20 de propuneri de ambasadori, inaintate de ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, preşedintelui Traian Băsescu aşteaptă in continuare OK-ul şefului statului, pentru a fi validate. Pe listă sunt capitale importante precum Londra, Washington şi Moscova.
Traian Băsescu intărzie insă să-şi dea acordul, deşi o parte a celor propuşi a trecut deja de audierile obligatorii din Comisiile de politică externă ale Parlamentului.
LISTA. Pe lăngă Adrian Vieriţă şi Iulian Buga, propuşi de Cioroianu pentru capitalele Marii Britanii şi, respectiv, Statelor Unite ale Americii, lista trimisă de MAE la Cotroceni ii mai cuprinde pe Ana Voicu pentru Australia, Ovidiu Dranga pentru Belgia, Valentin Naumescu pentru Coreea de Sud, Yvette Fulicea pentru Cuba, Ionel Nicu Sava pentru Elveţia, Valer Gheorghe pentru Filipine, Eduard Iosiper pentru Israel, Răzvan Rusu pentru Italia, Călin Fabian pentru Olanda, Ion Pascu pentru Turcia. Lista este completată de Nicolae Ropotean, propus ambasador in Albania, Ion Vălcu - Argentina, Daniel Banu - Bosnia-Herţegovina, Theodor Baconski - Franţa, Emil Rap-
cea - Kazahstan şi Traian Hristea - Rusia. De asemenea, Simona Miculescu şi Cornel Feruţă sunt propuşi pentru misiunile din New York şi, respectiv, Viena.
PROBLEME. Majoritatea celor de pe listă nu a apucat să treacă prin audierile parlamentare, aşa că intrarea in vacanţă a Legislativului amănă cu incă două luni eventuala lor trimitere la post. Surse politice spun că ministrul Cioroianu a incercat la Bruxelles să-l convingă pe preşedintele Traian Băsescu să-şi dea avizul pe lista inaintată de el, fără succes insă. Propunerile lui Cioroianu nu au scăpat insă de controverse. Presa zilelor trecute amintea că Iulian Buga, propus pentru Washington, a fost implicat intr-un scandal cănd era ambasador in Olanda, in perioada 2001-2006. El a trimis in ţară, in timpul guvernării PSD, o notă prin care se cerea blocarea unor dezvăluiri publicate de ziaristul olandez Olaf Tempelman in cotidianul De Volkskrant. Incidentul a stărnit un scandal in Olanda. De asemenea, despre Vieriţă, presa a semnalat că şi-a inceput cariera diplomatică in 1987, in perioada regimului Ceauşescu.
EŞECURI. Ambasadele Romăniei la Washington şi la Londra sunt de fapt obiectul războiului dintre palate. In prima parte a anului, preşedintele Traian Băsescu ii propusese pe Sever Voinescu şi pe Traian Ungureanu, ambii susţinători ai şefului statului, pentru a ocupa cele două posturi. Ungureanu s-a lovit de refuzul premierului de a-şi da girul pentru trimiterea lui la Londra, iar Sever Voinescu a primit aviz negativ in Parlament.