A doua surpriză este aceea că, împreună cu cei șase eurodeputați aleși pe listele AUR, „suveraniștii” din România trimit la Bruxelles opt deputați, adică tot atât cât trimite și PNL. A treia surpriză este că USR, PMP și Forța Dreptei, partide reunite sub sloganul „Alianța Dreapta Unită”, au reușit să obțină, cu chiu, cu vai, trei locuri de europarlamentar, din care două sunt alocate USR, iar al treilea va fi preluat de liderul PMP, Eugen Tomac. A patra surpriză constă în neatingerea pragului electoral de către formațiunea REPER, condusă de Dacian Cioloș. Iar a cincea surpriză este că REPER a mâncat bătaie de la un fost eurodeputat USR, pe nume Nicolae Ștefănuță, care, duminică, a candidat ca independent și a obținut 3,03 la sută din voturi, scor care i-a asigurat un al doilea mandat.
Conform rezultatelor parțiale oferite, ieri după-amiază, de Biroul Electoral Central, după numărarea a peste 98% din voturile valabil exprimate la alegerile pentru desemnarea reprezentanților României în Parlamentul European, cel mai mare scor l-a obținut Alianța Electorală PSD-PNL. Potrivit calculelor specifice, în urma redistribuirii voturilor, această alianță urmează să obțină 19 locuri în Legislativul de la Bruxelles, dintre care 11 vor fi ocupate de social-democrați, iar opt de către liberali.
Este vorba despre 19 locuri din cele 33 de mandate alocate României, ceea ce înseamnă o victorie zdrobitoare a celor două partide în aceste alegeri. Matematica politică de la nivel european selectează, însă, acest rezultat, deoarece 11 voturi se vor duce către familia politică SSD, iar 8 către familia politică PPE.
Social-democrații au câștigat, în 9 iunie 2024, cu trei mandate de eurodeputat mai mult decât la alegerile europarlamentare precedente, care s-au consumat în data de 26 mai 2019. Șase dintre PSD-iștii nou aleși sunt, astăzi, parlamentari europeni în funcție. Este vorba despre Mihai Tudose, Claudiu Manda, Victor Negrescu, Maria Grapini, Dragoș Benea și Dan Nica.
Noii intrați sunt Gabriela Firea, senator în Parlamentul României și candidat perdant al PSD la alegerile pentru Primăria Capitalei, Vasile Dîncu, senator, Gheorghe Florin Cârciu, angajat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Ștefan Mușoiu, deputat, și Roxana Mânzatu, angajată a Secretariatului General al Guvernului.
Liberalii n-au pierdut, n-au câștigat, ci și-au securizat „lotul”
De cealaltă parte, Partidul Național Liberal va ocupa șapte din cele opt locuri adjudecate ieri, ca urmare a candidaturi comune pe lista PSD la aceste alegeri europarlamentare, cu deputați europeni aflați în funcții, ca urmare a alegerilor din primăvara anului 2019.
Vor exercita încă un mandat, până în anul 2029, liberalii Rareș Bogdan, Dan Motreanu, Adina Vălean, care a exercitat în actuala legislatură și demnitatea de comisar european pe Transporturi, Daniel Buda, Siegfried Mureșan, Mircea Hava și Gheorghe Falcă.
De asemenea, ultimul și noul intrat în acest club este nimeni altul decât fostul ministru al Energiei din guvernele Orban și Cîțu, controversatul deputat liberal Virgil Popescu.
PNL nici nu a câștigat, dar nici nu a pierdut, din punct de vedere al numărului mandatelor obținute la alegerile de duminică, față de scrutinul din 26 mai 2019. Formațiunea condusă de Nicolae Ciucă și-a securizat numărul de 8 mandate.
Așa cum vom arăta puțin mai jos, lista celor de la PSD-PNL ar fi trebuit să mai conțină încă patru câștigători. Este vorba despre social-democrații Andi Lucian Cristea și Andra Bică, precum și despre liberalii Alexandru Muraru și Mara Mareș. Însă, pe măsură ce rezultatele ajungeau la BEC, această situație s-a schimbat dramatic.
Șoc. AUR și SOS România, opt mandate
Pe locul al treilea, în Parlamentul European, în urma votului de duminică, intră formațiunea suveranistă Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), cu șase mandate de eurodeputat.
Doar unul dintre aceștia este europarlamentar în funcție. Este vorba despre Cristian Terheș. Toți ceilalți cinci sunt nou intrați.
Astfel, își vor prelua mandatele la Bruxelles senatorul AUR Claudiu Târziu, precum și celebrul avocat Gheorghe Piperea. De asemenea, vor deveni eurodeputați Maria Georgiana Teodorescu, avocat și coordonator al Departamentului de Relații Externe al AUR, Adrian George Axinia, deputat și vicepreședinte al AUR, dar și Șerban Dimitrie-Strurdza, om de afaceri și arhitect.
Surpriza de proporții, după centralizarea majorității voturilor valabil exprimate la scrutinul de duminică, pentru alegerile parlamentare din România, vine din partea partidului SOS România, formațiunea condusă de Diana Ivanovici Șoșoacă.
În urma centralizării datelor, acest partid a reușit, ca urmare a voturilor obținute în special în diaspora, să facă pragul electoral de 5% și să acceadă în Parlamentul European. SOS România va trimite la Bruxelles, pentru următorii cinci ani, doi eurodeputați. Este vorba despre însăși Diana Ivanovici Șoșoacă, dar și despre fostul jurnalist, actual influencer pe Facebook și YouTube, Luis Lazarus.
„Bomba” accederii SOS-România în Parlamentul European este completată de a doua, care arată că, adunând numărul mandatelor pe care le-a obținut AUR cu cele pe care le-a obținut partidul condus de Diana Șoșoacă, este egal cu cel al europarlamentarilor Partidului Național Liberal, adică opt.
USR s-a chinuit până a obținut două fotolii la Bruxelles
O a treia surpriză majoră a acestor alegeri este scorul mai mult decât rușinos pe care l-a obținut Alianța Dreapta Unită (ADU), care a reunit USR, PMP și Forța Dreptei. Această alianță a reușit să trimită la Bruxelles doar trei eurodeputați. Primii doi sunt Dan Barna, fost președinte USR și ex-viceprim ministru în guvernul Cîțu, și Vlad Voiculescu, ex-ministru al Sănătății în guvernul Cîțu, urmărit penal, alături de fostul premier Florin Cîțu, în dosarul instrumentat de Direcția Națională Anticorupție în dosarul „Vaccinurilor anti-Covid”, unde procurorii au reținut un prejudiciu în cuantum de un miliard de euro.
Al treilea loc alocat acestei alianțe va fi ocupat de președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, care deține, și în acest moment, calitatea de deputat european, în urma mandatului obținut la alegerile din anul 2019.
Ca și în cazul Alianței PSD-PNL, și la ADU mandatele vor fi împărțite între Grupul Renew Europe, unde vor activa cei doi USR-iști, și Partidul Popular European, unde va activa Eugen Tomac.
De asemenea, UDMR și-a securizat cele două mandate de eurodeputat, care vor fi ocupate, în continuare, de Iuliu Winkler, președintele UDMR Deva, și de Lorant Gyorgy Vincze, membru în Consiliul Reprezentanților UDMR.
REPER părăsește, într-un mod rușinos, Parlamentul European. Independentul Ștefănuță le-a tras preșul de sub picioare
Alte două eșecuri de proporții ale alegerilor europarlamentare din România constă în eliminarea din Legislativul de la Bruxelles a unui partid fondat de un fost premier. Dar și în faptul că acest partid a fost bătut măr de un candidat independent.
Conform datelor BEC, candidatul independent Nicolae Ștefănuță, europarlamentar în funcție, a obținut, duminică, 3,03 la sută din voturi, întrunind pragul electoral necesar pentru un al doilea mandat. Ștefănuță a fost ales, acum cinci ani, în Parlamentul European pe listele USR-PLUS, dar a demisionat din USR în anul 2023, iar la aceste alegeri a candidat pe cont propriu.
În schimb, formațiunea înființată de Dacian Cioloș, REPER, nu a mai făcut pragul electoral și va părăsi Parlamentul European. Trăgând linie, Davian Cioloș, Alin Mituță, Dragoș Pîslaru, Ramona Strugariu și Dragoș Tudorache vor pleca acasă, pierzând și mai rușinos alegerile decât foștii lor parteneri din USR.
Situația este cu atât mai cruntă pentru această formațiune cu cât Dacian Cioloș, fost comisar european pe Agricultură, fost ministru al Agriculturi, fost prim-ministru al Guvernului României, fost candidat desemnat pentru funcția de prim-ministru, după demiterea, prin moțiune de cenzură, a Cabinetului Cîțu, în anul 2021, a intrat, în urmă cu cinci ani, în Parlamentul European, cu un scor mai mult decât impresionant.
Cioloș este fondatorul partidului PLUS, asociat cu USR, cele două formațiuni candidând împreună la alegerile europarlamentare din anul 2019, când au obținut un scor istoric – 2.028.246 de voturi, ceea ce reprezenta un procent de 22,36 la sută. Atunci, Alianța USR-PLUS a obținut opt mandate în Parlamentul European, în condițiile în care, la aceleași alegeri, PSD obținea 2.040.765 voturi, reprezentând un procent de 22,5 la sută și tot opt mandate de europarlamentari.
În 2020, Alianța USR-PLUS a candidat împreună pentru Parlamentul României, obținând 15,37% din voturi la Camera Deputaților (55 de mandate) și 15,86% din voturi la Senat (25 de mandate).
După aceste alegeri, Dacian Cioloș s-a bătut cu Dan Barna pentru șefia USR, deoarece cele două partide au fuzionat, și a câștigat alegerile interne. Ulterior, Cioloș a demisionat de la conducerea USR și din partid, formându-și alt partid, pe nume REPER. Zeci de parlamentari aleși pe listele USR-PLUS, dar și europarlamentarii aleși în 2019 pe listele USR-PLUS au trecut la REPER, formațiune care, în iunie 2024, nu a mai atins pragul electoral.