x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică AFP, despre războiul Ponta - Băsescu: "Polemici similare au avut loc în Franţa şi Polonia"

AFP, despre războiul Ponta - Băsescu: "Polemici similare au avut loc în Franţa şi Polonia"

13 Iun 2012   •   06:48
AFP, despre războiul Ponta - Băsescu: "Polemici similare au avut loc în Franţa şi Polonia"

Conform declaratiei adoptate ieri, in Parlament, premierul Victor Ponta ar urma sa participe la summiturile UE consacrate chestiunilor economice, sociale, bugetare si financiare, precum si la reuniunile legate de aderarea tarii la spatiul Schengen. In schimb, presedintele ar urma sa participe la summiturile consacrate securitatii militare si politicii externe comune a UE, scrie France Presse.

Astfel, conform documentului, Basescu ar fi privat de participarea la viitorul summit al UE de la 28 iunie, noteaza France Presse, care precizeaza ca decizia, care nu are caracter obligatoriu, risca sa-l nemultumeasca pe seful statului, care a reprezentat intotdeauna Romania la consiliile europene incepand din 2008.

Ponta, numit premier luna trecuta in urma caderii guvernului de centru-dreapta, a dat asigurari ca nu va incerca sa provoace un conflict cu Basescu, insa a indicat ca nu va accepta 'monopolul' presedintelui asupra participarii la summiturile europene, mai scrie France Presse.

Agentia le aminteste liderilor din Romania ca si alte tari s-au confruntat cu astfel de probleme. Printre ele se afla Polonia si chiar Franta.

"Polemici similare au avut loc in Franta, in timpul mandatului presedintelui François Mitterrand si celui al premierului Jacques Chirac, apoi, intre Chirac, devenit presedinte, si premierul Lionel Jospin", scrie AFP.

Chiar si in aceasta situatie, continua jurnalistii, presedintele Jaques Chirac si premierul Jospin au asistat de mai multe ori impreuna la reuniunile Consiliul European.

In ceea ce priveste Polonia, aici neintelegerile au fost mult mai evidente. "Si Polonia s-a confruntat cu o situatie similara in timpul mandatului presedintelui ultraconservator Lech Kaczynski, care nu a ezitat, in 2009, sa inchirieze un avion pentru a se deplasa la Bruxelles, in contextul in care premierul liberal Donald Tusk incerca sa il impiedice sa asiste la un summit al Consiliului European", mai scrie AFP.



×