x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alianta D.A. suspecteaza softul de la BEC

Alianta D.A. suspecteaza softul de la BEC

26 Noi 2004   •   00:00

Alianta D.A. suspecteaza ca sistemul de numarare a voturilor nu va fi corect, dupa ce firmele care au realizat softul pentru numarare si cel pentru scanarea buletinelor de vot au fost alese din randul unor firme "prietene" PSD.

OANA STANCU

Cosmin Gusa, membru al staff-ului de campanie, a aratat ieri intr-o conferinta de presa ca cele doua firme, Total Soft si Net Consulting, au beneficiat de numeroase contracte din partea Guvernului, pe baza de incredintare directa. "Daca o sa studiati istoria Total Soft, veti vedea ca doar din 2001 a inceput sa aiba o cifra de afaceri semnificativa, in baza contractelor cu regii autonome, companii nationale, ministere, de la Hidroelectrica, Metrorex, Regionala CFR, Ministerul Educatiei etc., in timp ce Net Consulting a obtinut doar in ultimul an peste 60 de miliarde de lei de la Institutul National de Statistica. A facut in plus site-ul PSD. Aceste doua firme au obtinut alocari directe de contracte de la Ministerul Comunicatiilor, condus pana nu demult de actualul sef de campanie al PSD, Dan Nica. Sunt suficiente motive pentru ca noi sa ne punem problema corectitudinii acestei numaratori a voturilor, cu atat mai mult cu cat ni s-a refuzat numaratoarea paralela", a declarat Gusa.

UCRAINA. Reprezentantul D.A. a sustinut ca Alianta vede fraudarea alegerilor "aproape ca pe o certitudine", reluand teza sondajelor mincinoase, dar si a buletinelor de vot din cateva judete. Gusa a dat un exemplu proaspat, aratand ca, in Teleorman, cetatenilor le-au fost distribuite buletine de vot de catre membrii PSD, care i-ar fi invatat sa voteze cu acest partid. Reprezentantul Aliantei a facut apel la populatie sa manifeste responsabilitate pentru vot si sa semnaleze eventuale nereguli. El a subliniat insa ca nu se pune problema ca Alianta sa cheme la manifestari publice precum cele din Ucraina.

MATEMATICA. Liderul PSD, Adrian Nastase, a criticat insa joi seara intr-o emisiune televizata solicitarea Aliantei de a numara in paralel voturile, apreciind ca "numai cineva care are dificultati cu adunarea si nu are suficienta scoala putea spune asa ceva". Nastase a sustinut ca fraudarea alegerilor ar fi imposibila, in conditiile in care partidele participante la scrutin vor avea reprezentanti in sectiile de votare si acestia vor participa cu totii la numararea voturilor si vor putea, in acest fel, sa faca o numaratoare paralela, care poate fi confruntata cu rezultatul final.

Si ideea PD privind introducerea unui soft supersofisticat care sa centralizeze voturile, sau de calculatoare pentru fiecare reprezentant din birourile electorale a fost criticata de Nastase. El a mai spus ca PSD a acceptat orice masura care poate sa dea "supersiguranta si garantia necesara privind transparenta votului".

"O JIGNIRE PENTRU ROMANI"
Suspiciunea de fraudare a alegerilor, lansata ca tema de dezbatere in campania electorala, si asocierea cu ceea ce se intampla acum in Ucraina este o jignire pentru romani si pentru credibilitatea procesului electoral din Romania, a declarat joi seara Adrian Nastase, intr-o emisiune electorala televizata. Aceasta dezbatere, sustine el, a fost lansata in conditiile in care Alianta PNL-PD "nu a putut prezenta alegatorilor un program viabil si o echipa capabila sa guverneze, pe fondul sondajelor care indica scaderea intentiei de vot in ceea ce priveste Alianta". "Nu stiu cine va castiga, dar Romania nu trebuie sa piarda si acest lucru se poate intampla din cauza iresponsabilitatii unor declaratii de acest gen", a spus Adrian Nastase.

NUMARATOARE PARALELA
Formatiunile politice care participa la alegeri vor putea sa faca o numaratoare paralela a voturilor exprimate, in ziua de 28 noiembrie, acestea putand sa scaneze, la sediile birourilor electorale de circumscriptie si la BEC, toate procesele-verbale procesate de Institutul National de Statistica. "BEC este pentru un proces electoral transparent si legal", a afirmat Camenita, care a subliniat insa ca prezenta specialistilor din partea partidelor sau aliantelor nu trebuie sa perturbe activitatea personalului de la Institutul National de Statistica. Hotararea a fost luata in urma solicitarii Aliantei PNL-PD, care ceruse sa se permita specialistilor sai sa inregistreze electronic, la sediul birourilor electorale de circumscriptie, continutul proceselor-verbale incheiate de birourile sectiilor de votare

×
Subiecte în articol: politic