Pe motiv de costuri mai reduse în timpuri de criză, pedelistul Radu Berceanu a lansat ideea desfăşurării alegerilor prezidenţiale o dată cu alegerile pentru Parlamentul European.
Aplicarea acestui scenariu implică mai întâi demisia lui Traian Băsescu. PSD, UDMR şi PNL îşi manifestă scepticismul faţă de această idee.
Invitat la un post de radio miercuri seară, Radu Berceanu a exprimat "interesul" PD-L pentru ideea organizării alegerilor prezidenţiale la aceeaşi dată cu alegerile pentru PE, pe 7 iunie. Întrebat despre "un curent de opinie" care ar începe să se contureze, potrivit căruia poate ar fi oportun ca alegerile europarlamentare să coincidă cu cele prezidenţiale, Berceanu a răspuns: "Eu cred că e foarte interesantă ideea asta... pentru că ar finaliza o întreagă agitaţie ce se suprapune peste o perioadă foarte grea". El a adăugat că, probabil, tema va ajunge pe agenda coaliţiei la un moment dat, "după ce fiecare îşi face propriile analize".
Cum ar avantaja decalarea scrutinului candidaţii la prezidenţiale? Berceanu spune că Băsescu probabil nu ştie dacă l-ar avantaja să candideze în vară sau în toamnă, dar că, sigur, prezidenţialele în iunie i-ar avantaja pe ceilalţi doi contracandidaţi, Geoană şi Antonescu, care ar beneficia de campania făcută pentru eurocandidaţii lor.
FUMIGENĂ, TEMĂ FALSĂ...
Scenariul lansat de Berceanu nu este considerat unul realist de către liderii celorlalte partide. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a catalogat declaraţia lui Berceanu drept "o fumigenă" şi "o propunere improvizată". "Cred că ar fi un gest de lipsă de politeţe faţă de electoratul român. Ce facem aicea? Ne jucăm cu mandatul în funcţie de cum ne iese în bobi sau în funcţie de cum se pune macagazul la CFR?
Nu există în nici o ţară europeană practica suprapunerii alegerilor europene cu alegeri naţionale. Mai degrabă este o mică fumigenă pe care încearcă s-o arunce dl Berceanu. (...) Sunt încercări stângace (ale PD-L, n.r.) de a-şi păstra vizibilitatea. Sunt teme false", a declarat Geoană la Antena 3. Cât despre posibilitatea ca subiectul să fie discutat în coaliţie, Geoană a susţinut că va răspunde "niet" unei asemenea propuneri. Purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, este de părere că cele două scrutinuri ar trebui să aibă loc fiecare la termenul său "normal şi firesc".
"Nici recomandările europene nu sunt în favoarea organizării de alegeri pentru Parlamentul European în acelaşi timp cu alt tip de alegeri. Alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale trebuie să fie separate pentru a nu crea confuzii, pentru că temele de dezbatere, ca şi proiectele pentru cele două scrutinuri sunt diferite", a mai spus Ciucă, adăugând însă că tema respectivă nu a fost încă dezbătută nici în interiorul partidului pe care îl reprezintă, nici la nivelul alianţei cu PSD. Prim-vicepreşedintele liberal Ludovic Orban a apreciat că declaraţia lui Berceanu nu a fost făcută la întâmplare, ci pentru a testa opinia publică faţă de o astfel de mutare politică, căci Traian Băsescu s-a speriat de Crin Antonescu. Dinspre UDMR, deputatul Marton Arpad şi-a exprimat scepticismul faţă de acest scenariu.
E NEVOIE DE DEMISIE
Pentru ca alegerile prezidenţiale să fie organizate anticipat, la aceeaşi dată cu euroalegerile, spune preşedintele Comisiei senatoriale juridice, Toni Greblă, este necesar ca preşedintele Băsescu să demisioneze. Potrivit Constituţiei, după demisia şefului statului, Guvernul trebuie să organizeze alegeri în termen de trei luni. Opinia lui Greblă este susţinută şi de udemeristul Marton Arpad. Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, pedelistul Daniel Buda, nu este însă de acord că e nevoie de demisia şefului statului şi îi acuză pe colegii săi jurişti că "au studiat insuficient legislaţia".
"Nu este nevoie de demisia nici unui preşedinte. Mandatul noului şef al statului va începe tot în decembrie (chiar dacă alegerile au loc mai devreme - n.r.). Ei fac confuzie între desfăşurarea alegerilor şi încetarea mandatului", a susţinut Buda.
Citește pe Antena3.ro