x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: "Dacă ceea ce facem noi în politica externă e să îi convingem că suntem prietenii lui Traian Băsescu, nu oponenţii lui, de ce nu i-am lasat în continuare pe Traian Băsescu, pe Emil Boc."

Antonescu: "Dacă ceea ce facem noi în politica externă e să îi convingem că suntem prietenii lui Traian Băsescu, nu oponenţii lui, de ce nu i-am lasat în continuare pe Traian Băsescu, pe Emil Boc."

08 Apr 2013   •   21:59
Antonescu: "Dacă ceea ce facem noi în politica externă e să îi convingem că suntem prietenii lui Traian Băsescu, nu oponenţii lui, de ce nu i-am lasat în continuare pe Traian Băsescu, pe Emil Boc."

Invitat al emisiunii "Subiectiv", realizată de Răzvan Dumitrescu la Antena 3, Crin Antonescu, preşedintele Senatului şi vicepreşedinte al USL, a exprimat punctul său de vedere asupra ultimelor evenimente petrecute pe scena politică românească.

Referitor la principalul subiect de discuţie al ultimelor zile - nominalizările pentru şefia Parchetelor, Crin Antonescu consideră drept îngrijorătoare nu neapărat numele persoanelor propuse, subiect care poate fi supus dezbaterii, în opinia sa, ci perspectiva pe care premierul Ponta a prezentat-o asupra referendumului pentru suspendarea lui Traian Băsescu.
"Dincolo de întâmplări, numirea procurorilor, dincolo de asta, situaţie care poate fi discutată, dincolo de asta există ceva care pe mine, de exemplu, mă deranjează pentru că nu mai există nicio circumstanţă atenuantă. (...) Mă deranjează faptul că partenerul meu politic, premierul Ponta, se referă la episodul referendumului din vara lui 2012, de suspendare a lui Traian Băsescu,  în termenii lui Traian Băsescu".
"Premierul zice azi: «Nu au venit destui oameni, de asta a rămas Băsescu la putere». Păi, uităm că oamenii au venit destui, îngrozitor de mulţi pentru Traian Băsescu. Dacă facem uitat faptul esenţial, dincolo de presiune externe, că o erată apărută în condiţiile în care a apărut a făcut ca această Curte Constituţională să schimbe, ilegal, punctul de referinţă de la legea referendumului falsificăm istoria. A ne face că uităm porţiuni din istorie şi a povesti în termenii lui Traian Băsescu un trecut recent, este foarte supărător"", a susţinut Crin Antonescu.

Referitor la relaţia sa cu premierul Victor Ponta, Crin Antonescu a declarat că porneşte de la premisa care a definit această relaţie, ca bază a construcţiei politice pe care o reprezintă USL, şi că îşi menţine optimismul că toate dezideratele propuse vor fi îndeplinite, deşi există şi aspecte care.
"Relaţia mea cu Victor Ponta este o relaţie politică în care ne străduim să mergem înainte şi deocamdată am deplină speranţă că vom reuşi.
Dacă, în continuare, vom constata că nu am făcut ceea ce am spus în faţa oamenilor ci altceva, atunci vine simplu întrebarea la care eu dau şi răspunsul: dacă nu puteam face altceva decât ce a făcut Băsescu, dacă ceea ce facem noi în politica externă e să îi convingem că suntem prietenii lui Traian Băsescu, nu oponenţii lui, de ce nu i-am lasat în continuare pe Traian Băsescu, pe Emil Boc. Oiginalul e întotdeauna mai bun decat copia", a spus Antonescu.
"Unii greşesc foarte mult în ceea ce mă priveşte crezând că sunt un om foarte orgolios, care vrea să ajungă cum o fi preşedintele României. Sunt un om orgolios atunci când mă simt profund jignit să îl văd pe Traian Băsescu aşa cum l-am văzut în ultima sa apariţie - bucuros, autoritar, sigur pe sine, dând dispoziţii, bătându-şi joc într-un fel de partenerul meu când spune: A fost alegerea domnului Ponta să o numească pe Kovesi. Cred că a înţeles că e mai bine aşa. Aceste lucruri îmi lezează într-adevar orgoliul meu, dar şi a milioane de oameni", a mai precizat Antonescu.


Referitor la candidatura la Preşedinţie, Antonescu a declarat că nu vede acest aspect drept un scop în sine, şi că din perspectiva sa, ocuparea acestei funcţii este unul din punctele principale ale USL, prin care România să recâştige respectul pe care îl merită.
"Chestiunea cu Preşedinţia, fac o mare greşeală, în legătură cu mine, cei care cred că am un scop în sine din asta, nu am, şi nu mă interesează, în niciun caz, să devin preşedintele României. Preşedinte tolerat al unei Românii în genunchi nu mă interesează să fiu. Am facut acest proiect pentru a ridica România în picioare, atât cât de înaltă e ea", a spus Antonescu.


Referitor la încrederea pe care o mai are în colaborarea cu Victor Ponta, Antonescu a declarat: "Ce credeţi, că o să mint acum? Nu, e ceva mai puţină încredere dar e destulă ca să încercăm să mergem mai departe".

În perspectivă, pentru 2014, despre colaborarea din cadrul USL, Antonescu a declarat: "Sper să fie o relaţie mai puternică, nu numai decât acum, chiar decât a fost ea în 2012, pentru ca relaţia noastră a crescut mereu. Sunt lucruri concrete pe care trebuie să le facem foarte curând. Le vom face, vom merge mai departe, nu le vom face, Doamne fereşte.
Sper să fie o relaţie mai puternică, nu neapărat faţă de momentul actual, ci faţă chiar de momentul iniţial. În acel moment USL trebuie să se prezinte ca o alianţă politică în stare să-şi privească alegătorii în ochi şi care să pregătească bătălia electorală pentru alegerile prezidenţiale fără niciun fel de emoţie."

×