Incidentele de la mitingul din 10 august au dat aripi opoziţiei care, timp de câteva zile, a crezut că poate pune la colţ coaliţia guvernamentală şi în Parlament prin convocarea unei sesiuni extraordinare prin care să fie înfiinţată o comisie de anchetă privind modul în care au intervenit jandarmii asupra manifestanţilor. Între timp, social-democraţii au strâns rândurile şi se pare că cei care se vroiau „anchetatori” vor fi ei anchetaţi de o comisie prin care PSD vrea să demonstreze că au fost actori politic interesaţi în escaladarea situaţiei din Piaţa Victoriei.
În urmă cu o săptămână, preşedintele PNL, Ludovic Orban, anunţa că PNL, USR şi PMP vor convoca sesiunea extraordinară cu un program al opoziţei în patru puncte, dintre care doar unul avea şanse de reuşită, anume depunerea unei moţiuni simple împotriva ministrului de Interne. Celelalte depindeau de bunăvoinţa improbabilă a puterii: înfiinţarea unei comisii de anchetă privind evenimentele din 10 august, a unei comisii de anchetă privind pesta porcină şi audierea ministrului de Interne şi conducerii Jandarmeriei în comisiile de apărare. În ce priveşte comisia de anchetă pe care au cerut-o cei din opoziţie pentru miting lucrurile iau o întorsătură neaşteptată şi, concomitent, ridicolă. Astfel, PSD vrea să-i ancheteze chiar pe cei care au cerut ancheta, anume partidele de opoziţie la care l-au adăugat pe preşedintele Iohannis pentru faptul că ar fi încurajat violenţele din Piaţa Victoriei.
Idee de la Bruxelles
Tonul l-a dat europarlamentarul Dan Nica. „Ca şi Băsescu, Iohannis nu este interesat de stingerea conflictelor din societatea românească ci, dimpotrivă, de escaladarea lor pentru câştiguri electorale. Toate acestea în tandem cu un aparat de propagandă agresiv, finanţat din surse obscure. Cred că s-au depăşit nişte limite democratice în acest război politic şi consider necesară înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, care să aducă lumină pe scena publică”, a afirmat Nica. Ieri, la o zi după declaraţia acestuia, ministrul Apărării, Miha Fifor, i-a ţinut isonul. „Această comisie trebuie constituită de îndată. Guvernele se schimbă de către majorităţi parlamentare rezultate în urma votului democratic şi nu prin violenţe puse la cale în stradă”, a scris Fifor, pe Facebook. Liberalii s-au prins de manevra social-democraţilor, însă nu pot decât să constate că PSD se va folosi de mijloacele la care chiar PNL se gândea.
Estimarea lui Raeţchi
Vicepreşedintele Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor, Ovidiu Raeţchi a făcut deja un scenariu privind modul în care va funcţiona comisia de anchetă. „Se va lucra la ea "intens", câteva săptămâni; va primi un obiect de anchetă aiuristic şi neconstituţional, vizând inamicii lui Dragnea; ca atare, va pica la CCR. În acest timp, Carmen Dan va fi ferită de orice audiere in Comisia de apărare, invocându-se o fantomatică, fictivă comisie de anchetă pe acest subiect”, a estimat deputatul PNL. Acesta şi-a dat seama şi că demersul de care liberalii erau siguri acum o săptămână a devenit cel puţin îndoielnic, anume audierea ministrului de Interne, Carmen Dan.
257 de plângeri penale au fost depuse, până sâmbătă seara, împotriva abuzurilor care ar fi fost săvârşite de către jandarmi la protestul din 10 august.
Deputatul Ovidiu Raeţchi acuză PSD că a înşfăcat din zbor subiectul comisiei de anchetă privind mitingul din 10 august şi l-a deturnat în folosul propriu.
Tradiţia datului cu flit
Încercarea de a convoca pe ministrul Dan la audieri în Parlament este un demers greu de explicat în condiţiile în care majoritatea guvernamentală şi-a protejat sistematic miniştrii de interogaţiile pe cale parlamentară a opoziţiei. Teoretic, prezenţa miniştrilor la audierile în comisiile parlamentare este obligatorie, cu condiţia unei notificări prealabile de numai 24 de ore. Practic, se pot folosi tertipuri pentru a evita întâlniri care îi pot pune într-o lumină nefavorabilă pe cei de la Palatul Victoria. De exemplu, doar în 2018 au fost destule situaţii în care miniştrii au fost menajaţi de parlamentarii PSD-ALDE. Astfel, convocarea pe 3 mai a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru a da explicaţii privind raportul GRECO pentru România a fost amânată până când subiectul a devenit mai puţin „fierbinte”. Pe 25 iunie, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, era aşteptat de opoziţie cu sufletul la gură la „Ora Guvernului” din Parlament, în condiţiile în care sperau să speculeze exprimările cel puţin stângace pentru care Andruşcă a devenit cunoscut publicului. Însă ministrul a invocat probleme de sănătate şi nu a mai venit. Însă campionul datului cu flit este ministrul Culturii, George Ivaşcu (foto), acesta fiind invitat de nu mai puţin de patru ori la comisiile parlamentare de specialitate pentru a clarifica chestiuni care ţin de organizarea Centenarului. Ivaşcu a zis de fiecare dată că va fi prezent, dar a trimis în locul său un secretar de stat până când, liberalii, enervaţi, au depus împotriva sa o moţiune simplă, ca unică modalitate de a-l determina pe ministru să vină la Parlament.
Chichiţe de procedură
În cazul lui Carmen Dan, puterea şi opoziţia păreau iniţial să fi căzut de acord asupra invitării acesteia la Comisia de apărare a Camerei. Ulterior, cei de la PSD au anunţat că nu s-a luat nicio decizie întrucât la ultima şedinţă a comisiei nu a fost cvorum astfel că nu s-a putut vota punctul de pe de ordinea de zi care prevedea acest lucru, punct introdus suplimentar de către liberali. O decizie ar putea fi luată abia în următoarea şedinţă a comisiei.