x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ambasadorul Israelului la Bucureşti: "N-o să spunem Guvernului României cum să voteze la ONU, ne aşteptăm la susţinere"

Ambasadorul Israelului la Bucureşti: "N-o să spunem Guvernului României cum să voteze la ONU, ne aşteptăm la susţinere"

de Mediafax    |    21 Sep 2011   •   16:05

Ambasadorul Israelului la Bucuresti, Dan Ben-Eliezer, se asteapta ca Romania sa sustina la ONU cauza Israelului, votand impotriva crearii unui stat palestinian.

"N-o sa spunem Guvernului Romaniei cum sa voteze (in cadrul ONU - n.r.). Daca se va ajunge la vot, asteptarile de la Romania sunt aceleasi cu cele pe care le am de la celelalte tari pe care le consideram bune prietene. Israelul si Romania au aceeasi viziune. Nu e un secret, a fost evocat de premierul Emil Boc, dar si de presedintele Basescu, in intalnirea cu diplomatii romani. Romania sustine negocierile intre cele doua parti si le invita la o discutie fata in fata", a declarat Dan Ben-Eliezer, raspunzand unei intrebari referitoare la pozitia Romaniei la ONU.

El a mai spus ca Romania nu sustine miscarea unilaterala a palestinienilor, pentru ca ar fi contraproductiv pentru procesul de pace.

"Eu, ca ambasador, ma astept ca Romania va sustine cauza noastra, nu pentru noi, nu pentru palestinieni, ci de dragul procesului de pace", a continuat ambasadorul Israelului la Bucuresti.

In cadrul declaratiei sale de presa, Ben-Eliezer a afirmat ca declararea unilaterala a statului Palestinian este un act prematur, care nu este conform cu dreptul international, cu tratate internationale pentru pace sau cu acordurile existente intre Israel si palestinieni.

"Stiu ca drumul spre pace va fi unul lung si dificil. Israelul nu se opune statului palestinian. Israel vrea coexistenta pasnica alaturi de un viitor stat palestinian, dar acesta poate fi atins numai prin discutii directe. Mai intai de toate, actiunile unilaterale nu vor duce la pace, ci mai degraba vor complica orice proces de pace. Baza pentru orice proces de pace este de negocierea", a sustinut ambasadorul statului Israel la Bucuresti.

El a mai spus ca, in pregatirea pentru declaratia unilaterala a statului, Autoritatea Palestiniana a semnat un acord de reconciliere cu Hamas.

"Hamas este o organizatie terorista recunoscuta, scoasa in afara legii in numeroase tari care recunosc toate pericolele reprezentate de acest grup. Hamas continua sa solicite distrugerea Israelului. Sprijinirea declaratiei unilaterale in timp ce Hamas este un partener al Autoritatii Palestiniene va constitui recunoasterea de facto a letimitatii internationale a Hamas", a continuat Ben-Eliezer.

In finalul declaratiei, el a afirmat ca este de datoria conducerii palestiniene sa revina pe calea negocierilor pentru a conduce poporul palestinian fata de obiectivele stabilite de catre comunitatea internationala - doua state pentru doua popoare, care traiesc in pace durabila si securitate.

Ambasadorul israelian a enumerat o serie de argumente pentru a respinge o declarare unilaterala a independentei de catre palestinieni, incepand cu acordul interimar israeliano-palestinian din 1995, de la Washington, care interzice expres actiunile unilaterale, si cu rezolutiile 242, 338, 1850 ale Consiliului de Securitate si pana la faptul ca palestinienii "nu intrunesc cerintele internationale privind statalitatea, mai ales pe cele cu privire la un guvern eficient si la un teritoriu definit".

In acelasi timp insa, a avertizat el, un astfel de gest ar "turna gaz peste foc", in lumina recentelor revolte din Orientul Mijlociu, si ar avea implicatii si asupra luptei antiteroriste.

'Mesajul meu catre vecinii palestinieni este urmatorul: nu puteti evita inevitabilul. Nu veti obtine pacea si statalitatea fara Israel. Negocierile nu sunt usoare, dar nu exista alte cale cand doresti realmente pacea. Fara conditii, fara tabuuri, sa stam jos sa vorbim", a spus Dan Ben Eliezer.

Ministrul de Externe roman, Teodor Baconschi, a declarat, ieri, la New York, ca Romania sprijina existenta unui stat palestinian, dar singura solutie viabila pentru declararea acestuia este cea negociata bilateral intre palestinieni si Israel.

×