x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegerile parlamentare din România vor avea loc pe 2 decembrie

Alegerile parlamentare din România vor avea loc pe 2 decembrie

27 Aug 2012   •   05:45
Alegerile parlamentare din România vor avea loc pe 2 decembrie

Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, Alegerile parlamentare se vor desfasura pe 2 decembrie, iar Guvernul va lua decizia legata de organizarea scrutinului in sedinta din 1 septembrie, a anuntat ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa.

"Sambata, la ora 10.00, vom avea sedinta de Guvern si vom lua probabil toate hotararile - sunt vreo zece - legat de organizarea alegerilor parlamentare, care vor fi pe 2 decembrie", a declarat duminica, Mircea Dusa, potrivit Mediafax. Ministrul a explicat ca exista o constrangere constitutionala privind data alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat, iar scrutinul nu poate fi organizat mai devreme, in noiembrie.

"Exista acea constrangere constitutionala, actualul Parlament a fost validat pe 19 decembrie, ori exista acea constrangere de 20 de zile, adica, in momentul cand se organizeaza alegerile, presedintele este obligat de Constitutie in 20 de zile sa convoace Parlamentul in sedinta de constituire. (...) Nu reusesti nicicum sa ajungi la o data din luna noiembrie, deci data va fi 2 decembrie, chiar daca e dupa doua zile de sarbatoare", a precizat el.

Constitutia stipuleaza ca Senatul si Camera Deputatilor sunt alese pentru un mandat de patru ani, care se prelungeste de drept in stare de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, pana la incetarea acestora. Alegerile pentru Camera Deputatilor si pentru Senat se desfasoara in cel mult trei luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

Parlamentul nou ales se intruneste, la convocarea Presedintelui Romaniei, in cel mult 20 de zile de la alegeri.

"Camera Deputatilor este legal constituita dupa validarea a doua treimi din mandatele de deputati si dupa depunerea juramantului de catre acestia", se arata in Regulamentul Camerei Deputatilor.

De asemenea, "Senatul este legal constituit dupa validarea mandatelor a trei patrimi din numarul total de senatori", stabileste Regulamentul Senatului, fiind mentionat ca "validarea mandatului de senator presupune validarea alegerii senatorului, precum si depunerea juramantului de catre acesta".

Actualul Parlament a fost validat pe 19 decembrie 2008.

×