x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ANI, lăsată fără obiectul muncii

ANI, lăsată fără obiectul muncii

de Adrian Ilie    |    14 Mai 2015   •   07:42
ANI, lăsată fără obiectul muncii
Sursa foto: Diana Oros

La Camera Deputaţilor au trecut, prin adoptare tacită, două proiecte de lege care pot restrânge considerabil competenţele Agenţiei Naţionale de Integritate în ceea ce priveşte sancţionarea cazurilor de incompatibilitate sau conflict de interese. Practic, cei aflaţi în aceste situaţii înainte de a fi aleşi în Parlament nu-şi vor mai pierde mandatul.

Proiectele au iniţiatori diferiţi, unul propus de senatorul Cristiana Anghel (PLC), celălalt de un grup de parlamentari printre care Eugen Nicolicea (UNPR) şi Marton Arpad (UDMR), dar prevederile esenţiale sunt aceleaşi. Persoanele despre care ANI descoperă că au fost incompatibile sau în conflict de interese îşi vor pierde funcţiile doar dacă în prezent exercită aceeaşi demnitate publică. De exemplu, în cazul unui primar incompatibil aflat încă în funcţie, acesta va fi demis şi va primi o interdicţie de trei ani de a mai fi ales ca primar. În schimb, dacă primarul respectiv şi-a încheiat mandatul, a fost ales deputat, iar ANI a descoperit că a fost incompatibil sau în conflict de interese în perioada mandatului de primar, respectivul nu va fi demis din Camera Deputaţilor, rămânând doar cu sancţiunea de a nu mai putea fi ales ca primar. Practic, poţi să fii în conflict de interese sau incompatibilitate cât vrei, cu condiţia ca următorul mandat să fii în altă funcţie. Consecinţa imediată este că parlamentarii care au făcut diverse matrapazlâcuri în funcţiile deţinute anterior nu vor fi sancţionaţi decât simbolic.

Precedentul Mora Akos
Proiectele invocă decizia 430/2014 a CCR pe marginea unei sesizări a Agenţiei Naţionale de Integritate care a reclamat Senatul pentru refuzul de a-l scoate din rândurile sale pe Mora Akos (PNL), ce a fost descoperit ca incompatibil în perioada în care a fost consilier judeţean. CCR nu a dat dreptate niciunei părţi, dar a apreciat că Legea ANI conţine termeni neclari şi trebuie modificată încât să se precizeze clar dacă demiterea vizează toate funcţiile publice sau doar funcţia pentru care s-a constatat conflictul de interese sau incompatibilitatea.
 

×