x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ALEGERI LOCALE 2012. Cum, unde şi când votăm. Tot ce trebuie să ştii despre scrutinul din 10 iunie

ALEGERI LOCALE 2012. Cum, unde şi când votăm. Tot ce trebuie să ştii despre scrutinul din 10 iunie

08 Iun 2012   •   05:45
ALEGERI LOCALE 2012. Cum, unde şi când votăm. Tot ce trebuie să ştii despre scrutinul din 10 iunie

Campania electorala se va incheia sambata, 9 iunie, la ora 7:00, iar duminica vor fi alese consiliile locale, consiliile judetene, primarii si presedintii consiliilor judetene. In Bucuresti, cetatenii vor alege consiliile locale ale sectoarelor, consiliul general al Capitalei, primarii sectoarelor si primarul general al municipiului Bucuresti.

Cetatenii care au implinit 18 ani, inclusiv in ziua alegerilor, pot sa-si exercite dreptul de vot, pe baza actului de identitate. Alegatorii se pot prezenta la urne incepand cu ora 7:00 si pot sa voteze pana la ora 21:00. Daca, insa, in sectie sunt mai multe persoane care vor sa voteze, acestea vor fi lasate sa-si exprime optiunea si dupa aceasta ora.

Alegatorii vor vota numai in localitatea de domiciliu, la sectia de votare la care sunt arondati. Cei care si-au stabilit resedinta intr-o alta unitate administrativ-teritoriala cu cel putin 3 luni inaintea datei alegerilor pot vota in unitatea administrativ-teritoriala respectiva.

Acestia vor primi, cand se prezinta la urne, patru buletine de vot, cate unul pentru primar, presedinte de consiliu judetean, consilieri judeteni si locali.

Biroul Electoral Central a stabilit ca accesul in cabina de vot cu orice tip de aparate de inregistrare sau preluare imagini este interzis.

Potrivit BEC, in ziua alegerilor, si comercializarea sau consumul de bauturi alcoolice pe o distanta de 500 de metri in jurul localului sectiei de votare este interzisa.

Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare trebuie sa instiinteze alegatorii ca, in momentul in care predau actul de identitate pentru a primi buletinele de vot si stampila cu mentiunea 'VOTAT', au obligatia sa predea si aparatele de inregistrare sau preluare de imagini pe care le au asupra lor, urmand ca acestea sa le fie restituite dupa exercitarea votului.

Stampila cu mentiunea 'VOTAT' se aplica in interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care doreste sa-i aleaga, in caz contrar buletinul fiind declarat nul.

Dupa ce au votat, cetatenii indoaie buletinul de vot si il introduc in urne. Introducerea buletinului de vot in alta urna decat cea destinata candidaturii nu afecteaza valabilitatea acestuia. Ulterior, alegatorii trebuie sa predea stampila presedintelui sectiei, care are obligatia sa stampileze actul de identitate, mentionand data scrutinului. Daca cel care voteaza are carte de identitate, atunci pe verso-ul acesteia se aplica un autocolant cu mentiunea 'votat'.

Persoanele internate intr-o unitate spitaliceasca si aflate in imposibilitatea de a se deplasa la urne vor face o cerere catre presedintele biroului celei mai apropiate sectii de votare, insotita si de acte medicale oficiale sau copii care sa ateste starea de invaliditate. Acesta va decide daca trimite urna mobila. Insa persoanele respective trebuie sa domicilieze in raza teritoriala in care se afla spitalul unde sunt internate.

De asemenea, persoanele condamnate care nu au fost lipsite de drepturi electorale si cele arestate preventiv voteaza numai daca au domiciliul in comuna, orasul, municipiul in care se afla penitenciarul in care sunt detinute. Acestea pot formula o cerere catre conducerea penitenciarului, indicandu-si domiciliul si datele personale.

Urna speciala poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei de votare, iar candidatii o pot insoti.

La procesul de votare, dar si la deschiderea urnelor si numararea voturilor pot sa asiste membrii biroului electoral al sectiei de votare, delegatii partidelor politice acreditati care au participat la alegeri si nu au reprezentanti in biroul electoral al sectiei de votare, observatori straini sau interni acreditati, delegatii mass-media, precum si candidatii. Legea nu limiteaza numarul candidatilor care vor sa asiste la procesul de votare, dar presedintele sectiei trebuie sa ia masurile necesare pentru ca alegerile sa decurga in bune conditii.

Indepartarea din localul sectiei de votare a persoanelor care incalca legea si ordinea publica se realizeaza de catre personalul care asigura paza sectiei de votare numai la solicitarea presedintelui biroului electoral al sectiei de votare.

Dupa inchiderea urnelor, va incepe numararea voturilor si incheierea proceselor-verbale.

Dosarele continand procesele-verbale cu rezultatele alegerilor se transporta sub paza personalului structurilor Ministerului Administratiei si Internelor.

Indepartarea materialelor de propaganda electorala de orice tip din si de pe cladirea sediului sectiei de votare se solicita de presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare si se aduce la indeplinire de persoanele desemnate de primari in cel mult doua ore de la comunicare.

Campania electorala se va incheia pe 9 iunie, la ora 7,00, incepand cu aceasta data fiind interzisa propaganda electorala, adica afisarea, lansarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip.

Care sunt actele de identitate necesare pentru a vota

Alegatorul trebuie sa prezinte actul de identitate membrilor biroului electoral al sectiei de votare.
Prin act de identitate se intelege:
- cartea de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pasaportul diplomatic sau de serviciu aflate in termenul de valabilitate;
- carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor scolilor militare.

Cetatenii Uniunii Europene isi pot exercita dreptul de vot pe baza oricarui document valabil care le atesta identitatea.

Alegatorul cetatean al Uniunii Europene care isi schimba adresa la care locuieste in alta circumscriptie electorala dupa ce a fost inaintata copia de pe lista electorala complementara la biroul electoral al sectiei de votare isi exercita dreptul de vot in baza:
- oricarui document valabil de identitate insotit de certificatul de inregistrare care atesta noua adresa
sau
- cartea de rezidenta permanenta ori permisul de sedere permanenta care atesta adresa anterioara, insotit de o adeverinta eliberata de formatiunea teritoriala competenta a Oficiului Roman pentru Imigrari, care atesta adresa actuala.

×
Subiecte în articol: alegeri locale 2012