte reprezentanţe din ţară, în Bistriţa Năsăud şi la Piatra Neamţ, să-i ajutăm. Vom mai trimite şi în alte părţi dacă va fi nevoie. Din punctul nostru de vedere nu s-a schimbat nimic până acum, iar aglomeraţie ceva mai mare este în jurul prânzului, când vin oamenii care au pauză de masă probabil, ca să nu-şi ia liber de la serviciu", explică Gabriel Tudorache, şeful reprezentanţei RAR Voluntari. Aceeaşi situaţie este şi la reprezentanţa Griviţa, unde se fac programări ca şi până acum, iar numărul celor care se înregistrează în fiecare zi nu a crescut foarte mult faţă de lunile precedente.
Diana Scarlat
Peste 100 de maşini pe zi la Galaţi, buluceală şi la Oradea
Directorul RAR Galaţi, Cătălin Hristache, susţine că până săptămâna trecută angajaţii aveau de inspectat aproximativ 40-50 de maşini pe zi. "De o săptămână depăşim şi 100 de maşini pe zi. Programările care se fac astăzi ajung la inspecţia RAR peste aproximativ o săptămână", a spus şeful RAR Galaţi. Tocmai din cauza creşterii solicitărilor angajaţii RAR au decis să suplimenteze numărul maşinilor care trebuie să treacă de inspecţie pentru a fi înmatriculate, multe dintre acestea fiind aduse din alte ţări ale UE.
În cealaltă parte a ţării, în Bihor, din cauza cozilor şi pentru a evita blocajul la porţile de ieşire din reprezentanţă, conducerea RAR a apelat la un comerciant de anvelope din vecinătate şi a "plantat” cauciucuri pentru vehicule mari pentru a estompa din start iniţiativa unora de a-şi lăsa maşina peste noapte la rând. Mihai Domocoş, director adjunct al RAR Bihor, susţine că, deşi numărul vehiculelor care se prezintă la RAR este foarte mare, condiţiile pe care le oferă reprezentanţa sunt astfel create încât nu pot fi rezolvate mai mult de 150-170 de maşini pe zi.
Petrişor Munteanu, Teodora Ivan
Citește pe Antena3.ro