x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alesii in vacanta, iar legile in sertare

Alesii in vacanta, iar legile in sertare

17 Noi 2004   •   00:00

POLITIC
RESTANTE - 19 acte normative necesare integrarii in UE au ramas nedezbatute Deputatii si senatorii au spus ieri "la revedere" locului de munca cel putin pentru doua saptamani, alesii plecand, cu acceptul conducerii, in vacanta electorala. In urma lor, 19 proiecte de legi necesare integrarii in UE au ramas in stand-by.
ANIELA NINE

OBIECTIVE NOI. Parlamentul este de astazi gol. Prioritatile alesilor sunt de acum campania electorala si alegerile
Conducerile celor doua camere au hotarat ca, incepand de ieri, parlamentarii sa intre in vacanta electorala, cei mai multi dintre ei urmand sa se deplaseze in teritoriu pentru a se ocupa de desfasurarea campaniei electorale. Si daca deputatii "risca" totusi sa mai fie convocati la locul de munca in primele doua zile ale saptamanii viitoare, dar numai daca este necesar, dupa cum a anuntat secretarul acestei camere, in schimb senatorii pot sa isi vada linistiti de vacanta. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu a precizat ca senatorii isi vor relua activitatea la 29 noiembrie si vor lucra pana la 8 decembrie, respectiv inainte cu cateva zile de cel de al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

IN URMA LOR. Desi alesii si-au inceput vacanta, Parlamentul ar mai avea de dezbatut 19 proiecte de lege necesare integrarii in UE, din care 10 se afla in curs de elaborare la Guvern, doua sunt la Camera Deputatilor, alte cinci la Senat, iar alte doua se afla la mediere, dupa cum se arata in raportul Departamentului pentru activitati parlamentare de la Camera Deputatilor, referitor la stadiul proiectelor de lege din programul prioritar pentru integrarea in UE. Una din cele doua legi care se afla la Camera, Legea sigurantei nationale, nu numai ca are de mult depasit termenul de depunere a raportului, mai 2004, dar nici termenul de publicare in Monitorul Oficial, luna octombrie nu a fost respectat. Nici senatorii nu au fost mai harnici, cinci legi din seria celor necesare integrarii europene, ramanand blocate la nivelul comisiilor senatoriale, patru dintre acestea fiind deja adoptate de deputati si lipsindu-le deci doar votul senatorilor. In ceea ce priveste cele zece acte normative aflate in curs de elaborare la Guvern, cinci dintre acestea vor fi trimise mai intii deputatilor, iar celelalte cinci senatorilor. Mandatul actualei legislaturi se va incheia cu o zi inainte de convocarea noului Parlament.

MOSTENIRE
Daca senatorii nu vor reusi sa adopte in perioada 29 noiembrie - 8 decembrie cele 10 legi, cinci aflate deja in sertare si cinci care vor fi elaborate de Guvern, ramase in dezbatere, acestea vor cadea in sarcina viitoarei legislaturi. Sunt legi precum cea privind circulatia pe drumurile publice, legea referitoare la organizarea si functionarea instantelor si parchetelor militare, legea privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate. Printre legile pe care senatorii le vor primi de la Guvern, se numara cea privind promovarea adoptiei nationale, legea privind instituirea sistemului de garantii pentru importul si exportul produselor agricole sau legea privind regimul sanctiunilor aplicate de UE.

×
Subiecte în articol: politic