Democrat-liberalii şi-au ales sâmbătă Biroul Naţional Permanent al formaţiunii într-o atmosferă de apatie, diferită de cea de la Convenţia Naţională Extraordinară din 23 martie, marcată de divergenţe între susţinătorii lui Vasile Blaga, reales la şefia PDL, şi cei ai Elenei Udrea, care au contestat rezultatul, informează agerpres.ro.
Astfel, fotoliile de prim-vicepreşedinţi ai PDL au fost ocupate, în urma scrutinului de sâmbătă, de către Anca Boagiu, Andreea Paul, Liviu Negoiţă, şi Dorin Florea, liderul Vasile Blaga îndeplinindu-şi dezideratul de a avea în echipă două femei.
Deşi Elena Udrea a fost prezentă la Consiliul Naţional de Coordonare şi a pledat pentru unitate, sciziunile din PDL s-au resimţit prin faptul că cei mai mulţi dintre susţinătorii acesteia nu au obţinut numărul necesar de voturi pentru a accede în funcţii de conducere. Elena Udrea a subliniat, la rândul său, într-o declaraţie făcută presei, că noua conducere a PDL va trebui să-şi asume printre obiectivele principale atât stoparea plecărilor din partid, cât şi intrarea la guvernare în 2016. "Sunt de zece ori mai puţini oameni (delegaţi la CNC - n.r.), deşi sunt mai multe funcţii, deci, va fi mai uşor. Sper că va fi mai uşoară şi numărătoarea şi nu vor mai fi niciun fel de contestaţii. (...) Cred că prezenţa noastră aici, a celor care am susţinut moţiunea 'Noul PDL. O Nouă Românie', arată dorinţa noastră de unitate a partidului într-un moment în care, uitaţi, încă mai pleacă colegi din PDL către PNL. Deci, speranţa este că noua conducere a partidului care se va alege astăzi, în ultima etapă, va face posibilă această unitate şi să reuşească să oprească plecările din partid. (...) Nu suntem nici atât de mulţi, nici atât de puternici să ne permitem să ne plece oamenii la PNL sau în altă parte. Trebuie să fie unul din obiectivele pe care noua conducere trebuie să şi le asume, la fel cum, desigur, trebuie să-şi asume şi intrarea la guvernare din 2016, după câştigarea alegerilor", a afirmat Udrea.
În ceea ce o priveşte pe Monica Macovei, care de asemenea a candidat pe 23 martie la şefia partidului, obţinând doar 209 voturi din cele aproximativ 4.500 exprimate, ea a absentat de la reuniune, fiind plecată din ţară. Cel de-al doilea membru de drept în CNC din tabăra reformiştilor, Cristian Preda, a luat parte la reuniune, fără a candida însă la vreo funcţie de conducere. "Decizia comună a Reformiştilor a fost să nu candidăm la şedinţa de azi a CNC pentru nicio funcţie de conducere în partid, aşa cum am anunţat şi în seara în care s-a terminat Convenţia Naţională Extraordinară. În perioada scursă de la Convenţie şi până astăzi, ziua şedinţei CNC, nu am discutat despre nicio funcţie în conducerea PDL nici pentru mine, nici pentru vreunul dintre susţinătorii moţiunii Reformiştii. (...) Consider că, atunci când ajungi preşedinte cu un scor atât de controversat, este bine să îţi formezi echipa din rândul susţinătorilor şi să îţi asumi responsabilitatea totală pentru direcţia pe care va merge partidul. Am văzut că, până la urmă, celelalte două 'tabere' (Vasile Blaga şi Elena Udrea - n.r.) merg împreună şi, probabil, îşi vor împărţi proporţional funcţiile", a motivat Monica Macovei, într-un comunicat de presă.
Totuşi, liderul Vasile Blaga şi-a reiterat apelul la unitate, el afirmând că "e nevoie de un PDL unit, puternic şi cu soluţii pentru România de astăzi". Susţinătoarea Anca Boagiu, care a obţinut un scaun de prim-vicepreşedinte, a cerut încetarea competiţiei după criteriul "care-i mai pedelist", arătând că adversarii PDL nu se află în interiorul formaţiunii, ci în exterior, punctând spre Uniunea Social Liberală. Ea a îndemnat la promovarea unei "politici a adevărului", la curaj, susţinând că PDL a "salvat România".
Astfel, la CNC de sâmbătă, democrat-liberalii Anca Boagiu, Liviu Negoiţă, Andreea Paul şi Dorin Florea au fost aleşi prim-vicepreşedinţi ai PDL, Gheorghe Flutur a fost reales secretar general, neavând vreun contracandidat. Trezorierul partidului a fost votat Ion Ivaşcu.
Delegaţii i-au ales şi pe cei 16 vicepreşedinţi ai partidului, dintre care opt pe domenii de activitate şi opt pe regiuni. Cei opt vicepreşedinţi pe domenii de activitatea sunt Alin Tişe (politici în administraţie publică, justiţie); Gheorghe Ştefan (politici în agricultură); Alexandru Nazare (politici în economie, mediul de afaceri); Sulfina Barbu (politici sociale, relaţia cu sindicatele); Cristina Dobre (politici în sănătate); Radu F. Alexandru (strategii, relaţii politice, relaţii internaţionale); Raluca Turcan (politici în educaţie, cercetare, cultură, culte); Roberta Anastase (departament imagine, comunicare, mass-media şi purtător de cuvânt).
Acestora li se adaugă vicepreşedinţii regionali Romeo Marius Raicu (regiunea Bucureşti - Ilfov); Ioan Bălan (regiunea Nord-Est); Marian Jean Marinescu (regiunea Sud-Vest Oltenia); Cezar Florin Preda (regiunea Sud-Est); Bogdan Cantaragiu (regiunea Sud); Alin Popoviciu (regiunea Vest); Mircea Hava (regiunea Centru); Ioan Oltean (regiunea Nord-Vest).