x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Aglomeraţie de pretentenţi pentru scaunul lui Oprescu

Aglomeraţie de pretentenţi pentru scaunul lui Oprescu

de Andreea Dumitrache    |    29 Sep 2015   •   15:46
Aglomeraţie de pretentenţi pentru scaunul lui Oprescu
Sursa foto: CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO

Când primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu a fost arestat preventiv, viceprimarii nu s-au înghesuit să-i ia locul pentru cele opt luni rămase din mandat. Liberalul Cornel Pieptea și-a dat demisia ca să fie ales Ștefănel Dan Marin, de la UNPR, cel care va fi și interimar până la alegerile din 2016. Între timp, competiția se întețește pentru fotoliul lui Oprescu.


Bătălia cea mai mare pentru funcția de primar general al Bucureștiului se dă în Partidul Național Liberal. În cursa internă s-au înscris cinci candidați. Ludovic Orban și Cristian Bușoi din vechiul PNL, Petre Roman, iar din partea foștilor democrat-liberali, Costică Canacheu și Gheorghe Udriște. Candidații vor fi testați prin sondaje, iar câștigătorul va fi anunțat în urma acestuia. "Noi avem un proces de selecţie internă a acestor candidaţi, un proces de selecţie care în luna noiembrie ne va da toate elementele pentru a lua decizia. Probabil pe la sfârşitul anului vom veni să ne prezentăm candidaţii”, a declarat Theodor Atanasiu, președintele PNL București.

Buşoi, favoritul conducerii PNL
Cele mai mari șanse le are Cristian Bușoi, cel care se bucură și de susținerea co-președintelui PNL Alina Gorghiu. "În această competiție internă, programul pe care îl prezint colegilor mei și, sigur, și opiniei publice, pentru că vorbim despre un sondaj de opinie la finalul lunii noiembrie, vizează poluarea care sufocă cetățenii Bucureștiului, problema parcărilor. Dincolo de aceste probleme, cred că bucureștenii asteaptă o administrație care să se bazeze pe câteva valori", a declarat Cristian Bușoi, în cadrul unei dezbateri privind valorile morale. Fostul lider de grup, Ludovic Orban, a fost înlăturat de la șefia deputaților PNL cu implicarea Alinei Gorghiu. Deși liberalii recunosc că Orban are notorietate, cei mai mulți spun că nu este simpatizat de oameni. Totuși, Ludovic Orban a intrat în competiția internă și crede că este cel mai bun candidat. Și foștii democrat-liberali, Costică Canacheu și Gheorghe Udriște vor scaunul primăriei Generale. Colegii de partid îi recunosc expertiza lui Udriște, dar spun că nu are carismă. În cursa internă a intrat și fostul premier, Petre Roman. Este convins că va câștiga procesul cu ANI și că va putea candida. Petre Roman a declarat pentru Jurnalul Național că va propune o dezbatere publică între el și ceilalți candidați. "Motivul principal pentru care candidez este acela că aș dori să utilizez experiența mea în administrație, pentru că eu cred că în București s-au făcut prea puține, iar bani există", a mai spus Petre Roman.

Incertitudini pe stânga
Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, l-a susținut pe Robert Negoiță pentru șefia filialei București tocmai ca să-l propulseze pentru primăria Generală. La câteva zile de la congresul PSD București, Robert Negoiță a scris pe facebook că vrea să rămână primarul sectorului 3. În schimb a anunțat că-i va face concurență chiar lui Dragnea, pentru șefia PSD. Dar a renunţat după o zi. Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone și-a anunțat de curând înscrierea în partidul condus de Gabriel Oprea, UNPR. Surse din partid spun, însă, că el va fi candidatul, iar Oprea încearcă să-i convingă pe social-democrați să meargă pe mâna UNPR și să-l susțină tot pe Piedone.

Oprescu are şanse teroretice la un nou mandat

Primarul în funcţie, de la DNA la spital
Legea nu interzice expres unui urmărit penal să candideze la un post în administraţia publică locală, aşa că Sorin Oprescu nu are, în momentul de faţă, o interdicţie expresă de a candida în 2016 la al treilea mandat de primar-general. Potrivit actelor normative, Oprescu nu ar mai putea candida doar dacă va fi condamnat definitiv la o pedeapsă privativă de libertate cu executare până la data alegerilor. Instanţa poate să-i interzică exercitarea drepturilor electorale pentru o durată chiar mai mare decât o posibilă şedere în închisoare. Deocamdată, Oprescu are probleme mai presante, el fiind internat sub pază la Spitalul Universitar, unde ieri i s-a făcut o coronografie pentru identificarea problemelor sale cardiace, în calcul fiind luate intervenţia chirurgicală pe cord sau, după caz, instalarea unor stenturi.


Cristian Buşoi este favoritul conducerii PNL, în timp ce Ludovic Orban mizează pe notorietatea sa. 

×