x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alianta D.A. - Stolojan vrea sa se intoarca

Alianta D.A. - Stolojan vrea sa se intoarca

08 Oct 2004   •   00:00

POLITIC

Surse liberale spun ca liderul lor doreste sa revina in viata politica, ceea ce ar tulbura si mai mult apele in Alianta D.A. Traian Basescu sustine ca Theodor Stolojan se va intoarce in politica, in momentul in care isi va rezolva problemele de sanatate. Declaratia acestuia este sustinuta de surse liberale, care spun ca liderul PNL isi doreste sa revina in viata partidului.
MONICA IORDACHE

Theodor Stolojan este asteptat sa se intoarca in viata politica. Dupa ce presedintele delegat al PNL, Calin Popescu Tariceanu, a vorbit miercuri despre retragerea "temporara" a lui Stolojan din "politica activa", liderul PD Traian Basescu a declarat in seara aceleiasi zile ca partenerul sau de Alianta are "obligatia" de a se intoarce. Intrebat, la o emisiune televizata, daca Stolojan va reveni, Basescu a declarat: "Eu cred ca Theodor Stolojan nu numai ca se va intoarce, are obligatia sa se intoarca. Eu stiu sigur. Are o boala care trebuia tratata imediat, dar nu este o boala incurabila. Este o boala...". Liderul PD a abandonat putin tonul categoric, sustinand ca "si-ar dori" ca Stolojan sa revina in viata politica. "Dupa parerea mea, desi a intins coarda la maximum, este in situatia in care poate reveni la o stare normala de sanatate si la o forma buna", a mai spus Basescu. El a evitat sa avanseze totusi o perioada de timp in care fostul lider liberal s-ar putea intoarce.

Surse liberale sustin ipoteza intoarcerii lui Stolojan. Mai mult, presedintele inca oficial al PNL chiar doreste sa se intoarca cat mai repede pentru ca nu se poate rupe de viata politica, dar sotia sa este cea care insista sa-si prelungeasca perioada de odihna. De altfel, Basescu a recunoscut ca sotia lui Stolojan a fost cea care a determinat luarea acestei decizii. Liderul PD a dezvaluit ca Elena Stolojan "a pus piciorul in prag vineri seara", cu o zi inainte de anuntul retragerii. "Nu a cerut (n.r. - sa se retraga), dar ne-a cerut sa ne gandim responsabil la sanatatea dansului", a declarat Basescu. Stolojan se afla acum in Germania la analize, starea sa de sanatate fiind una stabila.

PREMIER. In aceeasi emisiune, Basescu a lasat deschisa ipoteza ca Stolojan nu numai sa revina in politica, dar sa fie chiar premierul desemnat de Alianta, in cazul in care aceasta va castiga alegerile. Intrebat daca este posibil ca Stolojan sa fie premier al Romaniei, Basescu nu a negat ipoteza, nu a dat nici macar un raspuns evaziv, ci pur si simplu a ocolit subiectul raspunzand cu totul altceva. "Imi este foarte greu sa apreciez cand Theodor Stolojan se va simti bine", a replicat proapatul candidat la Presedintie, raspuns care nu are nici in clin, nici in maneca cu intrebarea. Ceea ce se poate citi printre randuri este ca daca isi va rezolva problemele de sanatate pana la alegeri, Stolojan ar putea ocupa aceasta functie.

DIVORT

Reintoarcerea lui Stolojan ar tulbura si mai mult apele in tabara aliatilor. Surse din Alianta D.A. spun ca mariajul PNL-PD este si asa complicat, cele doua partide iesind impreuna in public, dar in particular discutand despre divort. Primele indicii nu au intarziat sa apara. Tariceanu nu a confirmat cu prea multa convingere teoria privind retragerea lui Stolojan din cauza santajului Puterii. In plus, el i-a avertizat pe liderii filialelor liberale asupra intentiei lui Basescu de a face din PNL "carpa de sters pe jos". La acestea se adauga si optiunea unor liberali de a merge pe liste proprii, solutie care potrivit surselor citate e vehiculata si in tabara democrata. Principalul sustinator al ideii ar fi vicele PD, Adriean Videanu (vehiculat la un moment dat ca viitor premier), care ar urmari astfel sa se repozitioneze dupa ce Basescu a intrat in cursa pentru Presedintie. O alta idee vehiculata in randul democratilor ar fi fuziunea PNL-PD, sustinuta si de un sondaj CURS. (Gabriela Antoniu)
×
Subiecte în articol: basescu politic stolojan