x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ambasada SUA la Bucureşti apreciază că orice acuzaţie de încălcare a legii de către demnitari trebuie cercetate

Ambasada SUA la Bucureşti apreciază că orice acuzaţie de încălcare a legii de către demnitari trebuie cercetate

09 Iun 2015   •   10:52
Ambasada SUA la Bucureşti apreciază că orice acuzaţie de încălcare a legii de către demnitari trebuie cercetate
Sursa foto: Oana Pavelescu

Orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor, a precizat marţi Ambasada SUA la Bucureşti în contextul solicitării de încuviinţare a începerii urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta.

Într-un comunicat de presă remis AGERPRES, ambasada subliniază însă că nu comentează cazuri individuale.

"Instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să îşi poată desfăşura activitatea complet independent şi trebuie să se respecte întru totul atât legislaţia românească, cât şi principiul unui proces echitabil", se mai arată în sursa citată.

Victor Ponta este urmărit penal de procurorii anticorupţie în dosarul Turceni - Rovinari pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, în calitate de avocat (reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel").

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate şi urmează să voteze marţi solicitarea procurorului general de încuviinţare a începerii urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta.

Luni după-amiază, prim-ministrul a fost audiat pe această temă în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. La final, Ponta a precizat că le-a transmis colegilor jurişti că deciziile politice nu pot să fie cenzurate de un procuror, ci doar deciziile legale.

Comisia juridică a întocmit raport de respingere a cererii procurorului general privind urmărirea penală a lui Victor Ponta. Împotriva începerii urmăririi penale au fost 18 voturi. Pentru au votat 7 deputaţi şi a fost înregistrată o abţinere.

×
Subiecte în articol: ambasada sua