x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ziua Națiunilor Unite. Marcel Ciolacu: ne confruntăm cu o suprapunere de crize de mare amploare

Ziua Națiunilor Unite. Marcel Ciolacu: ne confruntăm cu o suprapunere de crize de mare amploare

de Redacția Jurnalul    |    01 Noi 2023   •   19:25
Ziua Națiunilor Unite. Marcel Ciolacu: ne confruntăm cu o suprapunere de crize de mare amploare
Sursa foto: Hepta

O zi a speranței în care putem reflecta asupra realizărilor Organizației Națiunilor Unite și a agențiilor sale, în efortul lor de a face lumea un loc mai bun - asta a spus premierul Marcel Ciolacu, miercuri seara, la Palatul Victoria, la celebrarea Zilei Națiunilor Unite.

„Organizația Națiunilor Unite s-a născut din convingerea fermă că putem avea o lume în care pacea, libertatea, respectul pentru drepturile omului, respectul și cooperarea între națiuni sunt reale și durabile. Astăzi îi onorăm pe cei care au crezut în această idee, pe cei care au construit această organizație, precum și pe toți cei care continuă să contribuie la afirmarea rolului Organizației Națiunilor Unite. Cu atât mai mult, astăzi - când vorbim - liderii politici trebuie să onoreze viziunea Cartei Națiunilor Unite, lucrând pentru a pune capăt conflictelor, pentru a proteja drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor, pentru a elimina sărăcia, dar și pentru a reuși tranziția la economia verde și a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă”, a spus premierul Marcel Ciolacu, la celebrarea Zilei Națiunilor Unite.

Ciolacu a mai spus că niciun stat nu are capacitatea de a furniza singur răspunsuri eficiente și durabile la provocările actuale.

„Pe plan global ne confruntăm cu o suprapunere de crize de mare amploare, precum conflictele care continuă să afecteze numeroase state, restrângerea spațiului democratic, schimbările climatice, amenințările majore la adresa păcii și securității internaționale. De la înființarea ONU, imediat după încheierea celui de-al doilea Război Mondial, niciodată preocupările legate de pacea și securitatea internațională nu au fost mai serioase, pe fondul agresiunii ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, a evoluțiilor din Orientul Mijlociu, al creșterii terorismului sau al îngrijorărilor provocate de domeniul dezarmării și controlului armamentelor la nivel global. De la adoptarea Cartei Națiunilor Unite acum 78 de ani, valorile și principiile Organizației Națiunilor Unite au rămas aceleași, dar rolul său a evoluat pentru a răspunde provocărilor care nici măcar nu existau la momentul înființării organizației. Așa cum știți, după Revoluție, Guvernul României a invitat mai multe Agenții ONU în țara noastră pentru a sprijini procesul democratic, promovarea și respectarea drepturilor omului. În timp ce România a înregistrat progrese semnificative și a devenit o țară membră a Uniunii Europene, am continuat să ne unim eforturile cu programele ONU și cu agențiile specializate din țară: Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Banca Mondială, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR)”, a menționat premierul.

Marcel Ciolacu a mai spus că sistemul ONU a jucat un rol cheie în aducerea în România a celor mai bune practici și a expertizei internaționale din întreaga lume, contribuind la dezvoltarea durabilă a țării noastre, la promovarea drepturilor și libertăților omului, la reformele structurale în sprijinul grupurilor vulnerabile, precum și la împărtășirea celor mai bune practici ale României la nivel regional și global.

Totodată, România a avut și are în Banca Mondială un partener esențial în susținerea dezvoltării economice a țării noastre și în lupta împotriva sărăciei, potrivit premierului Ciolacu.

„Expertiza financiară, dar mai ales expertiza tehnică au contribuit la implementarea unor proiecte vitale, prin care România și-a dezvoltat infrastructura, și-a sporit accesul la servicii esențiale, și-a promovat creșterea economică durabilă. Ca și exemplu, reforma pensiilor speciale, pe care tocmai am adoptat-o, nu ar fi fost posibilă fără expertiza Băncii Mondiale! Vă mulțumesc pentru suportul acordat și mă bazez pe expertiza dumneavoastră și în ceea ce privește finalizarea reformei pensiilor generale, reformă prin care vom corecta toate inechitățile actualului sistem! În toți acești ani, și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii a făcut eforturi continue pentru a impulsiona și a sprijini reformele privitoare la drepturile și bunăstarea copiilor. Cu suportul UNICEF, România a reușit să îmbunătățească accesul la educație timpurie de calitate și la școală, precum și accesul la serviciile de sănătate și protecție pentru toți copiii care trăiesc în țara noastră. Vă mulțumesc de asemenea pentru sprijin! Mai sunt, după cum bine știm, multe de făcut! Un alt mare aliat în eforturile noastre de a consolida sistemul de sănătate a fost și este în continuare Organizația Mondială a Sănătății. Mai ales în ultimii ani, sprijinul OMS a fost esențial în gestionarea crizelor de sănătate publică, prilejuite de pandemia de COVID-19. Protejarea sănătății și a bunăstării cetățenilor noștri nu ar fi fost posibilă fără expertiza OMS! De asemenea, vă mulțumesc! Cu evoluția dinamicii geopolitice și, implicit, a migrației, și Organizația Internațională pentru Migrație a fost un partener cheie în gestionarea valurilor de migrație, asigurând drepturile și bunăstarea migranților și a persoanelor strămutate, oferind sprijin pentru incluziunea socială a acestora. Astfel, cu sprijinul OIM, cei care vin astăzi în România se bucură de o viață mai sigură și mai bună”, a mai spus Ciolacu.

Premierul a menționat și Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați, care a avut un rol vital în sprijinirea refugiaților și solicitanților de azil din România.

„Angajamentul lor neobosit de a-i proteja, de a-i asista pe cei forțați să-și părăsească casele este o dovadă clară a principiilor umanității și compasiunii promovate de Organizația Națiunilor Unite.
Doamnelor și domnilor, Pandemia de COVID-19 și criza refugiaților din Ucraina sunt cele mai recente exemple în care Agențiile Națiunilor Unite din România au avut un rol esențial. Sunt sigur că vor continua să fie parteneri cheie care să ne inspire și care să ne sprijine cu expertiza lor în continuarea dezvoltării sociale și economice durabile, în promovarea valorilor păcii, a drepturilor omului și a justiției sociale, în protejarea grupurilor vulnerabile. De asemenea, trebuie să ne unim forțele pentru a gestiona schimbările climatice și pentru a utiliza tehnologiile inovatoare, precum inteligența artificială, în sprijinul capitalului uman. Cu ocazia celebrării Zilei Națiunilor Unite, vă invit să reconfirmăm angajamentul nostru, al tuturor, de a lucra împreună, alături de întreaga comunitate internațională și de instituțiile și organizațiile prezente, pentru a construi un viitor mai bun pentru toți. Pentru a continua să fim Națiunile Unite! Împreună, putem atinge obiectivele de dezvoltare durabilă, împreună putem crea o lume în care nimeni să nu fie lăsat în urmă. O lume în care copiii noștri pot prospera! O lume în care vârstnicii pot beneficia de tot respectul cuvenit! O lume în care fiecare cetățean se poate dezvolta neîngrădit!”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: crize amenințări majore