x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegeri - Expertiza straina a soft-ului

Alegeri - Expertiza straina a soft-ului

09 Dec 2004   •   00:00

La invitatia Asociatiei Pro Democratia, incepand de ieri, in Romania, a sosit o echipa de experti internationali de la Centrul pentru Alegeri Libere si Democratie din Belgrad (CESID), care vor realiza expertiza sistemului de centralizare a datelor si stabilire a rezultatelor de la scrutinul din data de 28 noiembrie.


ANIELA NINE

Click pentru a mari imaginea
DECIZIE. Cristian Parvulescu a anuntat revenirea observatorilor la scrutinul de duminica
Presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu, a declarat ca cei trei membri ai delegatiei conduse de expertul in statistica Zoran Lucic au avut deja o intalnire in cursul zilei de ieri cu membrii BEC, dar ca evaluarea efectiva a soft-ului utilizat la numararea voturilor urma sa inceapa in cursul serii de ieri. "Sper ca ajutorul lor sa fie suficient pentru a lamuri situatia creata la alegerile de duminica. Noi incercam sa rezolvam o dilema: este soft-ul intr-adevar permisiv sau a fost vorba doar de erori umane", a explicat Parvulescu misiunea delegatiei.

PREZUMTIE. El a precizat ca, desi au existat semne ale unor nereguli majore la alegerile de duminica, "este cazul sa plecam de la o prezumtie de nevinovatie pana la terminarea acestei evaluari, preconizate a avea loc cel mai tarziu pana duminica". "Noi nu ne-am propus sa descoperim fraude. Este esential sa avem incredere in sistemul nostru si in faptul ca legitimitatea guvernarii este intemeiata pe votul poporului. Daca se va intampla sa descoperim fraude vom crere institutiilor statului sa rezolve aceasta situatie", a explicat el. Liderul Pro Democratia a anuntat si ca asociatia pe care o conduce va avea iar observatori la scrutin, care se vor concentra pe cazurile de "turism electoral" si pe cele de incalcare a limitei campaniei electorale.

PREOCUPARE
"Noi incercam sa rezolvam o dilema: este soft-ul intr-adevar permisiv sau a fost vorba doar de erori umane? Pana la incheierea acestei evaluari este cazul sa plecam de la o premisa de nevinovatie"
Cristian Parvulescu, presedintele Pro Democratia

×
Subiecte în articol: politic