Alegerile din România s-au desfăşurat pe fondul nemulţumirii alegătorilor faţă de clasa politică şi în contextul crizei economice, arăta ieri presa internaţională, subliniind negocierile dificile în vederea formării unei coaliţii stabile de guvernare.
Vocea Americii arăta că PSD a obţinut majoritatea voturilor în primele alegeri parlamentare din România de la aderarea la UE, anul trecut, dar adăuga că victoria nu înseamnă că vor putea controla noul Guvern.
În acest sens, prestigiosul cotidian britanic Financial Times (FT) scria despre negocieri îndelungate într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi sublinia că iniţiativa îi aparţine preşedintelui, care nu este "prieten" cu social-democraţii. FT remarca totodată că scorul strâns obţinut de PSD şi PD-L demonstrează că nu există o diferenţiere clară a politicilor celor două partide. FT sublinia că rolul decisiv în formarea unei coaliţii îl are PNL, însă nu este exclusă nici o mare coaliţie, dacă preţul PNL este prea mare.
Cotidianul american Wall Street Journal scria că alegerile au produs un Parlament care va rămâne fragmentat şi există temerea că acesta va face din creşterea rapidă a salariilor o prioritate într-o perioadă în care este nevoie de politici fiscale mai aspre. O altă temere se referă la o încetinire economică bruscă.
Rezultatul alegerilor intervine pe fondul stării de nemulţumire generate de incapacitatea Guvernului de a combate im-pactul crizei mondiale asupra României. Le Monde sublinia că rata mică de participare la vot indică fragilitatea tinerei democraţii din România. Cotidianul conchide că cea mai dificilă misiune a viitorului Guvern va fi aceea de a face faţă efectelor crizei economice internaţionale care începe să afecteze România.
Cotidianul moscovit Vremia Novostei scria: La Iaşi, doi alegători şi-au invalidat buletinele de vot, pentru a introduce printre candidaţi numele noului preşedinte al SUA, Barack Obama, şi al lui Vlad Ţepeş, cumplitul voievod care străpungea corupţia cu fierul înroşit. Potrivit Vremia Novostei, crearea unei coaliţii parlamen-tare va fi extrem de dificilă şi este de aşteptat că anul acesta criza economică se va acutiza în România. Toţi înţeleg că pe vreme de criză este nevoie de un Guvern puternic şi stabil. Totodată, noul Executiv va fi nevoit să ia măsuri nepopulare, atrăgându-şi nemulţumirea populaţiei. În acest sens, cotidianul rus se întreabă cine "va fi sacrificat" de preşedintele Băsescu.
PREŞEDINTELE ŞI VIITORUL PREMIER
Despre "ceaţa" politică rezultată în urma alegerilor de duminică din România au scris ieri şi ziarele italiene.
"Socialiştii au câştigat, dar n-au învins" – titrează Il Legno Storto, explicând criza de pe scena politică românească. "Democratul Theodor Stolojan va fi probabil numit premier. El s-a arătat gata să formeze un nou Guvern în mai puţin de o săptămână", mai scrie publicaţia italiană.
"Votul oscilează între stânga şi dreapta" – a anunţat şi ApCom – Nuova Europa, în legătura cu alegerile din România. Articolul aminteşte şi de criza care începe să afecteze şi România (problemele de la Dacia-Renault şi de la uzina Ford din Craiova), dar şi despre kilometri de autostrăzi construiţi de actuala guvernare din România. ApCom mai subliniază că în "loteria" formării noului Guvern un rol important îl va avea preşedintele României, "care nu a făcut un secret din antipatia sa faţă de Mircea Geoană şi faţă de Tăriceanu, actualul premier".
Ziarul El Pais scria despre "practic, egalitatea dintre principalele două forţe politice din România". "Această egalitate oferă posibilitatea lui Călin Popescu Tăriceanu, actualul premier, să facă orice fel de alianţă, şi anumiţi analişti îl văd ca pe adevăratul învingător în aceste alegeri", mai notează jurnaliştii de la El Pais. La Vanguardia sublinază că PNL s-ar putea alia cu PD-L, dar că "opţiunile rămân deschise", pentru că Tăriceanu şi Băsescu "nu se prea pot înghiţi". Pentru publicaţia spaniolă El Diario Montanes, "absenteismul de la alegeri discreditează clasa politică românească". "Absenteismul a fost marele câştigător al alegerilor de duminică din România, ţara cea mai săracă şi cu cele mai mari probleme sociale şi de corupţie din UE, alături de Bulgaria".
Citește pe Antena3.ro