Conducerea Parlamentului a blocat din faşă posibilitatea revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Birourile Permanente Reunite ale celor două Camere au respins, în ultima şedinţă, reînfiinţarea Comisiei de cod electoral, cerută de Opoziţie în contextul în care duminica trecută, la ultimele alegeri parţiale, rata de absenteism a fost de aproape 70%, iar edilii din Craiova şi Târgu Jiu au fost aleşi cu 8% din numărul total de voturi.
Majoritatea parlamentară a ucis încă dinainte de a se naşte ideea unui eventual proiect de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Legea actuală, adoptată în mai 2015, prevede că edilii sunt aleşi într-un singur tur, ceea ce duce la situaţii la limita democraţiei.
La ultimele alegeri parţiale, duminica trecută, primarii din Craiova şi Târgu Jiu au fost aleşi cu procente în jurul a 8%, în condiţiile în care la nivelul întregii ţări doar o treime dintre alegători s-au prezentat la urne. În Bănie, de pildă, prezenţa la urne a fost de 18,5%, în vreme ce în oraşul lui Brâncuşi rata de partiticipare a fost sub 30%. În aceste condiţii, parlamentarii din Opoziţie au solicitat conducerii Parlamentului reînfiinţarea Comisiei de cod electoral care a funcţionat în anul 2015 cu misiunea de a modifica legile electorale. Solicitarea s-a lovit însă de refuzul categoric al aleşilor Puterii. „Deşi or fi părând din afară că se sfâşie intre ei, liderii PSD au avut grijă în Biroul Permanent Reunit sa strângă rândurile şi sa respingă reînființarea Comisiei de Cod Electoral. PNL a participat în 2015 la decizia de alegere a primarilor într-un singur tur şi acum regretă. PNL a introdus, în martie anul acesta, un proiect de revenire la două tururi, proiect pe care noi îl vom susţine”, a declarat deputatul USR Tudor Benga.
1.677 de primari a obţinut PSD după alegerile locale din iunie 2016. Liberalii s-au ales şi ei cu 1.081 de edili. UDMR are 195 de primari, ALDE – 64, PMP – 18, iar 53 de edili sunt independenţi. La alegerile parţiale de duminică, PSD a câştigat primăria Craiovei, iar liberalii au învins după 17 ani la Târgu Jiu.
Pragul valoric, prioritatea nr. 1
Pe 6 iunie, ziua în care CCR a decis că doar legiuitorul poate impune un prag valoric pentru incriminarea penală a abuzului în serviciu, judecătorii constituţionali au mai hotărât şi că Parlamentul sau Guvernul sunt singurele autorităţi care pot stabili numărul de tururi de scrutin în cazul alegerilor locale. Liderii coaliţiei PSD-ALDE au profitat din plin de comunicatul CCR şi au anunţat că vor impune mai mult ca sigur un prag în definiţia abuzului în serviciu. Niciun parlamentar al Puterii nu a invocat însă decizia CCR în privinţa numărului de tururi în cazul alegerilor locale.
Alegerea într-un singur tur a primarilor a fost decisă în anul 2011, în urma unei înţelegeri subterane între liderii PDL şi PSD de la acea vreme. Argumentul oficial al politicienilor a fost reducerea cheltuielilor cu organizarea scrutinului, în plină criză financiară. În mai 2015, PNL şi PSD au adoptat cot la cot pachetul legilor electorale, menţinând însă alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.