x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Andreea Paul (INACO): Orice modificare a fiscalității făcută pe genunchi (...) este o eroare

Andreea Paul (INACO): Orice modificare a fiscalității făcută pe genunchi (...) este o eroare

01 Iul 2017   •   16:50
Andreea Paul (INACO): Orice modificare a fiscalității făcută pe genunchi (...) este o eroare

Orice modificare a fiscalităţii făcută pe genunchi, fără studiu de impact şi fără consultarea mediului de afaceri reprezintă o gravă eroare, atrage atenţia, sâmbătă, Andreea Paul, preşedintele INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate, într-un comunicat de presă, transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, pentru România se întrevăd la orizont trei pericole, odată cu noile modificări fiscale anunţate în Programul de guvernare al partidului de guvernământ, respectiv: infringement din parte Uniunii Europene şi retragerea investiţiilor proiectate în viitor sau actuale, creşterea accelerată a evaziunii fiscale şi, nu în ultimul rând, căderea bursei şi reducerea perspectivei de creştere economică. 

'Referitor la proiectul de taxare în funcţie de cifra de afaceri - propus în Programul de guvernare al Guvernului României, vă aduc în atenţie Decizia recentă a Comisiei Europene faţă de o iniţiativă relativ similară luată de către Polonia la începutul anului trecut asupra sectorului de retail. Coincidenţă sau nu, Comunicarea Comisiei Europene pe acest subiect să fie făcută ieri, 30 iunie. Procedura lansată împotriva Poloniei (prima solicitare de explicaţii) a fost demarată în 11 februarie 2016, în septembrie 2016 fiind transmis în mod oficial Poloniei să renunţe la această măsură care încalcă art. 108 (2) al Tratatului UE. Reţinem din documentul indicat explicaţia de la pct. 24 din care rezultă că 79% din suma totală colectată prin această taxa ar fi fost plătită de către 20 de companii internaţionale, care acoperă 67% din piaţă', subliniază reprezentanta INACO. 

În acelaşi context, Andreea Paul susţine că, în privinţa propunerii Guvernului de a introduce de la 1 septembrie 2017 firmelor plătitoare de TVA un cont separat "split TVA" pentru plata taxei pe valoare adăugată ca măsură de reducere a evaziunii fiscale, este necesară nu doar consultarea publică, dar chiar şi avizul UE pentru derogarea de la directiva privind TVA pe baza unei analize consistente de fezabilitate. 

'(...) readuc aminte că Marea Britanie, care a analizat acest concept şi l-a dezbătut predictibil, consecvent şi transparent, a lansat pe gov.uk o adevărată consultare publică - nicidecum nu a vizat punerea în aplicare în două-trei luni, în urma căreia analiza de fezabilitate a arătat că nu va funcţiona un sistem de cont "split TVA", ci doar un sistem de plata "split VAT payment" prin care statul colectează direct TVA pentru tranzacţiile online. Chiar şi aşa, sistemul gândit şi dezbătut de britanici este foarte controversat', a explicat Paul, care consideră, totodată, că termenul pentru introducerea contului separat de TVA în România de la 1 septembrie este unul 'nerealist şi neprofesionist stabilit'. 

Preşedintele INACO a adăugat că declaraţia noului ministru de Finanţe, Ionuţ Mişa, conform căruia Pilonul II de pensii va fi desfiinţat, a creat turbulenţe în evoluţia indicilor bursieri de la Bucureşti. 

'Un alt caz relevant pentru haosul spectaculos generat zilele aceste ţine de declaraţia noului ministru al Finanţelor (...) care a speriat investitorii: "Pilonul II de pensii va dispărea", după care premierul Tudose şi Dragnea anunţau că s-au răzgândit şi nici vorbă. Efectul declaraţiei proaspătului ministru de Finanţe, care a apărut în jurul orelor 14:00 în spaţiul public chiar în ziua audierii sale în comisiile parlamentare de specialitate, se regăseşte imediat în evoluţia indicilor bursieri de la Bucureşti (BVB), cu o scădere de 3,57 a indicelui BET în ziua respectivă. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe nominalizarea sa de ministru şi el ar fi trebuit deja să plece. O astfel de gafă nu poate rămâne fără consecinţe. Investitorii au pierdut în ziua respectivă sume importante din cauza declaraţiilor nefundamentate ale ministrului. Vineri, ziua următoare declaraţiei cu pricina, bursa a stagnat pe un zero perfect. Nu şi-a revenit', a precizat Andreea Paul. 

Aceasta susţine că INACO respinge orice modificare a fiscalităţii făcută pe genunchi, peste noapte, fără studiu de impact, fără consultarea mediului de afaceri şi încălcând legea responsabilităţii fiscale şi a Codului Fiscal, a principiilor sale de stabilitate şi predictibilitate, iar cei care sunt adepţii acestui program - premierul şi preşedintele PSD - trebuie convinşi că 'sunt într-o foarte gravă eroare'.

×
Subiecte în articol: Andreea Paul inaco fiscalitate