x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "ABSENTEISM-RECORD" ÎN ROMÂNIA / Presa internaţională: "Greul abia începe"

"ABSENTEISM-RECORD" ÎN ROMÂNIA / Presa internaţională: "Greul abia începe"

de Marina Constantinoiu    |    02 Dec 2008   •   00:00
"ABSENTEISM-RECORD" ÎN ROMÂNIA / Presa internaţională: "Greul abia începe"

Alegerile legislative de duminică din România n-au lăsat indiferentă presa străină, care a comentat şi înainte şi după scutin situaţia din România.



Potrivit Radio France Internationale, românii aşteaptă formarea unui Guvern, pe fondul unor negocieri dificile. Afectată de criza economică, România nu îşi poate permite o criză politică, adaugă RFI. La rândul său, publicaţia Financial Times apreciază că, indiferent de componenţa Guvernului, liderul social-democraţilor, Mircea Geoană, a recunoscut că va urma o perioadă dificilă. "Analiştii economici avertizează deja că România ar putea fi nevoită să procedeze precum Ungaria şi Ucraina şi să apeleze la Fondul Monetar Internaţional pentru a-şi putea achita datoria externă", comentează trimisul special al Financial Times la Bucureşti.

FACEREA COALIŢIEI
Radio Netherlands subliniază la rândul său că formarea unei coaliţii guver­namen­tale ar putea fi un proces dificil şi îndelungat. "România, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, a fost afectată de criza financiară şi zeci de mii de persoane şi-ar putea pierde locul de mun­­că" este cel mai frecvent comentariu pe care-l fac mass-media internaţionale, când vine vorba despre viitoarea guver­nare şi problemele cu care aceasta se va confrunta.

Publicaţia franceză Le Nouvel Observateur subliniază rata redusă de participare la vot, cea mai mică din istoria post-revo­luţionară a României, în timp ce BBC relatează că forma viitorului Guvern este departe de a fi clară.
"Victoria Partidului Social-Democrat din România reduce şansele revigorării reformelor anticorupţie, dacă forma­ţiu­nea reuşeşte să formeze un guvern", apre­ciază şi agenţia de presă Reuters, preluată într-o amplă revistă a presei internaţionale realizată de agenţia Mediafax. "Social-democraţii, care au promis să diminueze impactul crizei economice, au câştigat majoritatea sufragii­lor în alegerile parlamentare de dumi­nică", relatează la rândul său agenţia Asso­ciated Press, potrivit Mediafax.

Cotidianul francez Le Figaro apreciază că "lupta împotriva corupţiei este dificil de realizat în România, iar acest proces nu s-a soldat cu nici o sancţiune, în pofida unor măsuri adoptate de politicienii români". "În urma unor manevre juridice avantajoase, «peştii mari» s-au strecurat printre ochiurile năvodului", adaugă publicaţia.

"O MARE ALIANŢĂ"
Potrivit agenţiei Bloomberg, românilor li s-a cerut să decidă ce partid este mai ca­pabil să gestioneze criza economică, după mai mulţi ani de prosperitate. "Este mi­nunat", a declarat o pensionară în vârstă de 58 de ani aflată într-o mulţime de circa 100 de susţinători ai partidului, în faţa sediului acestuia. "Am multă în­cre­dere în social-democraţi (...) Vreau ca a­ceş­tia să scadă impozitele şi să crească salariile", a adăugat ea. Bloom­berg subliniază rata de participare redusă la vot. Toate cele trei partide principale au pro­mis alocarea mai multor fonduri progra­melor sociale şi infrastructurii, potrivit agenţiei.

Reuters subliniază la rândul său că PSD va cere cel mai probabil preşedintelui Traian Băsescu să îl numească pe liderul său, Mircea Geoană, în funcţia de premier. Geoană, fost ambasador la Wa­shington, este văzut ca un reformist în cadrul PSD, însă influenţa sa este limitată de partizanii fermi ai partidului, precum fostul preşedinte Ion Iliescu.

"Mai mulţi observatori consideră că Băsescu ar putea încerca să formeze o mare alianţă care să includă toate partidele principale", comentează Reuters. "Însă această opţiune ar fi afectată de dezacorduri de politică, în special cu privire la eforturile anticorupţie", adaugă agenţia. Reuters apreciază că această victorie a social-democraţilor reduce şansele unei revigorări a reformelor anticorupţie în cazul în care formaţiunea reuşeşte să formeze un Guvern. Guvernarea PSD din perioada 2000-2004 a fost acuzată că a permis intensificarea corupţiei, comentează Reuters.

Agenţia germană DPA menţionează că rata participării la vot a fost de 39,26 %, cea mai scăzută în România de la înlăturarea de la putere a comunismului.

Potrivit cotidianului Irish Times, "PSD a făcut alegătorilor mai multe promisiuni într-o perioadă dificilă, fapt ce a determinat mai mulţi analişti să avertizeze că astfel de politici ar putea genera datorii imen­­se pentru România. Numeroşi ofici­ali europeni se tem că revenirea la putere a PSD va afecta eforturile României de combatere a corupţiei", comentează co­tidianul.

"CÂMP DE BĂTAIE PENTRU ROMÂNI"
Cotidianul rus Kommersant comen­tează, la rândul său, alegerile din Româ­nia, dar abordându-le dintr-un alt unghi. Pentru redactorii săi, "Republica Mol­dova a devenit un câmp de bătălie pen­tru politicienii români, pe fondul ale­gerilor le­gislative din România, având în vedere numărul mare de locuitori ai acestei foste republici sovietice care deţin pa­şa­port românesc". Nemulţumit de încercă­ri­le României de a submina suve­ranitatea Republicii Moldova, Ministerul de Exter­ne de la Chişinău acuză Bucureş­tiul că a desfăşurat alegeri pe teritoriul său, fără autorizaţia autorităţilor mol­do­ve­ne, sus­ţine Kommersant. La Bucu­reş­ti, această poziţie a fost ignorată. Potri­vit le­gislaţiei din 2008, patru membri ai Ca­me­rei De­putaţilor şi doi din Senat vor fi aleşi de către românii care nu locuiesc în ţară.

"În urma scrutinului de duminică se preconizează că va fi nevoie de formarea unui guvern de coaliţie, aşa că, în pofida faptului că partidul liberal al lui Călin Popescu Tăriceanu ar putea să nu iasă pe primul loc, e posibil ca acesta să facă parte dintr-o administraţie de coaliţie", aceasta este şi concluzia comentariului despre alegerile din România prezentat de postul de televiziune Euronews, preluat de Rador.

×
Subiecte în articol: politic romania