Pesedistul Dan Matei Agathon spune ca nu a existat o intelegere tacita cu pedistul Ioan Onisei in BEC, la alegerile generale din 2004, ci doar o simpla colaborare pentru a iesi din situatiile de criza.
Fostul reprezentant PSD in BEC, Dan Matei Agathon, respinge ideea unei intelegeri tacite cu pedistul Ioan Onisei, asa cum sugereaza Alexandru Radu, vicepresedinte al AEP, in cartea sa "Cum am fraudat alegerile?!". Dan Matei Agathon nu este deloc dezamagit de continutul cartii profesorului Alexandru Radu, precizand chiar ca a participat la lansarea cartii pe care apoi a citit-o intr-o singura noapte. "Este o cronica anuntata prin care se demonstreaza, plecand de la titlul cartii, ca aceste alegeri nu au fost fraudate si nici nu puteau fi fraudate de nimeni", a spus Agathon. El a adaugat ca se poate discuta insa de o frauda morala referitor la acele acuzatii care au planat asupra BEC, a carui arestare a fost ceruta de "liderii portocalii si care nu s-a realizat din lipsa evidenta de probe", influentand intr-un fel rezultatul scrutinului final. Totodata, ex-reprezentantul PSD in BEC s-a declarat convins ca tot ceea ce a facut in cadrul Biroului a fost bine atat pentru a asigura transparenta si legalitatea in procesul electoral, cat si soarta PSD, al carui reprezentant a fost. COLABORARE. Referitor la "colaborarea fructuoasa" dintre Agathon si democratul Ioan Onisei, despre care Radu a scris in cartea sa, pesedistul a precizat ca "exista si o stare de normalitate pe care multi nu vor sa o inteleaga in probleme importante privind alegerile". "In contextul de atunci, aduceti-va aminte ca noi in fiecare zi ne uitam la CNN si la Euronews si vedeam ce se intampla in Ucraina cu revolutia portocalie. In situatia in care atat eu, cat si Onisei aveam experienta unor Birouri Electorale Centrale, suntem veterani ai acestei formule de a asigura corectitudinea alegerilor, era firesc sa avem astfel de consultari", a sustinut Agathon. El a respins in mod categoric ca au fost discutii privind o eventuala colaborare postelectorala PD-PSD. "Asta sigur e modul fascinant in care Alexandru Radu se gandea la o posibila colaborare. Nu se punea problema unei colaborari postelectorale, insa nu ascund faptul ca au fost situatii in care ne-am consultat si nu numai cu PD, ci si cu PNL, PSD si restul partidelor neparlamentare si incercam sa gasim solutii tehnice pentru a iesi din situatii de criza", a sustinut Agathon. El a subliniat ca imperfectiunile legilor electorale au determinat astfel de intalniri.
O CAMARUTA, LOC DE TAINA
|
"Asa cum deja era lesne de observat, de multe ori Agathon si Onisei au avut pozitii comune in cadrul dezbaterilor BEC, rezultat al unor discutii prealabile. Pentru cei care nu au cunoscut topografia locului, precizez ca din sala de sedinte se intra intr-o camaruta in care se afla un calculator si un fax aflate la dispozitia membrilor BEC. Aceasta era camera de taina unde se intalneau si discutau cei doi, uneori cu participarea si a altor membri BEC, nu foarte multi, printre care si subsemnatul. Chiar daca problemele discutate si armonizarea punctelor de vedere priveau, de regula, chestiuni tehnice, precum proiectele hotararilor de interpretare, era de presupus ca acei doi nu actionau fara acordul celor pe care ii reprezentau, fiind vorba de o strategie asumata de partidele lor ori de unii dintre liderii acestora. Convingerea mea era atat de puternica, incat nu as fi fost deloc surprins daca partidele cu pricina ar fi pus in practica, dupa alegeri, o anumita forma de parteneriat politic. Oricum, la acel moment, cooperarea dintre reprezentantii celor doua mari forte politice era mai mult decat evidenta", scrie Aleaxandru Radu in volumul "Cum am fraudat alegerile?!".
|
Citește pe Antena3.ro