Fostul primar al municipiului Sebeş, Adrian Alexandru Dăncilă şi membrii ai Consiliului Local din perioada 2004-2008 au fost deferiţi justiţiei pentru licitaţia cu cântec în favoarea Romaqua Group, condusă de Octavian Creţu. Audiat de mai multe ori în dosar, Creţu nu se numără printre cei 18 inculpaţi.
Este lungă lista inculpaţilor acuzaţi că au prejudiciat bugetul municipiului Sebeş cu peste trei milioane de euro, printr-o licitaţie frauduloasă.
16 CONSILIERI ÎN GAŞCA PRIMARULUI
Capul de afiş al rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Serviciul Teritorial Alba-Iulia, este fostul primar Adrian Alexandru Dăncilă, urmat îndeaproape de membrii Consiliului Local al municipiului Sebeş, judeţul Alba: Petru Romi Dragosin, Adrian Bogdan, Petru Stoica, Ionel Cîrcoană, Paraschiva Nistor, Maria Făgăraş, Constantin Ispir, Vasile Buliga, Nicolae Şerbănescu, Oliviu Nicolae Bobar, Ioan Bădilă, Nicolae Dobra (în prezent senator), Jean Ionescu, Gheorghe Suciu, Ioan Rodean. Primarul şi consilierii vor fi judecaţi pentru "infracţiunea de stabilire,
cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere, de administrare, de gestionare". Complice la această infracţiune a consilierilor este şi Marian Creţiu, expert evaluator şi membru al Biroului Local de Expertize Judiciare Alba. Un alt consilier local, Radu Călin Şerbănescu are în plus faţă de acuzaţia adusă celorlalţi colegi de Consiliu şi pe cea de participare improprie la fals intelectual.
CONSILIERUL NECHIFOR SIMIONEL, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
Concret, ei au aprobat o licitaţie cu cântec prin care s-a vândut un teren de câteva zeci de hectare (243.923 mp) către Romaqua Group, la un preţ mult sub cel al pieţei. Romaqua a cumpărat terenul cu 6,2 euro/mp, deşi preţul pieţei era între 30 şi 50 de euro/mp. Iniţial a existat o hotărâre a Consiliului Local care prevedea că acest teren va fi scos la vânzare cu minimum 30 de euro/mp, dar actul a fost abrogat după numai două săptămâni de la emiterea acestuia, după cum declara pentru Jurnalul Naţional, încă din 2007, Nechifor Simionel, cel care s-a opus votului pentru vânzarea către Romaqua şi care a sesizat la DNA escrocheria imobiliară.
CE SPUN ANCHETATORII
Conform rechizitoriului DNA, la 5 decembrie 2006, primarul Dăncilă Adrian a dispus întocmirea unor expertize de evaluare a terenului în suprafaţă de 243.923 mp aparţinând municipiului Sebeş (situat în municipiul Sebeş, zona Şirinii Lancrămului, la circa 4 km de municipiul Alba-Iulia). Expertiza a fost efectuată în scopul vânzării terenului respectiv prin licitaţie publică, ca urmare a faptului că o societate comercială din judeţul Harghita a solicitat construirea unei fabrici de bere. În aceeaşi zi, expertul Creţiu Marian, la solicitarea Consiliului, a întocmit patru rapoarte de expertiză tehnică de evaluare (deşi i se solicitase evaluarea unui singur teren). Prin aceste expertize el a subevaluat imobilul respectiv prin faptul că a consemnat coeficienţi necorespunzători adevărului, nu a efectuat verificări privind amplasamentul, preţurile reale practicate în zonă şi nu a menţionat că terenul este situat în intravilanul municipiului Sebeş. Apoi primarul a iniţiat proiectul de hotărâre, a convocat Consiliul şi la 19 decembrie 2006 edilul şi 16 consilieri au aprobat vânzarea terenului prin licitaţie publică cu strigare. La 15 februarie 2007, tot ei au aprobat încheierea contractului de vânzare cumpărare a terenului între municipiul Sebeş şi societatea comercială care a câştigat licitaţia, deşi aceasta nu îndeplinea condiţiile din caietul de sarcini pentru a putea participa la licitaţie. Făcătura a fost posibilă deoarece consilierul Radu Călin Şerbănescu a uzat de funcţia de preşedinte al comisiei de licitaţie şi i-a obligat pe membrii comisiei să închidă ochii la nereguli. Bugetul municipiului Sebeş a fost prejudiciat cu suma de 3.380.772,78 euro. Dosarul va fi judecat la Instanţa Supremă.
Citește pe Antena3.ro