x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adevăratul caz Microsoft nici n-a început încă

Adevăratul caz Microsoft nici n-a început încă

de Marius Gîrlașiu    |    05 Oct 2016   •   19:30
Adevăratul caz Microsoft nici n-a început încă
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

În ciuda sentinţelor definitive dictate luni de Instanţa Supremă în cazul lui Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan, Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae, mega-dosarul Microsoft este departe de a se fi încheiat. De fapt, speţa finalizată prin condamnarea celor patru inculpaţi reprezintă doar o disjungere din marele dosar de corupţie lansat cu surle şi trâmbiţe în septembrie 2014 şi rămas până astăzi în stand-by în sertarele procurorilor.

În septembrie 2014, DNA cerea Președinției, Senatului, Camerei Deputaților și Parlamentului European să încuviinţeze cererile de urmărire penală pe numele a nouă foști miniștri din Guvernele conduse de Adrian Năstase și Emil Boc. Din aceștia, doar fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a fost trimis în judecată, fiind condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare. Grosul anchetei, care vizează nume grele din politica românească, a rămas însă în sertarele DNA, iar procurorii nu dau semne că vor relua prea curând ofensiva. Chiar şi aşa, alţi opt foşti miniştri stau în joc de glezne după condamnările de luni: senatorii Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, europarlamentarul Dan Nica, deputatul Valerian Vreme, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău. În cazul celor opt, procurorii au început urmărirea penală pentru acuzaţiile de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. "Încerc să îmi dovedesc nevinovăţia. Nu am primit niciodată nimic, nu am condiţionat pe nimeni şi nu am să fac asta niciodată cât trăiesc", declara Ecaterina Andronescu după ce procurorii DNA i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. Prejudiciul în acest caz este 104 milioane de dolari în perioada 2004-2008 şi 114,5 milioane de euro în perioada 2009-2013. Sunt implicati toţi miniştri Educaţiei şi ai Comunicaţiilor şi cei pentru care s-a cerut aprobarea de la preşedintele Traian Băsescu pentru a fi cercetaţi”, a explicat fostul ministru Gabriel Sandu în ziua condamnării. “Vreau să ne înțelegem foarte clar: Nu există ministru în România care să fi ajuns ministru condiționat să finanțeze partidele. Toți miniștrii au avut obligația să finanțeze partidele și să angajeze oamenii partidelor. Dar în toată chestia asta, doar unii dintre noi trebuie să plătim”, a acuzat Sandu înainte să fie închis.

Ce se întâmplă cu dosarul?

În mai 2016, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, dezvăluia că procurorii din Ştirbei Vodă încă se mai aflau în etapa constatării prejudiciului adus statului. “Din dosarul inițial s-a disjuns pentru mai multe fapte, inclusiv pentru infracțiuni pentru spălare de bani chiar și pentru persoane care au fost inițial cercetate și au primit o soluție de netrimitere în judecată”, anunţa Kovesi într-un interviu online. Mai mult, şefa DNA mai spunea la acea vreme că procurorii „administrează în paralel anumite probe propuse de persoanele care sunt investigate în acest dosar”. În ianuarie 2015, Elena Udrea a fost pusă şi ea sub urmărire penală în dosarul Microsoft, fiind apoi reţinută şi arestată pentru trei fapte de trafic de influenţă. Din marele dosar Microsoft, aflat încă la DNA, a mai fost disjuns un dosar referitor la finanţarea PDL şi campania lui Traian Băsescu din anul 2009, alimentată cu bani din mita Microsoft. În acest caz, Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu au făcut denunţuri la parchet şi au recunoscut că au dat bani la partid în faţa instanţei.

 

Gheorghe Ştefan: Sunt frustrat pentru că adevăraţii hoţi care au furat banii din Microsoft sunt liberi. Banii sunt la alţii, au băut şampanie Cristal prin Bamboo, eu n-am băut Cristal în viaţa mea

 

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor: Gândiți-vă că o campanie pentru alegerile prezidențiale costă 60 de milioane de euro. Nu există niciun partid care să plătească într-un județ mai puțin de un milion de euro pe alegeri parlamentare. De unde sunt acești bani?

Gaşca lui Cocoş a fost doar o bucăţică

Bucata desprinsă din ancheta Microsoft, cu intermediarii Sandu, Ştefan, Niro şi Cocoş, a fost trimisă în judecată pe 23 martie 2015. Procurorii au disjuns, atunci, urmărirea penală pe numele celor patru, consideraţi intermediari, considerând că probele pe care le aveau erau suficiente pentru trimiterea lor în faţa judecătorilor. Tot în acel moment, Dinu Pescariu, Claudiu Florică şi Dragoş Stan, consideraţi capii afacerii, au scăpat de urmărirea penală pentru faptele de dare de mită şi cumpărare de influenţă, procurorii clasând acuzaţiile pentru că aceştia au denunţat de bunăvoie faptele comise. Potrivit Noului Cod penal, atât darea de mită, cât şi cumpărarea de influenţă nu se pedepsesc dacă fapta este denunţată “înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta”.

 

×
Subiecte în articol: Microsoft dosarul microsoft