x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum se mai fură în România - varianta Codruța Kovesi

Cum se mai fură în România - varianta Codruța Kovesi

de Marius Gîrlașiu    |    24 Feb 2017   •   09:50
Cum se mai fură în România - varianta Codruța Kovesi

Laura Codruţa Kovesi a prezentat ieri bilanţul DNA pe anul 2016, insistând asupra infracţiunilor de abuz în serviciu şi jafului din sistemul Sănătate, acolo unde nivelul “parandărătului” pentru contracte publice a ajuns la 20%. Şefa DNA s-a lăudat în faţa ambasadorilor străini cu măsuri asiguratorii de peste 760 de milioane de euro şi a acuzat atacuri “fără precedent” la adresa instituţiei care conduce lupta anticorupţie.

 

Şedinţa de bilanţ a DNA organizată ieri la Cercul Militar din Bucureşti a început cu strigături în gura mare la adresa preşedintelui Klaus Iohannis. Trei pensionari “înarmaţi” cu pancarte anti-DNA au profitat de moment şi i-au cerut demisia şefului statului, aşteptat în buza scărilor de şefa DNA, ca oaspete de onoare. A fost prima apariţie publică a preşedintelui după sentinţa de miercuri a Curţii de Apel Piteşti, prin care familia prezidenţială a pierdut definitiv celebra casă din centrul Sibiului. La bilanţul DNA au participat majoritatea ambasadorilor cu renume din Capitală, în frunte cu şeful diplomaţiei americane, Hans Klemm şi ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell. De la eveniment au lipsit atât premierul Sorin Grindeanu, cât şi directorul SRI, Eduard Hellvig, Executivul fiind reprezentat de Ana Birchall, ministrul interimar al Justiţiei. “În România multă lume declară că susţine lupta anticorupţie, dar am vazut cu toţii cât de repede poate fi anulată lupta anticorupţie”, a acuzat Kovesi, o trimitere directă către tentativa Guvernului de a modifica legislaţia penală. Şefa DNA le-a răspuns apoi pesediştilor care susţin că Ordonanţa 13 ar fi reincriminat, de fapt, abuzul în serviciu. “Există acum o largă dezbatere despre abuzul în serviciu. CCR nu a dezincriminat abuzul în serviciu. A fost declarat constituţional dacă prin sintagma <<în mod defectuos>> se înţelege <>. Instanţele au aplicat decizia interpretativă şi au fost 71 de persoane condamnate pentru abuz în serviciu, 15 achitate, încălcând doar Hotărâri de Guvern, regulamente sau ordine interne (n.r. - nu legislaţia primară). Ele fuseseră trimise în judecată anterior deciziei CCR”, a explicat Kovesi în faţa diplomaţiei occidentale. Codruţa s-a plâns ulterior de atacurile fără precedent la adresa procurorilor DNA “cu angajarea de firme specializate în acţiuni de intimidare”. Preşedintele Klaus Iohannis a luat şi el cuvântul, precizând că “nefericita” OUG13 a fost abrogată, iar “Sabia lui Damocles pare a fi fost pentru moment îndepărtată”. Iohannis a amintit de criticile din raportul MCV şi a explicat că românii “nu mai tolerează minciuna sau compromisul”, dar “ireversibilitatea luptei anticorupţie nu e garantată”. Şeful statului a insistat asupra recuperării prejudiciilor în dosarele de corupţie: “O societate în care lupta anticorupţie e eficientă e una în care cei găsiţi vinovaţi nu se mai bucură de banii sau bunurile dobândite prin încălcarea legii”. Procurorul General Augustin Lazăr, preşedintele ÎCCJ Cristina Tarcea şi şefa CSM Mariana Ghena au lăudat şi ei rezultatele DNA, şefa Instanţei supreme avertizând că “familia, şcoala şi educaţia” ar trebui să prevină fenomenul corupţiei.

 

Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef DNA: Procurorii DNA au identificat cazuri în care au fost achiziţionate produse la preţuri supraevaluate cu procente între 50% şi 800%. Poate greşi cineva un preţ de achiziţie cu 800%? Un procuror nu falsifică dosare, probe, nu are o agendă ascunsă, nu face jocuri politice.

 

Dimensiunea corupţiei în 2016

Peste 1.270 de persoane trimise în judecată

 

3 miniştri, 6 senatori, 11 deputaţi, 16 magistraţi, 20 de directori de companii naţionale

 

Peste 870 de persoane condamnate definitiv

 

Peste 260 milioane euro prejudiciile pentru abuz în serviciu

 

Între 10% şi 20% comisioanele ilegale din Sănătate

 

Echipamente medicale cumpărate la preţuri mai mari cu 50% sau 60% faţă de preţul real

 

Peste 760 de milioane de euro măsuri asigurătorii

 

11 deputaţi condamnaţi definitiv

 

Peste 226 de milioane de euro confiscare şi recuperare

 

Retrocedări ilegale: preţuri de 10 ori mai mari

 

Sechestru de peste 3,5 milioane de euro în Franţa

 

Conturi blocate în Cipru, Elveţia şi Germania

 

100 de dosare pentru fiecare procuror DNA

 

Procentul de achitări: 10%

 

 

×